Milanič: "Vesel, da sem spet doma"

Foto: Boštjan Tacol/Žurnal24
Foto: Boštjan Tacol/Žurnal24
Darka Milaniča so po odhodu iz Maribora na četrtkovi novinarski konferenci v Gradcu predstavili kot novega trenerja Sturma. Milanič je razkril, da se mu bo na avstrijskem Štajerskem pridružil tudi dosedanji pomočnik Saša Gajser, ni pa želel razkriti, če tudi kakšen izmed njegovih dolgoletnih varovancev iz vrst vijoličastih.
Oglej si celoten članek

"Cilj bo uvrstitev v Evropo. Pomembno je, da bom imel lačno ekipo. Nogomet zahteva veliko potrpežljivosti in dela," je med drugim v zborni nemščini zatrdil Darko Milanič, ki je pred mediji prvič kot trener Sturma nastopil skupaj s klubskim predsednikom Christianom Jaukom in generalnim direktorjem Gerhardom Goldbrichom.

Na svoji prvi novinarski konferenci je Milanič v klubski bazi v Messendorfu razkril, da se mu bo kmalu pridružil tudi njegov dosedanji pomočnik pri Mariboru Saša Gajser. Vprašanja o morebitnih nogometaših vijoličastih, ki bi lahko okrepili črno-bele, je Milanič preusmeril na svojega zdaj že bivšega šefa Zlatka Zahovića

"Vsi smo postali mlajši," je v uvodu po pozdravih s starimi znanci povedal Milanič. "To je izvrstno, zelo sem motiviran in vem, da je v nogometu potrebna potrpežljivost. Prepričan sem, da bomo z našimi izjemnimi navijači in delom v klubu uspeli spet doseči vse cilje. Prvi so z gotovimi koraki priti v evropske pokale. Vsi moramo delati skupaj − navijači, igralci, strokovni štab in mediji."

"Nogomet je kot življenje"

Ob predstavljanju svoje trenerske filozofije je Milanič izpostavil disciplino in posest žoge, nogomet pa je primerjal z življenjem, ki je velikokrat težko, a se s skupnimi močmi nato preseže še tako velike težave.

"Prepričan sem, da letošnja sezona ni bila uspešna, zato bo potrebno poskusiti z drugačnim pristopom. Zato sem tukaj. Pomembno je, da se igralci odzovejo. Želimo si narediti korak naprej, ekipa mora vleči v isto smer, kemija pa bo zelo pomembna," je nadaljeval Primorec.

"Želim si videti nogomet z veliko discipline. Napadalen, tehnično dober in z veliko posesti. Sedemnajstega junija začnemo s treningi. Vsak nogometaš mora vedeti, kako se je potrebno odzvati v določenem trenutku, ne samo da ekipa igra dobro. Že od prvega treninga dalje moramo imeti željo po zmagi in biti ambiciozni − igrati na zmago proti vsakemu nasprotniku. Nogomet je kot življenje. Veliko je težav in pogosto je težko. Ampak moramo se naučiti preseči te težave. Zelo sem vesel, da sem spet doma. Videl sem že veliko poznanih obrazov."

Član zlate generacije spet doma

Z delom bo pri svojem nekdanjem klubu začel že 17. junija ob 10. uri, ko bo v Messendorfu na sporedu prvi od dveh treningov. Direktor Goldbrich je zatrdil, da bodo pri Sturmu igralski kader še dopolnili in da si želijo spet boriti za sam vrh. Letos so na četrtem mestu z 48 točkami močno zaostali za prvaki Austrio (82), Red Bull Salzburgom (77) in Rapidom (57).

Na klubski spletni strani (www.sksturm.at) so na dan predstavitve objavili portret 45-letnega Izolana in se znova spomnili njegovih preroških besed. "Nekega dne bo prišel čas zame in za Sturm, v to sem prepričan," je nekoč izjavil Milanič, čigar "prerokba" se je leta 2013 le izpolnila.

Sturm je kot igralec okrepil poleti leta 1993, ko je črno-bele vodil Milan Đuričić. Ko se je naslednje leto na klop usedel nekdanji jugoslovanski selektor Ivica Osim, se je začela "zlata doba" na avstrijskem Štajerskem, Osim pa je usodno zaznamoval Milaniča in ga pripravil za kasnejšo trenersko kariero.

"Siva eminenca" v zadnji vrsti

V sezoni 1995/96 je Sturm z Milaničem in Osimom osvojil prvi pokal v zgodovini kluba, ki sta mu hitro sledila še prva državna naslova. Milanič je skupaj s Francom Fodo in Rankom Popovićem sestavljal neprebojni črno-beli zid pred vrati. Milanič je bil "siva eminenca", ključna za večino uspehov črno-belih v tistem času, menijo na uradni klubski strani.

S Sturmom je dvakrat nastopil tudi v elitni Ligi prvakov, ko je v Gradcu gostoval tudi veliki Real Madrid na čelu z Ronaldom, Raúlom Gonzálezom in Clarencem Seedorfom, to pa so izkušnje, ki so Milaniču ostale za vse življenje. Kljub vsemu se mu z Mariborom ni uspelo uvrstiti med evropsko smetano, čeprav je bil tudi v lanski sezoni proti Dinamu zelo blizu.

"A kdor pozna Milaniča, ve, da tudi ta cilj ni nedosegljiv," so še zaključili pri Sturmu.

Posnetek novinarske konference Darka Milaniča iz Messendorfa (Kleinezeitung.at):


Video streaming by Ustream

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.