Mineva 20 let od tragičnega konca tedna v Imoli

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Dirkaški svet se bo v prihodnjih dneh spomnil tragičnih dogodkov izpred 20 let, ko sta življenje v nesrečah na dirkališču v Imoli izgubila Avstrijec Roland Ratzenberger in trikratni svetovni prvak, Brazilec Ayrton Senna. Slednji se je smrtno ponesrečil na dirki 1. maja 1994, avstrijski novinec v formuli ena pa dva dni prej.
Oglej si celoten članek


Pred skoraj 20 leti je športni svet, predvsem pa svet formule ena, izgubil enega izmed največjih zvezdnikov tedanjega časa. Brazilski dirkač Ayrton Senna je s tremi naslovi prvaka, 41 zmagami in 65 najboljšimi startnimi položaji še vedno eden izmed najboljših voznikov formule ena vseh časov. A velika nagrada San Marina leta 1994 je bila zadnja dirka Senne.

V sedmem krogu dirke v Imoli je Brazilec zletel s steze. Njegov Williams je v zavoju Tamburello treščil v betonski zid, Senna pa je negibno obsedel v razbitem dirkalniku. Za odličnega dirkača je bilo usodno odtrgano sprednje kolo, ki je prebilo čelado in povzročilo tako hude poškodbe glave, da 34-letni Brazilec trčenja ni preživel. Smrt so uradno potrdili pozno popoldne tistega dne, potem ko so dirkača prepeljali v bolnišnico v Bologno.

Usoden zlomljen volanski drog

Podatki telemetrije so pokazali, da je Senna ob izletu s steze vozil s hitrostjo 321 kilometrov na uro, v zid na koncu peščene ravnine je treščil s hitrostjo 214 kilometrov na uro. Nesrečo naj bi povzročil zlomljen volanski drog, zaradi katerega Senna ni več mogel upravljati dirkalnika.

A nesrečna ni bila le nedeljska dirka, ves konec tedna je napovedoval tragične dogodke. Začelo se je na petkovih treningih, ko so morali njegovega rojaka Rubensa Barrichella po nesreči z Jordanom prepeljati v bolnišnico. Novinec v tekmovanju Roland Ratzenberger je z dirkalnikom Simtek v soboto v kvalifikacijah čelno trčil v zaščitni zid in umrl zaradi hudih poškodb glave in hrbtenice. V nedeljo pa se je po trčenju v uvodnem krogu in petih krogih za varnostnim avtomobilom dirka tragično razpletla v sedmem krogu.

Številne spominske slovesnosti

Na prizorišču tragičnih dogodkov bodo ta konec tedna odprli vrata obiskovalcem, pripravljalo pa tudi spominske slovesnosti. Že v sredo bo ena v spomin na Ratzenbergerja, še več pa jih pripravljajo med 1. in 4. majem v spomin na Senno. "Senna je bil izjemen dirkač in zelo karizmatična osebnost. Vozil je sijajno, imel je izjemen talent," se Brazilca spominja prav tako trikratni prvak, Avstrijec Niki Lauda.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.