Minilo je deset let od dneva, ko je Pahor čistil kopačke

Foto: Žurnal24 Zlatko Dedić naj bi virus staknil prejšnji teden v dresu reprezentance. (Foto: R
Slovenska nogometna reprezentanca se je na današnji dan pred desetimi leti uvrstila na svoje tretje in doslej zadnje veliko tekmovanje.
Oglej si celoten članek

Ekipa pod vodstvom zdajšnjega selektorja Matjaža Keka si je pred natanko desetimi leti v dodatnih kvalifikacijah proti Rusiji priigrala pot na svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriško republiko.

Slovenija je takrat igrala v kvalifikacijski skupini 3 skupaj z na koncu prvo Slovaško, Češko, Severno Irsko, Poljsko in San Marinom. Zbrala je 20 točk, dve manj od Slovaške, ki je izgubila obe tekmi proti Slovencem.

Tako so slednje znova čakale dodatne kvalifikacije. Nasproti je stala velika Rusija z uveljavljenimi igralci, kot so bili Igor Akinfejev, Roman Pavljučenko, Andrej Aršavin, Jurij Žirkov in drugi. Prepričani v svoje napredovanje so zaigrali že v dresih za mundial.

Toda Kekovi fantje se na to niso ozirali. Na prvi tekmi v Moskvi je po dveh zadetkih Dinjarja Biljaletdinova upanje Sloveniji ohranil Nejc Pečnik z golom v 88. minuti.

Na povratni tekmi 18. novembra 2009 je Ljudski vrt v Mariboru pokal po šivih. To je Kekove igralce dvignilo, bili so boljši tekmec, odločilni zadetek pa je dosegel Zlatko Dedić v 44. minuti. "Naše želje, naši cilji, naše sanje so se uresničili. Zgradili smo svojo zgodbo, za navijače, za Slovenijo. Pokazali smo, da znamo in zmoremo," je po tekmi dejal Kek. 

Takrat so igrali Samir Handanović, Mišo Brečko, Marko Šuler, Boštjan Cesar, Robert Koren, Valter Birsa, Milivoje Novaković, Bojan Jokić, Dedić, Andraž Kirm in Aleksandar Radosavljević ter še Pečnik, Dalibor Stevanović in Zlatan Ljubijankić.

Nogometaše je po zmagoslavju v garderobi obiskal tudi takratni premier in sedanji predsednik Borut Pahor, ki je držal svojo obljubo, da jim bo očistil kopačke, če se bodo uvrstili na svetovno prvenstvo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.