Ministrstvo zaradi univerzijade zahteva milijone

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Jara kača s spodletelo organizacijo zimske univerzijade v Mariboru se bo očitno preselila na sodišče. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport od Slovenske univerzitetne športne zveze (Susa) terja vračilo nekaj več kot 3,6 milijona evrov. Susa je plačilo računa že zavrnila.
Oglej si celoten članek

"Rok za vračilo sredstev je 26. april, v primeru nevračila sredstev bo ministrstvo primorano sprožiti ustrezne pravne postopke po obligacijskem zakoniku ali zakonu o pravdnem postopku. Terjani zahtevek znaša 3.619.800,81 evra, torej tri milijone evrov skupaj s pripadajočimi obrestmi za obdobje od 14. decembra 2009, vse od takrat, ko so bila državna sredstva nakazana Susi. Podlaga za zahtevek je pogodba o plačilu pristojbine za pridobitev organizacijskih pravic zimske univerzijade. V tej pogodbi je bilo med drugim določilo, da se v primeru odpovedi, ko je krivda na strani organizatorja, pristojbina za ta prispevek vrne v proračun," je za STA potrdil Sebastijan Magdič iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu.

Susa je po prejemu denarja s strani ministrstva sredstva takoj nakazala Mednarodni univerzitetni športni zvezi (Fisu), ki pa je organizacijo 26. zimske univerzijade Sloveniji odvzela marca letos in jo naknadno podelila italijanskemu Trentinu, potem ko Susa, Maribor, Ruše in Zreče do skrajnega roka niso ponudili zadostnih zagotovil in so odstopili od organizacije tekmovanja.

Susa ima tako le še do četrtka čas za vračilo pristojbine, če se želi izogniti sodnemu postopku. Odziv predsednika Suse Otmarja Kugovnika je bil pričakovano odklonilen, saj Susa denarja ne namerava oziroma ne more vrniti, ker ga nima: "Ministrstvo je izdalo račun Susi, Susa je ta račun kot neupravičen zavrnila in zdaj bomo videli, kako se bo zgodba razpletla. To je moj komentar, ki ga lahko dam v tem trenutku. Susa je prejeti denar le posredovala naprej Fisuju, tako da terjani denar ni denar od Suse. Pravzaprav je zdaj žoga na strani ministrstva. Sam Suso, ki je ustanovljena po zakonu o društvih, predstavljam kot predsednik, škodno kot predsednik odgovarjam le, če se mi dokaže objektivna škodna krivda."

Vendar pa to ni edina težava za slovensko zvezo. Kot je v današnji izdaji poročalo Delo, mednarodna zveza (Fisu), ki s strani Slovenije plačane pristojbine ne namerava vrniti, napoveduje zoper slovenske organizatorje univerzijade postopek pred Mednarodnim športnim razsodiščem (Cas) v Lozani.

Za komentar je STA prosila tudi vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za šport pri MIZKŠ Draga Balenta: "Vsak, ki organizira in ki podpiše pogodbo, s tem sprejme tudi obveznosti. Zakon o društvih neposredno določa obveznosti predsednika in organizacije. Gre za pravna razmerja. Ta lahkotnost organiziranja velikih športnih prireditev je pri nas kar malo prevelika. Kaj naj bi vse davkoplačevalci plačali iz svojega žepa, ker bi se 'veliki gospodje' radi šli prestiž na mednarodni ravni?"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.