Mladi Zupan na prvem nastopu do rekorda

Foto: EPA
Foto: EPA
Plavalec Ljubljane Nejc Zupan je največje slovensko presenečenje evropskega prvenstva v 25-metrskih bazenih v francoskem Chartresu. Slovenski reprezentant je v premiernem nastopu v članski reprezentanci v predtekmovanju na 200 prsno osvojil tretje mesto in z 2:07,04 za pet sekund izboljšal tudi slovenski članski rekord.
Oglej si celoten članek

Nejc Zupan je po spodbudnih rezultatih v ZDA, 21-letni plavalec šolanje nadaljuje na Dartmouth Collegu, uspešno izkoristil priložnost v članski vrsti. Potem, ko od mladega reprezentanta nihče ni pričakoval nič, je v predtekmovanju dosegel kar tretji izid med vsemi nastopajočimi in se gladko prebil v finale. Svoj osebni rekord iz leta 2010, medtem je plaval v jardskih bazenih, je popravil za neverjetnih 19 sekund in pol, državni rekord Matica Lipovža iz leta 2001, zdaj trenerja Ilirije, pa natančno za 5,32 sekunde.

"Res nisem pričakoval tega izida in ostali tukaj tudi ne. Moj cilj je bil državni rekord, ki je bil 2:12, vsega ostalega pa nisem pričakoval in to je veliko presenečenje tudi zame," je o izidu povedal plavalec, kateremu je preračun dosežka iz jardskih bazenov napovedoval izid okrog 2:09 minute.

Žal je Zupan med tekmo obnovil poškodbo prepone: "S tem sem imel težave na začetku sezone in to saniral. Danes pa me je spet uščipnilo. Malo me skrbi, a fizioterapevtka Urška Cvek je to uredila in zdajle je v redu," je še dodal Zupan.

Popoldan bi seveda rad še kaj dodal: "Treba po pogledati video, kako je šlo. Zjutraj sem dal vse od sebe, zdaj pa bomo videli, ali je za popoldan še kaj ostalo. Jaz bom šel sproščeno v ta finale," je še povedal Ljubljančan, ki študira v zvezdni državni New Hampshire v bližini kanadske meje.

Pri vsem uspehu pa je najbolj zanimivo, kako je Zupan, ki se je včasih kot "kravlist" potegoval za reprezentanco, prišel do prsnega plavanja. "Na novoletnem smučanju sem si zlomil prst na roki. Prisiljen sem bil trenirati prsno z nogami in potem sem v tem tudi ostal." Mladinski reprezentant Peter John Stevens je na 200 prsno zasedel 34. mesto.

Govejškova z mladinskim rekordom

Vnovič je z mladinskim rekordom 25,44 na 50 prosto presenetila tudi 15-letna Nastja Govejšek in se kot 16. prebila v polfinale. Na večni slovenski lestvici zdaj dopolnjuje vodilno velenjsko trojko, saj sta pred njo le nekdanji klubski kolegici Nina Sovinek in Nina Drolc. Nato je nastopila še na 200 prosto, kjer je z 2:00,01 osebni rekord popravila za 1,4 sekunde in osvojila 21. mesto, škoda le za dve stotinki, da ni prebila še rado omenjene meje dveh minut.

Osebni rekord na 200 prosto je ob 30. mestu dosegla tudi Ravenčanka Gaja Natlačen. Blizu osebnih rekordov sta na 200 prosto nastopili tudi Urša Bežan in Mojca Sagmeister, članici bronaste štafete 4 x 200 prosto iz Debrecena, ki sta pristali na 15. in 18. mestu, večina slovenske stroke pa je bila mnenja, da gre za plavalki, ki bi lahko prebili tudi mejo 1:57,81, ki je bila tokrat potrebna za popoldanski finale.

Za peti slovenski popoldanski nastop je poskrbela Anja Čarman, ki je v predtekmovanju na 200 hrbtno zasedla peto mesto (2:06,25), mlada Ribničanka Lucija Kous je bila 20.

Že v soboto sta si finale priplavala Peter Mankoč, ki bo branil naslov na 100 mešano in Tjaša Vozel, ki bo na 100 prsno sploh prvič v karieri nastopila v finalu evropskih prvenstev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.