Molina slavil, Sagan spet le drugi

Foto: EPA
Foto: EPA
Španec Ruben Plaza Molina je zmagovalec 16. etape kolesarske dirke po Franciji.
Oglej si celoten članek

Ruben Plaza Molina je na 201 kilometer dolgi preizkušnji med Bourg-de-Peageom in Gapom za pol minute ugnal Slovaka Petra Sagana, tretji pa je bil Kolumbijec Jarlinson Pantano. Kolesar ekipe Lampre Merida je napadel na zadnjem klancu in si do vrha vzpona prikolesaril minuto prednosti. Sledil je le še 12 kilometrov dolg spust v Gap.

"Zelo težko je bilo priti do cilja, do zmage. Počutil pa sem se kar dobro in vsi v skupini smo dobro sodelovali. To je bila etapa, ki me je že pred tem zelo zanimala. Hvala članom moje ekipe za vse, kar so naredili," je povedal kolesar, ki je bil v preteklosti tudi vpleten v dopinško afero Puerto, a so ga oprali krivde..

Sagan je z izjemno vratolomno vožnjo na spustu še poizkušal ujeti Španca, a mu to ni uspelo. Slovak je postal prvi kolesar po 30 letih, ki se je na enem Touru desetkrat uvrstil med najboljših pet v posameznih etapah. Kot zadnjemu je to leta 1985 uspelo Ircu Seanu Kellyju. Slednji je trenutno komentator na televiziji Eurosport.

Skupno vodstvo je zadržal Britanec Chris Froome (Sky), ki je v cilj prišel z glavnino 18:12 minute za zmagovalcem. Ob spustu najboljših jo je skupil Geraint Thomas, vanj je trčil mladi Francoz Warren Barguil in ga spravil v globok jarek. Britanec je pri tem priletel tudi v drog ob cesti, vendar jo je na srečo odnesel brez posledic. Z minuto zaostanka je prikolesaril v cilj za konkurenti.

"V redu sem, le malce pretresen. Doživel sem že hujše padce. Trudil sem se prestati vzpon, ne vem pa, zakaj se na spustu nekateri postavijo ravno tja, kjer si ti. Kakšna pa je razlika med petim in tretjim mestom? Le spusti se dol," je Eurosportu po koncu etape povedal Thomas.

Tik pred vrhom zadnjega klanca se je sicer za napad odločil tudi branilec lovorike Vincenzo Nibali, ki si je pred Froomom, rumene majice pobeg Italijana ni pretirano zanimal, tokrat privozil slabe pol minute prednosti. Edini slovenski predstavnik na dirki Kristijan Koren (Cannondale) je etapo končal na 65. mestu, skupno pa je 53. z 1:25:14 zaostanka. Pred alpskimi etapami imajo v torek kolesarji dan počitka.

Izidi, 16. etapa:

1. Ruben Plaza Molina (Špa/Lampre-Merida)         4:30:10 
2. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo)                           + 0:30
3. Jarlinson Pantano (Kol/IAM Cycling)                      0:36
4. Simon Geschke (Nem/Giant-Alpecin)                     0:40
5. Bob Jungels (Luk/Trek Factory Racing)
6. Christophe Riblon (Fra/AG2R La Mondiale)
7. Daniel Teklehaimanot (Eri/MTN - Qhubeka)             0:53
8. Thomas De Gendt (Bel/Lotto Soudal)                     1:00
9. Luis Angel Mate (Špa/Cofidis)                                1:22
10. Thomas Voeckler (Fra/Europcar)
...
65. Kristijan Koren (Slo/Cannondale)                        24:58

Skupno:
1. Christopher Froome (VBr/Sky)                         64:47:16
2. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                              + 3:10
3. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC Racing Team)         3:32
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                           4:02
5. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo)                        4:23
6. Geraint Thomas (VBr/Sky)                                      5:32
7. Robert Gesink (Niz/LottoNL-Jumbo)                         6:23
8. Vincenzo Nibali (Ita/Astana)                                    7:49
9. Bauke Mollema (Niz/Trek Factory Racing)                8:53
10. Warren Barguil (Fra/Giant-Alpecin)                       11:03
...
53. Kristijan Koren (Slo/Cannondale)                       1:25:14

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.