Moral bi biti Rogličev glavni pomočnik, zdaj razbesnel Primoževe navijače

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Wout van Aert je po resnici odgovoril na nehvaležno vprašanje, a si s svojim odgovorom nakopal bes navijačev Primoža Rogliča.
Oglej si celoten članek

Navijači nizozemske kolesarske ekipe Jumbo-Visma so razdeljeni. Na eni imamo tiste, ki verjamejo, da bi moral biti še tretje leto zapored glavni cilj sezone rumena majica na Dirki po Franciji.

Slednja namreč velja za pravi sveti gral kolesarstva in ni ga kolesarja, ki med odraščanjem ne sanja, kako nekega dne ves odet v rumeno stopi na stopničke na Elizejskih poljanah.

Foto: Profimedia Primož Roglič in Tadej Pogačar

Poleg tega Jumbo-Visma v zadnjih letih kar serijsko nabira zmage z največjih dirk na svetu, edino kar ji še nikoli ni uspelo osvojiti, pa je zmaga na Dirki po Franciji.

Primož Roglič je bil pred dvema letoma drugi, od zmage ga je ločil le en nekoliko boljši kronometer, in tudi letos zagotovo velja za edinega kolesarja nizozemske ekipe, ki bi imel možnosti na tej dirki vseh dirk.

Foto: Profimedia Primož Roglič

Zato je edino logično, da ekipa vse stavi na svojega paradnega konja in se na Touru popolnoma podredi Rogliču. Tako je vendar tudi delovala ekipa Skyja, ki je vsa ta leta s pravo lahkoto zmagovala na Dirki po Franciji...

A s tem razmišljanjem se ne strinja tisti drugi del navijačev, predvsem Belgijcev, ki bi dosti raje videli, da se pri Jumbo-Vismi ne osredotočijo na ta osrednji cilj, temveč dajo svojim kolesarjem proste roke.

Foto: Profimedia Primož Roglič Wout van Aert

Med drugim bi se tako lahko tudi Wout van Aert, ki bi sicer bil nepogrešljiv Rogličev pomočnik, potegoval za zeleno majico najboljšega po točkah.

Seveda bi si pri ekipi želeli, da bi se lahko potegovali za obe majici, a smo se že lani prepričali, kako to (ne) funkcionira. Wout se je na povsem nepommebni ravninski etapi boril za čim boljši uspeh (ter na koncu pristal celo izven prve deseterice), Rogliča pa pustil povsem osamljenega in izpostavljenega, vse skupaj pa se je končalo s Primoževim padcem.

Foto: Epa roglič

Jumbo-Visma bi se seveda lahko dirke lotila tudi z enim glavnim ciljem ter ga nato glede na razplet dogodkov tekom dirke spremenila, toda vseeno mora v samo dirko vstopiti z jasno razdelanim načrtom, da se ne ponovi lanski debakl (katerega je sicer na koncu s sanjsko vožnjo nepričakovano preprečil mladi Jonas Vingegaard).

In glede na to, koliko pomeni skupna zmaga na Dirki po Franciji ter da je ekipa Jumbo-Visme še nikoli ni osvojila, se je od van Aerta pričakovalo, da bo vsaj navidezno podprl svojega moštvenega kolega in postavil na prvo mesto skupno zmago na Touru, potem ko so ga nizozemski novinarji vprašali, česa bi si bolj želel, ali zelena majice, ali da pomaga Primožu do skupne zmage.

Foto: Profimedia Primož Roglič Wout van Aert

Toda van Aert, ki je sicer tekom prejšnjih let veljal za enega najbolj zvestih Primoževih pomočnikov, je močno dregnil osje gnezdo. Brez kakršnihkoli pomislekov je namreč izjavil, da bi dosti raje videl, da sam osvoji zeleno majico, kot pa da sodeluje pri Rogličevem slavju.

"Zelena zame ali rumena za Rogliča? Zoprno vprašanje, a vseeno mi raje dajte zeleno," van Aert odgovarja na dilemo za nizozemske medije.

Po eni strani je van Aert odgovoril po resnici, saj mu po koncu kariere ne bo nikjer pisalo "bil je ključen člen pri zmagi Primoža Rogliča", zagotovo pa bi se z zlatimi črkami svetil napis "zmagovalec točkovnega seštevka Dirke po Franciji in osvojena zelena majica".

A vseeno, kolesarstvo je ekipni šport. Ekipe te plačujejo ter pričakuje se, da boš deloval po navodilih tistega, ki te plača. In ni dvoma, da je rumena majica tisočkrat bolj vredna od zelene. Zato bi že zaradi miru in duha v ekipi van Aertov odgovor lahko bil dosti bolj taktičen.

Foto: Profimedia Primož Roglič Wout van Aert

Kako pa bo omenjena izjava delovala na do sedaj sicer izjemno partnerstvo s slovenskim šampionom, pa bo zanimivo videti. Obenem pa lahko le upamo, da tudi pri Jumbo-Vismi vedo, kaj počnejo. Nihče si namreč ne želi, da bi se ponovil lanski Tour...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • F16
    14:54 7. Marec 2022.

    Težko bo Roglič dosegel Tour. Že zdavnej bi moral kolesariti za drugo ekipo. Zamujena zmaga ne vrne se nobena. Normalno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.