Moreno z etapno zmago na čelo Vuelte

Foto: EPA
Foto: EPA
Španec Daniel Moreno (Katjuša) je zmagovalec devete etape dirke po Španiji.
Oglej si celoten članek

Etapa je kolesarsko karavano vodila 163,7 km skozi razgibano andaluzijsko pokrajino od Antequere s ciljnim vzponom v Valdepenas de Jaen. Domačin Daniel Moreno je z etapno zmago postal tudi novi vodilni v skupnem seštevku, deseto etapo pa bo v ponedeljek začel oblečen v rdečo majico.

Španec je ohranil še največ moči na strmem finalnem vzponu, na katerem je prepričljivo dobil etapo in za eno sekundo v skupnem seštevku prehitel Irca Nicolasa Rocha (Saxo), ki je etapo končal na četrtem mestu. Prva tri mesta na etapi so sicer zasedli španski kolesarji, med Morenom in moštvenim kolegom iz Katjuše Joaquímom Rodríguezom se je vrinil Alejandro Valvarde (Movistar).

Brajkovič 47 sekund za zmagovalcem

Slovenec Janez Brajkovič (Astana) je zasedel 27. mesto, s 47 sekundami zaostanka za Morenom, drugi Slovenec Grega Bole (Vacansoleil) pa je bil s šestimi minutami in 25 sekundami zaostanka 99.

Moreno je prevzel skupno vodstvo na španski pentlji pred Rochom, na tretjem mestu pa je Italijan Vincenco Nibali (Astana) z 20 sekundami zaostanka. Brajkovič je 31. (+ 4:47), Bole pa 90. (+ 41:45).

Moreno storil tisto, kar je moral

Zmagovalec dneva je vsekakor Moreno, ki je na etapi naredil natanko tisto, kar se je od njega pričakovalo. Na finalni strmini skozi središče andaluzijskega mesta se je silovito pognal le 700 metrov pred ciljem ter pustil za sabo zasledovalce na čelu z Valverdejem in Rodríguezom.

Španec je dobro vedel, da bo v primeru zmage prejel deset sekundni odbitek, kar je pomenilo, da je moral ciljno črto prevoziti osem sekund hitreje od Rocha, če želi obleči tako želeno rdečo majico. In Španec je storil natanko to. Moreno je na letošnji Vuelti dobil še drugo etapo, potem ko je zmagal že na četrti. Veliki uspeh ruskega moštva je na tretjem mestu dopolnil Rodríguez.

"Danes so mi bile dovoljene sanje"

"Vedno je lepo, če zmaga kdo od naju. Danes so mi bile dovoljene sanje, ko sem dobil možnost, da postanem vodja, pa čeprav le za eno sekundo, to veliko priložnost sem tudi izkoristil. Zelo sem srečen, kajti še nikoli poprej nisem bil vodja na dirki po Španiji," je bil presrečen 31-letni kolesar, ki je pred Vuelto letos slavil na prestižni enodnevni preizkušnji Valonski puščici, na Vuelti pa je doslej zbral skupno tri etapne zmage, prvo etapo na španskem krogu je dobil leta 2011. Moreno bo tako že v ponedeljkovi gorski etapi znova "le" v vlogi pomočnika Rodríguezu.

"Le za hipec sem bil vodja, pa še to le v teoriji, to je nekaj posebnega. Upam, da se bo vse najbolje izšlo v jutrišnji zelo zahtevni etapi, tako zame kot za 'Purita'," je še dejal Moreno. Ponedeljkova etapa, v torek bodo imeli kolesarji prvi premor, bo karavano vodila od Torredelcampa do Alta Hazallanasa v skupni dolžini 186,8 km.

Brajković 47 sekund za zmagovalcem

Slovenec Janez Brajkovič (Astana) je zasedel 27. mesto, s 47 sekundami zaostanka za Morenom, drugi Slovenec Grega Bole (Vacansoleil) pa je bil s šestimi minutami in 25 sekundami zaostanka 99.

Moreno je prevzel skupno vodstvo na španski pentlji pred Rochom, na tretjem mestu pa je Italijan Vincenco Nibali (Astana) z 20 sekundami zaostanka. Brajkovič je 31. (+ 4:47), Bole pa je pristal na lestvici nižje od 95. uvrščenega.

Dirka po Španiji, 9. etapa, rezultati:

1. Daniel Moreno (Špa/Katjuša) 4:18:57
2. Alejandro Valverde Belmonte (Špa/Movistar) + 0:04
3. Joaquím Rodríguez (Špa/Katjuša) 0:04
4. Nicolas Roche (Irs/Saxo-Tinkoff) 0:08
5. Samuel Sánchez (Špa/Euskaltel-Euskadi) 0:09
6. Rinaldo Nocentini (Ita/AG2R La Mondiale) 0:09
7. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 0:09
8. Philippe Gilbert (Bel/BMC) 0:13
9. Warren Barguil (Fra/Argos-Shimano) 0:13
10. Igor Anton (Špa/Euskaltel-Euskadi) 0:15 
...
27. Janez Brajkovič (Slo/Astana) 0:47                          
99. Grega Bole (Slo/Vacansoleil-DCM) 6:25                      
...

Skupno:

1. Daniel Moreno (Špa/Katjuša) 35:58:34
2. Nicolas Roche (Irs/Saxo-Tinkoff) + 0:01
3. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 0:20
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 0:22
5. Christopher Horner (ZDA/RadioShack Leopard) 0:28
6. Joaquím Rodríguez (Špa/Katjuša) 0:56
7. Leopold König (Češ/NetApp-Endura) 1:09
8. Haimar Zubeldia (Špa/RadioShack Leopard) 1:10
9. Rigoberto Urán (Kol/Sky Procycling) 1:24 
10. Ivan Santaromita (Ita/BMC) 1:26
...
31. Janez Brajkovič (Slo/Astana) 4:47                                
90. Grega Bole (Slo/Vacansoleil) 41:45
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.