Mourinho ga je le pogledal

Foto: Saša Despot Mladi Krhin je z odliko opravil krstni nastop v najmočnejši italijanski ligi. Mo
Ko je Jose Mourinho sredi drugega polčasa pogledal po klopi Interja, se mu je pogled ustavil na slovenskem mladcu. Ime mu je bilo Rene Krhin in spisal je slovensko zgodovino.
Oglej si celoten članek
 
 

To so bile vsa ta leta moje sanje, veliko let sem delal za to. Moje delo se je poplačalo.

Rene Krhin

 
Dolga in težavna je pot za komaj 19-letnim mladeničem iz Jakobskega Dola , ki je zdaj dokončno poskrbel, da kraji severno od Maribora ne slovijo več le po mitskem komentatorju Antonu Borkoviču . Kot je Rene Krhin dejal v pogovoru za Žurnal24 , je nad hitrim prodorom tako v reprezentanco kot v prvo moštvo milanskega Interja presenečen tudi sam. In kaj bi dejal, če bi mu nekdo še pred leti zatrjeval, da bo že tako mlad dosegel take višave?

"Ne vem (smeh). To so bile vsa ta leta moje sanje, veliko let sem delal za to. To, da sem debitiral v ligi in igral za reprezentanco na Wembleyju je presenetilo tudi mene, ampak vseeno – moje delo se je poplačalo," je dan po velikem debiju na tekmi proti Parmi (2:0) povedal Krhin. Že tako mlad se je pridružil elitni slovenski nogometni druščini na čelu s Srečkom Katancem (nekdaj Sampdoria), ki so kdaj zaigrali v Serie A . Z dobrimi 19 leti je tudi daleč najmlajši, tudi od zdajšnjih "matadorjev" Samirja Handanovića in Jana Koprivca (Udinese) ter pred leti Zlatka Dedića (Parma).

 
 

Vedno sem bil skromen in treniral na vso moč.

Rene Krhin

 
Meteorski vzpon od obetavnega mladca v najnižjih nogometnih selekcijah v Sloveniji, do igralca, ki so ga opazili skavti Interja , pa do nogometaša na najvišjem nivoju, je seveda dolga in trnova pot. Krhin na svojem popotovanju na vrh svetovnega nogometa izpostavlja le eno stvar: "Vedno sem bil skromen in treniral na vso moč!" In res – trdo delo in veliko odrekanja je recept, na katerega mnogi mladi nogometaši tudi po odhodu v tujino preradi pozabijo, nato pa se čudijo nad svojim propadom.

Eto'o se je včeraj takole veselil prvega gola. Krhin je bil takrat še na klopi. © Reuters

 
Toda nazaj k včerajšnji tekmi. Krhin je začel na klopi in opazoval mučenje Nerazzurrov večino prvega polčasa. Jose Mourinho si je malodane pulil svoje sive lase ob igrišču, vsaj malce pa ga je pomiril gol Samuela Eto'oja v 71. minuti. Zadetek Kamerunca je bil celo tako pomirjujoč, da se je Portugalec odločil za (ne)pričakovano potezo in pred tekmo rahlo poškodovanega virtuoza Wesleyja Sneijderja v 77. minuti zamenjal z nadobudnim Krhinom.

"Vedel sem, da bom na klopi," se spominja Krhin. "A da bom igral, pa ne. Še posebej pri rezultatu 1:0." Mourinho naj bi ga le pogledal in rekel: "Pridi!" Kot vsak nogometaš si je tudi Krhin zaslužil nekaj posebnih napotkov s strani svojega "šefa". Ti so bili: "Rekel je, da lahko stvari dobro izpeljem, da sem dobro pripravljen in naj me ne bo strah." Kratko in jedrnato.

Po tekmi so sledile čestitke soigralcev: "Prav vsi so mi čestitali, sploh ker sem sodeloval v akciji za drugi gol," je povedal Krhin. In res – njegov doprinos h golu res ni bil majhen. Najprej je na sredini igrišča "po hot-dog" (kot bi rekel njegov nekdanji švedski soigralec) poslal dva nogometaša Parme in po desnem krilu lepo v prostor podal še enemu mladcu, Mariu Balotelliju. Ta je našel Diega Milita, ki je z desnico prefinjeno zadel za končnih 2:0.

 

Skupno 43 minut za Inter

Krhin je v črno-modrem dresu dejansko debitiral že 19. julija, ko je vstopil v drugem polčasu prijateljske tekme proti mehiški Américi (13 minut igre). Na potovanju Interja po ZDA je nato igral še proti Chelseaju (11) in AC Milanu (6).

Kljub vsemu Milano te dni živi le za eno tekmo, in sicer sredino gostovanje evropskih prvakov Barcelone . Ker Mourinho slovi kot mojster priprave, je bil dvoboj z gigantom povsem v senci ligaške tekme: "Pred to tekmo sploh nismo nič razmišljali o Barceloni. Najprej je bila tekma s Parmo, šele zdaj razmišljamo o Barceloni," pravi Krhin. V mesto mode se po razvpitem prestopu vrača Zlatan Ibrahimović . Bahate izjave, češ da Inter pred njegovim prihodom več kot 15 let ni osvojil niti enega naslova in podobno, niso vznemirile slačilnice: "Ne, v slačilnici ni slišati nobenih reakcij. To so takšne stvari, ko nekdo reče: 'Ibra je to in to ... ' Ne bi niti govoril o tem. Mi smo osredotočeni in razmišljamo le o tekmi in ničemer drugem."

Seveda ga kot "izdajalca" čaka posebna dobrodošlica, a Krhin priznava, da se bo z nekdanjimi soigralci in prijatelji vseeno lepo pozdravil. Navijači pa ga verjetno ne bodo pričakali z aplavzom. "Bomo videli, ja (smeh)," v smehu odgovarja Krhin. Štajerec je reprezentant šele dober teden, a je lakota po zmagah ravno tako velika kot pri komurkoli drugem. Na vprašanje, ali je na prihajajoči tekmi na Slovaškem bolje igrati na zmago in napasti prvo mesto, ali loviti 2. mesto, izstreli: "Treba je igrati na prvo mesto. Imamo kvaliteto." Z njim v reprezentanci še toliko večjo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.