Muambo "rešila" tudi poškodba Petra Čecha

Foto: EPA
Foto: EPA
Če Petr Čech pred skoraj šestimi leti ne bi utrpel hude poškodbe glave, potem Fabricea Muambe danes verjetno ne bi bilo več med nami. Nogometaš Boltona v londonski bolnišnici po zastoju srca dobro okreva in že govori s sorodniki, a vse bi bilo lahko tako drugače, če vratar Chelseaja ne bi začel revolucije v Premier League.
Oglej si celoten članek

Fabrice Muamba je v londonski bolnišnici preživel "mirno noč", so v najnovejšem sporočilu za javnost zapisali iz London Chest Hospital, medtem pa iz vodstva Premier League prihajajo napovedi, da bodo vodilni pri najmočnejši angleški ligi temeljito pregledali zdravniške postopke in opremo pri vseh prvoligaših. Muambo je na sobotni tekmi pokala FA rešilo prav hitro posredovanje zdravniške službe, za to pa se gre zahvaliti tudi poškodbi Chelseajevega vratarja Petra Čecha pred skoraj šestimi leti, po kateri so se stvari močno izboljšale.

"Ljudje so me videli, kako se plazim z igrišča, in dolgo je trajalo, preden so me odnesli na nosilih," se usodnega dogodka zdaj spominja Čech. "Ljudje me niso mogli spraviti iz slačilnice. Predstavljajte si, da bi se to zgodilo Fabriceu. Preden bi prišli do njega, morda že ne bi imel več nikakršnih možnosti. Oprema ob igrišču mu je dala možnost za življenje. Včasih je potrebnih samo nekaj sekund, da se ti spremeni življenje ali celotna kariera."

Mancini si želi dodatne izboljšave

Pred petimi leti in pol si je Čech namreč hudo poškodoval glavo na tekmi med Readingom in Chelseajem, na odhod v bolnišnico pa je po mnenju takratnega trenerja Joséja Mourinha čakal mnogo predolgo. Od takrat naprej je na vsaki tekmi Premier League pripravljen reševalni avto, ki je namenjen igralcem, specialistom in zdravniški ekipi. Medtem je Roberto Mancini, trener Manchestra Cityja, pozval še k dodatnim izboljšavam, predvsem pri zdravniških pregledih.

"Igralce moramo pregledati mogoče celo dvakrat na leto. V Italiji to počnemo in pregledi so zelo natančni. Ko sem videl naše pred dvema letoma (ko je prišel k Cityju, op. a.), sem rekel, da jih moramo izboljšati," je na novinarski konferenci povedal Mancini. Tottenhamov trener Harry Redknapp je kljub vsemu pohvalil zdravniško službo, ki jo je lahko ob reševanju Muambe spremljal iz neposredne bližine.

"Ko sem videl, kako mu dajejo umetno dihanje, sem se bal najhujšega, toda pomoč je bila neverjetna," je dejal Redknapp, čigar igralci so preglede srca opravili v ponedeljek. "Ljudje iz obeh klubov in eden ali dva s tribune ter kardiologi so prišli na zelenico in pomagali. Ni mogel dobiti boljše pomoči, in če se je že moralo zgoditi, se ni moglo zgoditi na boljšem mestu."

Muambovo stanje je bilo v torek še vedno zelo resno, a stabilno, poleg samostojnega dihanja pa se je že lahko pogovarjal s sorodniki"Fabrice Muamba je preživel mirno noč na intenzivni negi, kjer zdravniška ekipa še naprej nadzira njegovo stanje. Fabriceova družina nas je prosila, naj se še enkrat zahvalimo vsem za njihove želje, molitve in sporočila podpore, iz katerih črpajo veliko moči," so sporočili iz bolnišnice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.