Müller: "V Münchnu nisem videl Messija"

Foto: EPA Messi Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Messi Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Iniesta Fabregas Villa Pique Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Villa Alexis Sanchez Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Vilanova Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Heynckes Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Heynckes Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Müller Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Müller Schweinsteiger Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Heynckes Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Schweinsteiger Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Müller Schweinsteiger Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Pique Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Pique Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: Reuters Pique Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Vilanova Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale Foto: EPA Vilanova Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale
Če ima Real Madrid pred torkovo povratno tekmo polfinala Lige prvakov proti Borussii Dortmund malo možnosti za preobrat, potem lahko njihovi večni rivali Barcelona dan kasneje upajo le na čudež proti Bayernu. Katalonci upe polagajo, kot že mnogo predolgo, zgolj v enega človeka - Lionela Messija.
Oglej si celoten članek

"Zavedamo se pomembnosti Messija v tej ekipi. Še posebej pred golom. Blizu kazenskega prostora je temeljnega pomena. Boljši kot bo, več možnosti bomo imeli za napredovanje," je na torkovi novinarski konferenci dejal trener Tito Vilanova.

Dan kasneje bo Barcelona na povratni tekmi Lige prvakov gostila Bayern München, ki jo je ponižal na prvi tekmi (4:0). Medtem, ko je za tekmo zaradi poškodbe prepone odpadel Sergio Busquets, Katalonci ob uri resnice res potrebujejo čudež, navdih pa jim daje njihov najboljši posameznik Lionel Messi, ki je bil povsem neviden v Münchnu, a s klopi znova zablestel na ligaški tekmi v Bilbau (2:2).

"On nas dela boljše, in če bo Leo dobro, potem bo še imel kaj za povedati. Morali bomo biti podobni samim sebi, če se želimo vrniti. Treba bo igrati na takšen način, ki ga poznamo. Pomagalo bi, da bi zadeli hitro, ampak tudi oni so v prvem polčasu zabili le enkrat," je še dodal Vilanova.

Heynckes se želi izogniti presenečenjem

"Z neugodnim rezultatom bo potrebno ohraniti mrežo nedotaknjeno. Če nam zabijejo gol, potem bo težje. Mnogo težje. Potrebujemo navijače. Bolje bi bilo, da ne bi bili tiho in nas podpirali. Borussia (Dortmund) in Bayern sta ustvarila fantastičen ambient. Skušali bomo pomagati. Treba se bo skušati vrniti zaradi vsega - zaradi spoštovanja, zaradi zgodovine, zaradi nas samih, zaradi ljudi, zaradi tega, ker se moramo izboljšati od zadnje tekme in premagati Bayern ... Če bomo padli, potem bomo to storili kot ekipa, ki je poskušala do konca."

Bayernov trener Jupp Heynckes, po besedah mnogih največji poznavalec španskega nogometa v Nemčiji, je bil prvi, ki je po veliki zmagi na prvi tekmi miril svoje varovance in lokalne medije. Nekdanji trener Reala Madrida se še kako dobro zaveda, da mora njegov "FC Hollywood" v njegovi poslovilni sezoni še odigrati 90 minut na Camp Nouu, čeprav se zdi že vse odločeno.

"V Münchnu sem rekel, da smo dve izjemni ekipi. Barça je še vedno najboljša na svetu, izvrstno se pripravljamo za tekmo," je v Barceloni zatrdil Heynckes. "Želimo se izogniti presenečenjem, zato bomo igrali kot v Münchnu, napadalno, z iskanjem (vratarja Víctorja, op. a.) Valdésovega gola. Nismo ekipa, ki bi se branila. Ne smemo se več navduševati nad prvo tekmo. Sodili bomo po drugi tekmi. To je ekipa, ki je bila skozi leta na tako visokem nivoju, z dvema različnima trenerjema, pod katerima je igrala fantastičen nogomet."

S Tenerifi nepremagan proti Barceloni

Heynckes je na novinarski konferenci v Bayernovem hotelu sredi katalonske prestolnice nato pohvalil Španijo in Barcelono kot mesto, kamor se z veseljem vrača. Morda nekega dne tudi kot trener, saj ga bo po koncu letošnje sezone na Bavarskem nadomestil Josep Guardiola. Heynckes si je za nameček raje kot svoj nekdanji klub Real v finalu na Wembleyju zaželil Borussio Dortmund.

"Meni je vedno v veselje, da se lahko vrnem v Barcelono, mesto, kjer je vedno veliko kulture. Je prelepa. Všeč mi je biti tukaj in upam, da bom lahko enako trdil po koncu tekme. Z Madridom sem osvojil 'Séptimo' (sedmi evropski naslov, op. a.), z Athleticom sem dosegal dobre rezultate, s Tenerifi pa sve leti nisem izgubil proti Barceloni," je po poti spominov še krenil Heynckes.

Poleg svojega trenerja sta pred mediji spregovorila še Thomas Müller, strelec dveh zadetkov s prve tekme na Allianz Areni, in vezist Bastian Schweinsteiger. Müller je zatrdil, da je še prezgodaj govoriti o spreminjanju polov moči v Evropi, potem ko je zmagi Bayerna nad Barcelono sledila še podobno navdušujoča predstava Dortmunda proti Realu (4:1).

Foto: EPA Müller Schweinsteiger Barcelona Bayern Liga prvakov polfinale


Müller ni videl Messija

"To sta bila dva izjemna rezultata. Obe tekmi sta bili v Nemčiji, zato mislim, da bosta španski ekipi močnejši na njunih stadionih. V bistvu to dokazuje, da kar se je govorilo v zadnjih nekaj letih, ni bilo kar tako, da je nemški nogomet v vzponu. Zabavno je biti del tega, to pa lahko vidite tudi v državni reprezentanci. Ampak to je zgolj dober znak, nič več in nič manj. Počakajmo in videli bomo, kdo bo prišel do finala," je povedal Müller, brez dvoma eden izmed igralcev sezone v Evropi.

Müller se je dotaknil tudi neprepoznavne predstave Messija v Münchnu, kjer se je vrnil po slabih dveh tednih počitka zaradi poškodbe mišice, a bil skupaj s soigralci povsem nemočen pri jalovih napadalnih poskusih.

"V Bilbau je pokazal, da je eden najboljših. Če zabije 50 golov, potem je normalno, da je ekipa odvisna od njega. V Münchnu se ga sploh ni videlo, ampak ne vem zakaj. Upam, da ne bo, ampak pričakujem, da bo tokrat Messi odigral drugačno tekmo," je še dodal Müller.

Schweinsteiger: "Vrata odprta, korakov še ni"

Prav Bayern je zadnja nemška ekipa, ki je osvojila Ligo prvakov, davnega leta 2001 proti ValenciiZlatkom Zahovićem. Bavarci so bili tudi zadnje moštvo 1. Bundeslige, ki je slavilo v pokalu Uefa, predhodniku Evropske lige (1996). Španci so osvojili kar štiri naslove v Ligi prvakov od leta 2001 dalje (Barcelona kar tri), od leta 1996 pa so bili petkrat najboljši v pokalu Uefa oziroma Evropski ligi. 

Španci so Nemce seveda ustavili tudi na reprezentančni sceni, kjer so jih najprej leta 2008 premagali v finalu evropskega prvenstva, nato pa jih v polfinalu mundiala dve leti kasneje izločili na poti do težko pričakovanega prvega naslova v zgodovini države. 

Foto: EPA damir skomina danska nizozemska euro "Tekme se bomo lotili tako, kot se jo vedno lotimo," je zatrdil Schweinsteiger. "Šli bomo v duele tako, kot ponavadi, če pa se zgodi, da bomo za to kaznovani, potem pač bomo. Odprli smo si vrata v finale, toda nismo storili še niti enega koraka skozi."

Piqué tudi o sodniku Skomini

Velika čast je doletela slovensko sodniško ekipo na čelu z Damirjem Skomino, ki bo vodila sredino tekmo na Camp Nouu. Medtem, ko so pri madridskem športnem dnevniku AS Skomino označili za sodnika, ki rad prekinja igro in hitro deli kartone, (pre)redko pa pušča prednost, je o Koprčanu na torkovi novinarski konferenci spregovoril tudi Barcelonin branilec Gerard Piqué.

"Všeč bi mi bilo, če ne bi delal napak, ker na koncu koncev opravimo veliko preveč dela kot igralci, da bi se na koncu počutili, kot da smo pod nekakšnim vplivom, pozitivnim ali negativnim. Vemo, da je nemogoče, da se ne bi nikoli zmotili, ampak morajo se zamisliti nad vsemi temi tekmami v izločilnih bojih, ne le naših, tudi drugih pomembnih, denimo Borussia-Málaga. Bilo je preveč napak. Uefa mora uporabiti tehnologijo. Pokazalo se je, da tehnologija deluje bolje, kot več oči na igrišču," je na Camp Nouu dejal Piqué.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:58 2. Maj 2013.

    tale "ritka švabska" je zadel na obeh tekmah. A si ga zdaj videl???

  • 20:40 30. April 2013.

    Dobro ritka švabska - ker faktor si ti - zate še slišal nismo...da te vidimo na igrišču....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.