Mura v lov na ligo prvakov, Maribor in Domžale na konferenčno ligo

Foto: sobotainfo.com
Foto: sobotainfo.com
S torkovimi tekmami v prvem krogu kvalifikacij se bo tudi za slovenske klube začela evropska nogometna klubska sezona.
Oglej si celoten članek

V tem tednu bodo dejavni trije klubi. Prva pa se bo predstavila Mura, ki bo v torek gostovala pri Škendiji iz Severne Makedonije. V četrtek bosta igrala še Maribor in Domžale v prvem krogu kvalifikacij konferenčne lige.

Mura bo po osvojitvi prvega naslova v zgodovini v minuli sezoni, novo tekmovalno obdobje odprla s kvalifikacijskim obračunom prvega kroga proti Škendiji. Prva tekma bo na sporedu na stadionu Tošeta Proeskega v Skopju v torek ob 20. uri, povratna pa teden dni kasneje v Fazaneriji (20.00). Doslej se tekmeca na uradnih tekmah še nista pomerila.

Škendija je sicer v minuli sezoni četrtič osvojila naslov makedonskega prvaka. Doslej se še niso prebili v skupinski del katerega od evropskih tekmovanj, zabeležili pa so 13 zmag, sedem remijev in 17 porazov na 37 tekmah.

Mura prvič v kvalifikacijah za ligo prvakov

Mura je na drugi strani v vsej svoji zgodovini redkeje igrala v kvalifikacijah. Ima zgolj eno zmago proti Arsenalu iz Kijeva v sezoni 2012/13, zabeležila pa je še dva remija ob 12 porazih.

Muraši za sabo nimajo ravno uspešnega pripravljalnega obdobja. Dosegli so le eno zmago ob treh porazih in dveh remijih, a trener Ante Šimundža velikih popravkov v igri ni napovedal.

"Ni kaj dosti za popravljati. Treba je dobro izpeljati zaključke napadov, o čemer se pogovarjamo, ampak to ne gre kar čez noč. Dejstvo je, da smo v velikem številu prihajali do priložnosti. Popraviti bo treba miselnost, ki ne sme popustiti niti za trenutek," za spletno stran Mure opozarja 49-letni strateg.

Na pripravljalnih tekmah je Mura nazadnje izgubila proti ruskemu Rostovu s 4:0, a je Šimundža ponudil priložnost predvsem tistim, ki doslej niso igrali in igralcem na preizkušnji. Generalko pa so opravili v sredo proti Vojvodini (1:1).

Z Mariborom je Šimundža že okusil slast igranja v skupinskem delu lige prvakov (2014/15), zdaj bo skušal zgodbo ponoviti tudi z Muraši. Pot do evropske klubske elite bo zahtevna, morebitni poraz proti Škendiji pa bi Muraše vodil v drugi krog kvalifikacij novoustanovljene konferenčne lige. Tam bi jih čakal poraženec švedsko-latvijskega obračuna Malmö - Riga, tudi slednja uvodoma igrata v kvalifikacijah lige prvakov.

Če pa se Muri uspe prebiti v 2. krog kvalifikacij lige prvakov, jo tam čaka bolgarski Ludogorec ali beloruski Šahtjor Soligorsk.

Maribor proti armenskemu Urartuju

Od slovenskih klubov si je doslej le Maribor priigral nastopanje v skupinskem delu evropskih klubskih tekmovanj. V sezonah 1999/2000, 2014/15 in 2017/18 so igrali v skupinskem delu lige prvakov, v sezonah 2011/12, 2012/13 pa v evropski ligi.

Tokrat Maribor začenja lov na skupinski del še v tretjem evropskem tekmovanju - konferenčni ligi. Pot bodo začeli v prvem krogu kvalifikacij, prvi tekmec pa bo armenski Urartu. Prva tekma bo na sporedu v četrtek ob 20.45 v Ljudskem vrtu, povratna pa teden dni kasneje v Erevanu (18.00).

Z Urartujem se doslej na uradnih tekmah še niso pomerili, mariborski strateg Simon Rožman pa se bolj ukvarja z igro svojih varovancev kot s tekmecem.

"Obrisi, kako želimo delovati na igrišču, so vidni. Imamo precej dobrih zadev, se pa pojavljajo določene napake, ki se ne bi smele. Zavedamo se, da je še kar precej elementov v igri, ki jih moramo popraviti. Vsi skupaj bomo potrpežljivi na tej razvojni poti, miselnosti ne gre utrditi čez noč, a je za začetek dovolj spodbudnih spoznanj. Bliža se otvoritev sezone, iz dneva v dan smo boljše pripravljeni in verjamem v pozitiven začetek nove zgodbe," je za spletno stran kluba poudaril trener vijoličastih.

Domžalčani pa proti Luksemburžanom, Olimpija v prvem krogu prosta

Domžalčani bodo evropsko pot prav tako začeli v prvem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo. Tekmec bo luksemburški Swift Hesperange, Domžalčani pa so v vlogi favorita. Prva tekma med obema nasprotnika, ki bosta prvič merila moči, bo v četrtek ob 20. uri v Domžalah. Povratna tekma bo na vrsti teden dni kasneje (20.00) v Hesperangeu.

Po zmagi proti Šibeniku na pripravljalni tekmi (2:1) je misli strnil trener Dejan Djuranović. "Zahtevnost dela ne bo več tako visoka, v ospredju bo predvsem sproščanje oziroma osvežitev ekipe. Poudarek bo na taktični pripravi za dvoboj z Luksemburžani in verjamem, da se bomo nanje dobro pripravili, ter da bomo v prihajajočih tekmah tudi uspešni," je dejal 53-letni strateg za spletno stran kluba.

Dodal je, da v primerjavi s pripravljalnimi tekmami pričakuje manj napak, predvsem izgubljenih žog, ki so vodile do prejetih zadetkov na zadnjih tekmah. Z napadom pa je zadovoljen. Na zadnjih treh tekmah so dosegli sedem golov proti Šibeniku, Tuzli (3:2) in Nefčiju (2:1) iz Bakuja, pred tem pa so zabeležili še poraz proti Rijeki (0:1) in remi proti Radomljam (1:1).

V kvalifikacijah za konferenčno ligo bo nastopila tudi ljubljanska Olimpija, a šele v drugem krogu, saj je v prvem prosta.

Na sedežu Uefe v Nyonu so sicer že izžrebali tudi pare 2. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo. Olimpija bo v 2. krogu igrala proti zmagovalcu sanmarinsko-malteškega dvoboja La Fiorita - Birkirkara. Maribor bo v primeru napredovanja igral proti švedskemu Hammarbyju, Domžale pa proti boljšemu iz finsko-ferskega obračuna Honka Espoo - NSI Runavik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.