Na 130. dirki Webber prvič zmagal!

Foto: Žurnal24 Webber je bil sedmi na lestvici tistih z največ odpeljanimi dirkami, a brez dose Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Kljub kazenski vožnji skozi bokse je s fantastično dirko v 130. poizkusu Avstralec Mark Webber zmagal prvič v karieri. Red Bull je znova dosegel dvojno zmago. Tretji je bil Felipe Massa.
Oglej si celoten članek
Po 28 letih igrala avstralska himna
Deveto dirko sezone 2009 je na Nürburgringu dobil Mark Webber ( Red Bull Renault ). To je prva avstralska zmaga po letu 1981, ko je na VN ZDA v Las Vegasu z Williamsom slavil Alan Jones . V soboto je prvič osvojil tudi prvi startni položaj. Drugo mesto je na VN Nemčije pripadlo domačinu Sebastianu Vettlu (Red Bull Renault), ki ima zdaj le še točko in pol prednosti pred moštvenim kolegom. Red Bull je tako prevzel primat in v nadaljevanje sezone lahko krene s ciljem uloviti vodilnega dirkača sezone. Po polovici prvenstva še naprej vodi Jenson Button ( Brawn Mercedes ), ki je bil zaradi postanka več tokrat peti. Težave s pnevmatikami je imel tudi Rubens Barrichello (Brawn Mercedes),  obtem pa se je ekipi ponesrečil še drugi postanek (težave z napravo za dolivanje goriva) in moral je na dodatni postanek. Brazilec je do polovice dirke še vodil, nato pa končal na šestem mestu. Med junaki dirke sta še tretji Felipe Massa ( Ferrari ) in četrti Nico Rosberg ( Williams Toyota ), ki je startal s 15. mesta. Z odličnim drugim delom dirke se je na sedmo prebil Fernando Alonso ( Renault ). Tolažilno točko za McLaren Mercedes je dosegel Heikki Kovalainen . Ob Kimiju Räikkönenu (Ferrari) je zaradi tehnične okvare odstopil le še Sebastien Bourdais ( Toro Rosso Ferrari ) in se zatem objel z mehaniki v boksih, kar morda nakazuje, da res zapušča ekipo.
 

Skupni seštevek po deveti dirki sezone 2009:

Dirkači:
1. J. Button (Brawn) 68

2. S. Vettel (Red Bull) 47
3. M. Webber (Red Bull) 45,5
4. R. Barrichello (Brawn) 44
5. F. Massa (Ferrari) 22
Moštva:
1. Brawn Mercedes 112

2. Red Bull Renault 92,5
3. Toyota 34,5
4. Ferrari 32
5. Williams Toyota 20,5

Kako se je razpletalo?
Barrichello je s starta potegnil boljše kot Webber in ga v prvem zavoju prehitel. S pomočjo sistema Kers so se starta izstrelili dirkači McLarna in Ferrarija. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) je bil blizu prvemu mestu, a mu je v prvem zavoju počila pnevmatika (po postanku je na zadnjem mestu zaostal za krog). Tako je na tretje prišel Kovalainen, Massa pa na četrto, a je slednjega že ob koncu prvega kroga prehitel Button. V 11. krogu so komisarji dirke sporočili, da mora Webber na kazensko vožnjo skozi bokse, saj je po startu agresivno zapeljal desno v Barrichella. Ko so vsi opravili s prvim postankom, je še naprej vodil Barrichello, Webber pa se je že prebil nazaj na drugo mesto. 34. krog je bil usoden za Räikkönena, ki je odstopil zaradi okvare dirkalnika. Takrat sta na drugi postanek zapeljala oba Brawna. Tako se je na prvo mesto prebil Webber in z najhitrejim krogom na dirki pokazal, da dirka proti svoji prvi zmagi v karieri. Kot se je izkazalo kasneje sta bila Brawna zaradi težav s pnevmatikami na strategiji treh postankov, s čimer sta devet krogov pred karirasto zastavico izgubila možnosti za stopničke. Na drugo mesto je tako prišel Vettel, na tretje pa Massa.

Webber je zmagal prvič v karieri. © Reuters

 
Barrichello jezen na ekipo
"Zame je to čudovit dan. Tako zelo sem si želel zmagati že v Silverstonu. Po prvem startnem mestu sem vedel, da imam tu odlično možnost za zmago. Mislim, da bi me premagal lahko le dež, a je vreme zdržalo," je v prvi izjavi po prvi zmagi razlagal presrečni Mark Webber , ki je večji del minule zime okreval po zlomu noge. "Za mano je težka zima, a že takrat je Sebastian dal vedeti, da imamo odličen dirkalnik. Kljub poškodbi sem pozimi ostal zelo motiviran. Ekipa je imela potrpljenje, tudi navijači v Avstraliji so verjeli vame. Hvala vsem, ki so mi pomagali do prve zmage." Webber je zdaj le še 22,5 točke za vodilnim Buttnom, Vettel pa 21 točk. "Bitka za oba naslova je še povsem odprta. Brawn v moštvenem seštevku zasluženo vodi, a mi ne bomo obupali. " Po dirki je bilo povsem drugačno razpoloženje v vrstah Brawn Mercedesa, kjer je bil še posebej slabe volje Rubens Barrichello : "Jezen sem. Zelo. Vse sem naredil prav. Zaradi ekipe sem izgubil zmago. Če bodo tako nadaljevali, bomo izgubili naslova prvaka. To bi bilo grozno. Ne želim več govoriti. Najraje bi se takoj usedel na letalo in odpeljal domov. Sem zelo razburjen."

VN Nemčije:
1. M. Webber (Red Bull Renault)
2. S. Vettel (Red Bull Renault) +9,252
3. F. Massa (Ferrari) +15,906

4. N. Rosberg (Williams Toyota) +21,099
5. J. Button (Brawn Mercedes) +23,609
6. R. Barrichello (Brawn Mercedes) +24,468
7. F. Alonso (Renault) +24,888
8. H. Kovalainen (McLaren Mercedes) +58,692
9. T. Glock (Toyota) +1:01,457
10. N. Heidfeld (BMW Sauber) +1:01,925
11. G. Fisichella (Force India Mercedes) +1:02,327
12. K. Nakajima (Williams Toyota) +1:02,876
13. N. Piquet (Renault) +1:08,328
14. R. Kubica (BMW Sauber) +1:09,555
15. A. Sutil (Force India Mercedes) +1:11,941
16. S. Buemi (Toro Rosso Ferrari) + 1:30,225
17. J. Trulli (Toyota) +1:30,970
18. L. Hamilton (McLaren Mercedes) +1 krog
odstopila: K. Räikkönen (Ferrari), S. Bourdais (Toro Rosso Ferrari)
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.