Na etapi s slovenskim pridihom slavil Rogličev kolega

Foto: Profimedia Koen Bouwman
Richard Carapaz zadržal rožnato majico.
Oglej si celoten članek

Zmagovalec 19. etape kolesarske dirke po Italiji, ki je delno potekala tudi v Sloveniji, je Nizozemec Koen Bouwman (Jumbo Visma). Na preizkušnji od Marana Lagunarja do Santuario di Castelmonteja je slavil po dolgem begu manjše skupine. Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je v cilj prišel z glavnino in obdržal skupno vodstvo.

Sloviti Giro je še drugo leto zapovrstjo za nekaj deset kilometrov zavil na slovensko stran meje. Kolesarji na rožnati pentlji so na slovenskih cestah prevozili 37 km, a je bil v to razdaljo vključen tudi eden najtežjih vzponov letošnje dirke, na Kolovrat, kjer so morali premagati 950 metrov višinske razlike.

Prestižno gorsko zmago na Kolovratu je dosegel Bouwman, eden od članov ubežne skupine, ki si je pred vzponom nabrala že več kot devet minut naskoka.  Zahteven vzpon na Kolovrat je sicer nekoliko zredčil ubežno skupino, a je imel moštveni kolega Primoža Rogliča pri ekipi Jumbo Visma dovolj moči, da je brez težav prvi prečkal vrh in se nato spustil na drugo stran, kjer se je dirka spet vrnila v Italijo.

Foto: Profimedia Koen Bouwman

Nizozemec si je s tem že zagotovil modro majico. Če bo prišel do cilja v zadnji etapi, bo postal prvi kolesar iz svoje države, ki je na Giru osvojil majico za najboljšega hribolazca.

Tudi na ciljnem vzponu je bil kasneje najmočnejši Bouwman, potem ko je v zadnjih metrih izkoristil tudi napako dveh tekmecev, Švicarja Maura Schmida in Italijana Andree Vendrama, ki sta nekoliko zgrešila zadnji zavoj.

Že pred prvimi vzponi je zaradi bolezni z dirke odstopil Avstralec Richie Porte.

Skupno je vrh dirke ostal nespremenjen, saj ubežniki niso bili nevarni najboljšim. V rožnatem ostaja Carapaz, ki je bil med prvimi v precej razredčeni glavnini, ob koncu je precej zmanjšal zaostanek in je na osmem mestu zaostal nekaj manj kot štiri minute.

V soboto bo na vrsti 20. etapa od Belluna do Marmolade.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.