Na krilih domačih navijačev

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Poljska kot gostiteljica ni igrala kvalifikacijskih tekem. Njena forma je neznanka, a domači nogometaši računajo na uvrstitev vsaj v četrtfinale. Pričakujejo glasno podporo s tribun.
Oglej si celoten članek

Kvalifikacije:

Kot gostiteljica tekmovanja ni igrala v kvalifikacijah. Od oktobra 2010 je odigrala 19 prijateljskih tekem in zabeležila le tri poraze. Boljši od Poljakov so bili Italijani (0:2), Francozi (0:1) in Litovci (0:2). Slednji so zmagali doma, prvi dve izbrani vrsti pa sta Poljsko ugnali na njihovi zelenici. Od najmočnejših reprezentanc sta padli Argentina (2:1) in Slonokoščena obala (3:1), z Nemci in ZDA pa je četa Franciszeka Smude remizirala z 2:2.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Tri tekme pred glasnimi domačimi navijači dajejo Poljski lepe možnosti, da se uvrsti v izločilne boje. Le redko se namreč zgodi, da se gostiteljica tekmovanja ne prebije iz svoje predtekmovalne skupine. Še največjo težavo za Poljake sicer predstavlja nenastopanje v kvalifikacijah. Prijateljske tekme, ki so jih odigrali, pač niso imele pravega tekmovalnega naboja.

Zvezdnik: Robert Lewandowski

Napadalec Borussie iz Dortmunda ima za sabo izjemno sezono. V Bundesligi je tako zaigral na 34 tekmah in zbral 22 golov in 10 asistenc. Poleg tega se je sin judoista in odbojkarice med strelce vpisal še sedemkrat v nemškem pokalu, v finalu proti Bayernu je dosegel hat-trick, enkrat pa je mrežo zatresel tudi v Ligi prvakov. Za reprezentanco je 23-letni igralec doslej odigral 42 tekem, dosegel pa 13 zadetkov. V svoji karieri je bil Lewandowski že najboljši strelec tretje poljske lige (sezona 2006/07 – Znicz Pruszkow, 15 golov), druge poljske lige (sezona 2007/08 – Znicz Pruszkow, 21 golov) in prve poljske lige (sezona 2009/10 – Lech Poznan, 18 golov). V pravkar končani sezoni je bil tretji strelec Bundeslige, zaostal je le za Nizozemcem Klaas-Janom Huntelaarjem (29) in Nemcem Mariom Gomezom (26). Njegova tržna vrednost trenutno znaša 15 milijonov evrov.

Kapetan: Jakub Blaszczykowski

Šestindvajsetletni vezist je odigral že več kot 140 tekem v dresu dortmundske Borussie, ki se ji je pridružil že leta 2007. V tej sezoni je za nemške prvake odigral 29 prvenstvenih tekem na katerih se je šestkrat vpisal med strelce, prispeval pa je tudi deset podaj za gol. Leta 2008, ko je postal tudi poljski nogometaš leta, mu je nastop na evropskem prvenstvu preprečila poškodba. Za izbrano vrsto je odigral 49 tekem in zabil osem golov. Tržna vrednost: 7 milijonov evrov.

Vzhajajoča zvezda: Wojciech Szczesny

Dvaindvajsetletnik je v zadnjih 18 mesecih postal prvi vratar londonskega Arsenala, evropsko prvenstvo 2012 pa bo njegova prva večja preizkušnja na mednarodni ravni. V sezoni 2011/12 je v dresu topničarjev zbral 48 nastopov, s svojimi predstavami pa še utrdil sloves enega izmed najbolj nadarjenih čuvajev mreže v Evropi. Septembra 2011 je ob remiju Poljske z Nemčijo (2:2) zaustavil osem izjemnih priložnosti Nemcev in si prislužil tudi pohvale legendarnega Oliverja Kahna. Če bo mladi Poljak uspel ponoviti takšne obrambe, bo gostiteljica prvenstva zagotovo napredovala vsaj v četrtfinale. Szczesny je devetkrat zaigral v dresu reprezentance. Tržna vrednost: 12 milijonov evrov.

Selektor: Franciszek Smuda

Nekdanji branilec, ki je igralsko kariero preživel na Poljskem, v ZDA in Nemčiji, je leta 1983 postal trener. Kasneje je vodil številne domače in tuje klube, med drugim tudi poljske velikane Wislo Krakow, Legio Warsaw in Lech Poznan. Osvojil je tri poljska prvenstva, od oktobra 2009 pa je sedel še na klop reprezentance. Na začetku aprila se je že odpovedal dvema nogometašema. Brez EP sta zaradi pijančevanja v Düsseldorfu ostala Slawomir Peszko (Köln) in Marcin Wasilewski (Anderlecht). "Kako ju ni sram? Tega ne bom toleriral. Poljaki so zaradi njiju v Nemčiji znova označeni kot pijanci in pretepači. Ni nobenih možnosti, da jih uvrstim na seznam," je po incidentu dejal Smuda.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:25 10. Maj 2012.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870<br /><br />Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.