Na kultni stezi dvojna zmaga Toyote

Foto: Epa
Foto: Epa
Odvil se je eden največjih dirkaških spektaklov.
Oglej si celoten članek

Moštvo Toyota Gazoo Racing je na prestižni dirki 24 ur Le Mansa slavilo dvojno zmago. Na legendarni stezi Sarthe (13,626 km) je po 371 krogih prvi ciljno črto prečkal dirkalnik s številko sedem, ki so ga 24 ur vozili Britanec Mike Conway, Japonec Kamui Kobayashi in Argentinec José María López.

Drugo mesto je z zaostankom dveh krogov osvojil drugi dirkalnik Toyote s Švicarjem Sebastienom Buemijem, Japoncem Kazukijem Nakajimo in Novozelandcem Brendonom Hartleyjem. Tretje mesto je v glavni kategoriji LMH zasedlo moštvo Alpine A480 z Brazilcem Andréjem Negrãom ter Francozoma Nicolasom Lapierrom in Matthieujem Vaxivierom. V cilj so pripeljali štiri kroge za zmagovalci.

Toyota je še četrtič zapovrstjo dobila prestižno preizkušnjo v Le Mansu, s čimer se je na večni lestvici izenačila z Alfa Romeom in Fordom. Prvič je slavila zasedba Conway/Kobayashi/López. Pred tem sta bila trikrat zapovrstjo najboljša Nakajima in Buemi, ki se jima je v letih 2018 in 2019 pridružil španski zvezdnik Fernando Alonso, lani pa je bil del zmagovite ekipe Hartley.

Največ zmag v zgodovini te dirke ima, Danec Tom Kristensen (9), sledi pa mu Belgijec Jacky Ickx (6). Največ naslovov med ekipami ima še naprej Porsche (19), sledi pa Audi (13).

Organizatorji tekmovanja so že sporočili, da se bo dirka naslednje leto vrnila v klasični junijski termin, potem ko je bila letošnja, 89. izdaja zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljena za dobra dva meseca.

V kategoriji LMP2 je letos slavilo moštvo WRT z Nizozemcem Robertom Frijnsom, Avstrijcem Ferdinandom Habsburgom in Francozom Charlesom Milesijem, potem ko je v zadnjem krogu obstala in odstopila druga zasedba ekipe WRT, tudi s Poljakom Robertom Kubico.

V kategoriji LMGTE Pro je bilo najboljše moštvo AF Corse s Ferrarijem 488 GTEv zasedbi Italijana Alessandra Piera Guidija, Britanca Jamesa Calada in Francoza Comeja Ledogarja.

Med amaterskimi predstavniki v LMGTE Am pa je prav tako slavil Ferrari 488 ekipe AF Corse s Francozom Francoisom Perrodojem, Dancem Nicklasom Nielsenom in Italijanom Alessiom Rovero.

motoGP Znan epilog enega največjih motociklističnih škandalov

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.