Na mitingu v Valencii dva svetovna rekorda

Foto: Epa Joshua Cheptegei
Padla sta moški rekord na 10.000 in ženski na 5000 metrov.
Oglej si celoten članek

Ugandski tekač Joshua Cheptegei je sinoči na mitingu v Valencii dosegel nov svetovni rekord na 10.000 metrov, Etiopijka Letesenbet Gidey pa je postavila novo znamko na 5000 metrov. Cheptegei je že pred tekmo z dosežki napovedoval spremembo rekorda Kenenise Bekeleja iz leta 2005, na koncu je 24-letnik presegel pričakovanja in tekel 26:17,53.

Z novo znamko, s katero je kar za deset sekund izboljšal dosedanji rekord, je Cheptegei postal novi kralj tekov na srednji razdalji.

To je bil zanj že tretji svetovni rekord letos. Februarja je v Monaku najprej popravil svetovni rekord na pet kilometrov. Nato se je po koronskem premoru vrnil v Ugando na trening, po vrnitvi v Monako pa je na prvi dirki po vrnitvi odščipnil dve sekundi od 16 let stare rekordne znamke Bekeleja na 5000 metrov ter tekel 12:35,36.

Cheptegei, lanski svetovni prvak iz Dohe, je postal šele deseti atlet ki ima sočasno v lasti tako rekord na 5000 kot 10.000 metrov.

In vse je znamke je dosegel s posebno obutvijo s karbonsko ploščico Nike Vaporfly, ki jo je nosila tudi etiopska tekačica Gideyjeva, ko je 5000 metrov pretekla v času 14:6,62. Dvaindvajsetletnica je za več kot štiri sekunde popravila prejšnji rekord (14:11,15) rojakinje Tirunesh Dibabe iz leta 2008.

"Zelo sem vesela. O tem rekordu sem sanjala že šest let. Hvala Valencii, ki mi je ponudila to priložnost," je dejala Gideyjeva.

Foto: Epa Letesenbet Gidey

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.