Na različnih bregovih, zdaj tudi z odvetniki

Foto: Saša Despot NK Krško
Pred sklicano skupščino je v posavskem prvoligašu zelo vroče.
Oglej si celoten članek

V nogometnem klubu Krško že nekaj časa vre, pred izredno skupščino kluba, ta bo na sporedu 25. januarja, pa se je trenutno vodstvo prvoligaša odzvalo na novinarsko konferenco, ki jo je pred tednom izvedla Nogometna šola Krško. 

"V preteklem tednu je vodstvo NŠ Krško izreklo veliko neresnic in zavajanj, ki nepopravljivo škodijo ugledu kluba in blatijo trenutno vodstvo kluba," so v izjavi za sporočili iz kluba in dejali, da se za 'medijskim napadom' NŠ skrivajo konkretni zasebni interesi.

"Sklicatelji izredne skupščine, ki bo 25. januarja, javnost zavajajo z neresničnimi podatki o dolgu kluba in mu napovedujejo celo propad. Zagotavljamo, da do tega ne bo prišlo. NK Krško ne bo propadel in bo deloval še naprej z vsemi mladinskimi selekcijami in prav tako s člansko. Dolg do bivšega investitorja je pogojen, poplačilo pa odvisno od dejanskih prestopov igralcev članske ekipe. Preostali dolg je prav tako nižji od predstavljenega v javnosti," trdijo v klubu.

V klubu so novembra pripravili načrt za sanacijo finančnih težav, posledica tega pa je bilo zmanjšanje stroškov celotne članske ekipe za polovico, kar se je že izvršilo. "Dodatno so se aktivnosti usmerile v pridobivanje novih sponzorjev, ki pa so v preteklih tednih zaradi enostranskih dejanj nogometne šole močno otežene. Kljub vsemu smo prepričani, da bomo dosegli zastavljen cilj ter stabilizirali klub do začetka naslednje sezone. Tudi glede UEFA sredstev vodstvo nogometne šole zavaja, saj so bila v preteklih letih vedno porabljena za delovanje mladinskega pogona in tudi v prihodnje bo tako. Dejansko je bilo nogometni šoli v letu 2018 poleg vseh 50 tisoč evrov planiranih Uefa sredstev dodeljenih 7 tisoč EUR sredstev več od načrta. NK Krško poleg tega že vsa leta vlaga sredstva v skupne stroške delovanja nogometne šole. Izpostavljamo pa, da nogometna šola ne spoštuje medsebojne pogodbe, saj ni pripravila poročila o porabi sredstev v letu 2018, prav tako ni predstavila finančnega plana za leto 2019. Takšne kršitve vzbujajo dvome o transparentni porabi sredstev na podlagi medsebojne pogodbe o izvajanju dejavnosti programa nogometne šole." 

Foto: Saša Despot NK Krško

Za NŠ Krško je bilo pred skupščino sicer sporno sprejetje novih članov, ki bi lahko s svojim glasovanjem vplivali na odločitve. "Gre za lokalne podjetnike, politike in osebe, za katere menimo, da lahko pomagajo pri sanaciji trenutne situacije v klubu, saj se želijo kot prostovoljci vključiti v delovanje kluba. NK Krško je tudi na zadnji seji UO, v skladu s statutom, sprejel 14 novih članov, ki so bili predlagani s strani NŠ," odgovarjajo v klubu.

In kaj naj bi bil po njihovem razlog za spor? "Nogometna šola poskuša zavajajočo višino finančnega dolga rešiti s sodelovanjem investitorja, ki pa še ni bil predstavljen s strani predlagateljev. Predstavnik investitorja je bivši predsednik NK Krško. Pogodba z družbo JSP je bila sklenjena v času njegovega predsedovanja. NK Krško predstavlja največji športni kolektiv v Posavju. V preteklih 10-ih letih smo bili na podlagi dobrega dela prostovoljcev priča uvrstitvi v PLTS ter izjemnemu izboljšanju pogojev delovanja kluba in nogometne šole. Vodstvo kluba, predsednik NK Krško in člani UO, so bili predstavljeni kot nesposobni voditi društvo, vendar je ravno v tem času klub dvignil prepoznavnost v širši regiji, močno izboljšal infrastrukturne pogoje ter združeval nogometne navdušence v Posavju."

Prvoligaš Uefin denar povzročil dokončen razkol v klubu, dogovor ni možen

"Na podlagi vseh dogodkov, blatenja vodilnih NK Krško ter manipulacij s širšo javnostjo, ocenjujemo, da gre v tej zgodbi za željo nekaterih posameznikov po prevzemu NK Krško. Določene osebe, ki so zaposlene v nogometni šoli, želijo prevzeti društvo NK Krško ter posledično nadzorovati višino svojih izplačil. Načrtuje se tudi vstop novega 'skrivnostnega' investitorja pod taktirko bivšega predsednika NK Krško, kjer so v ozadju poslovni interesi, za katere menimo, da ne sodijo v posavski nogomet. Pretekli format sodelovanja z družbo JSP ni bila najboljša pot za naš klub in menimo, da za NK Krško taka pot tudi v prihodnje ni primerna. Trenutno vodstvo nogometne šole si je v preteklih letih že poskušalo prilastiti sredstva iz prestopov igralcev in delovalo v smeri trženja igralcev. To je bilo na zahtevo nogometne šole tudi opredeljeno v pogodbi o medsebojnem sodelovanju, ki je bila podpisana s strani bivšega predsednika NK Krško," so zapisali pri NK Krško.

NŠ Krško se je obrnila na odvetnike

Pri NŠ so hitro posredovali odgovor. "Članom UO NK Krško smo preko odvetnika naslovili zahtevo po posredovanju javnih informacij o članstvu in delovanju društva. Vodstvo NK Krško kljub javnemu pozivu po novinarski konferenci formalno ne komunicira z vodstvom in trenerji NŠ in ne odgovarja na vprašanja o  finančnem stanju in vračilu dolga do Nogometne šole NK Krško." 

Pri NŠ preko odvetnikov predvsem od predsednika Zorana Omerzuja in direktorja Jožeta Slivška zahtevajo, da v razumnem roku nekaj dni posredujejo:

  • zadnjo verzijo statuta NK Krško, ki je tudi ustrezno registrirana pri UE Krško skupaj s seznamom vseh članov društva z glasovalno pravico za zbor članov ter dokazila o vplačanih članarinah vseh članov z glasovalno pravico
  • zapisnike vseh sej organov društva NK Krško v letih 2016, 2017, 2018 in 2019
  • izkaz odprtih računovodskih postavk vseh obveznosti NK Krško ter vseh izkazanih zapadlih in neplačanih obveznosti na dan 17. 1. 2019
  • stanje na transakcijskem računu kluba NK Krško na dan 17. 1. 2019
  • obvezno pisno oceno o gospodarnosti in zakonitosti dela v NK Krško
  • pojasnilo Upravnega odbora in predsednika NK Krško o vseh poslih in transakcijah NK Krško s člani organov NK Krško oziroma družbami, katerih ustanovitelj/družbenik in/ali člani organov vodenja ali nadzora so.

Netransparentno vodenje društva NK Krško, ki ga očitajo trenutnemu vodstvu, je le eden od razlogov za njihov sklic izredne skupščine. "Nogometna šola NK Krško se je za pravno pomoč odločila, ker vodstvo NK Krško s preprečevanjem dostopa do dokumentov informacij javnega značaja otežuje priprave na izredno volilno skupščino. Člani društva Nogometni klub Krško in tudi nekateri člani UO Nogometnega kluba Krško smo v preteklih mesecih odgovorne večkrat zaprosili za posredovanje javno dostopnih podatkov o delovanju društva."

Foto: Saša Despot NK Krško

Odgovorne osebe v društvu NK Krško tudi javno opozarjajo, da skladno z Zakonom o društvih v primeru, če NK Krško ne bo mogel poravnati vseh obveznosti do dolžnikov, odgovarjajo solidarno in z vsem svojim lastnim/družinskim premoženjem.

Zavračajo zapisano v klubskem sporočilu za javnost

V Nogometni šoli NK Krško zavračajo zapisano v sporočilu NK Krško (zapis lahko preberete v spodnjih vrsticah):

            1. zavračamo namigovanja, da imamo posamezniki v klubu v želji po prevzemu kluba "skrite osebne interese" in da si je "trenutno vodstvo nogometne šole v preteklih letih že poskušalo prilastiti sredstva iz prestopov igralcev in delovalo v smeri trženje igralcev", kar je domnevno "na zahtevo nogometne šole opredeljeno tudi v pogodbi o medsebojnem sodelovanju, ki je bila podpisana s strani bivšega predsednika NK Krško":

  • v priponki prilagamo veljavno Pogodbo o sodelovanju med NŠ in NK Krško, kjer je razvidno za katere namene in v kakšnem deležu med NŠ in NK se porabljajo posamezna sredstva (6. člen govori o občinskih sredstvih, 9. člen o prodaji igralcev vzgojenih v NŠ in 10. člen o Uefa sredstvih)
  • v pogodbi nikjer ni navedeno, da so sredstva kluba predvidena za "trenutno vodstvo kluba" ali za druge osebne namene kogar koli, ravno nasprotno - pogodba recimo glede iztržka od prodaje mladih igralcev določa, da so namenjena za popolnitev proračuna Nogometne šole oziroma za razvoj nogometa v Posavju: infrastruktura, dodaten ali izboljšan trenerski kader, dodatna izobraževanja

           2.  NK Krško zavajajoče in neresnično navaja, da je bilo iz naslova Uefa sredstev Nogometni šoli NK Krško "dodeljeno" planiranih 50.000 sredstev in ob tem tudi neplaniranih 7.000 evrov.

  • 10. člen Pogodbe o sodelovanju med NŠ in NK nedvoumno določa, da so Uefa sredstva namenjena za razvoj mladih (z njimi v klubu dela le NŠ, in ne NK) ter da jih mora NK Krško "takoj po datumu prejetja" nakazati na račun NŠ NK Krško (10. člen Pogodbe o sodelovanju med NŠ in NK)
  • omenjena pogodba nedvoumno dokazuje, da denar Uefe za mlade namensko sodi med sredstva Nogometne šole NK Krško (zaradi uspešnosti šole v tekmovanjih mladih) in jih NK Krško nikakor ne "dodeljuje" Nogometni šoli, kot zavajajo javnost, temveč bi ta sredstva kot dober gospodar morala še isti dan le "prenakazati" na račun NŠ
  • NK Krško je z naslova Uefa sredstev novembra prejela 103.800 evrov, a jih je do sedaj Nogometni šoli prenakazala le 50.000; omenjenih dodatnih 7.000 evrov je bilo nakazanih 8. januarja 2018, ko je Nogometni klub Nogometni šoli z zamudo nakazal dolgovana sredstva iz leta 2017
  •  Nogometna šola je zaradi finančnih težav Nogometnega kluba podpisala aneks k medsebojni pogodbi, po kateri je NK dovolila, da nam novembra od letošnjih 103.800 evrov Uefa sredstev takoj nakaže le 63.800 evrov, preostalih 40.000 evrov pa v petih mesečnih obrokih po 8.000 evrov do januarja do maja 2019: glede na veljaven aneks bi Nogometni klub Nogometni šoli od 103.800 evrov do sedaj moral nakazati 71.800 evrov (63.800 + 8.000), kar pomeni, da skladno z Aneksom dolg Nogometnega kluba do Nogometne šole z naslova Uefa sredstev za leto 2018 na današnji dan znaša 21.800 evrov (Aneks k Pogodbi o sodelovanju med NŠ in NK je v prilogi).

          3.    Nogometni klub navaja, da je bil sanacijski načrt pripravljen že v novembru 2018

  • morebiten sanacijski načrt do sedaj članom društva ni bil uradno prestavljen: ne na skupščin društva NK Krško ne v javno dostopnih zapisnikih sej organov društva NK Krško, ki so nam na voljo
  • NK Krško se je v preteklih tednih resda zahvalil za sodelovanje nekaterim nogometašem in s tem (vsaj začasno) znižal finančne odhodke, a do sedaj ni predstavil ne virov za poplačilo dolga ne časovnice za poplačilo dolga.

Vodstvo NK Krško pozivamo, da naj preidejo od besed k dejanjem, da osebno stopijo pred javnost, medije, starše in delavce v Nogometni šolo NK Krško, odgovorijo na odprta vprašanja in predstavijo zahtevane dokumente.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.