Na zadnji dirki odločen boj še za svetovnega podprvaka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Verstappen sezono končal z novo zmago, drugo mesto v SP Leclercu.
Oglej si celoten članek

Svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec zadnje dirke sezone 2022 svetovnega prvenstva formule 1. Drugo mesto je v Abu Dabiju za Nizozemcem osvojil Monačan Charles Leclerc (Ferrari), tretji je bil drugi Red Bullov dirkač Mehičan Sergio Perez. Dirka je odločala o končnem drugem mestu v seštevku, privozil si ga je Leclerc prav pred Perezom.

Lani je dirka v Abu Dabiju odločala o naslovu prvaka, boljši je bil Verstappen pred Lewisom Hamiltonom, letos pa sta bili obe skupni prvi mesti že oddani: prvak med posamezniki je bil že pred koncem Verstappen, med konstruktorji pa njegova ekipa Red Bull.

Glede na to, da letošnje zadnje dejanje sezone ni bilo tako razburljivo kot lansko, so ljubitelji formule 1 čakali predvsem na tri vrhunce: razplet v boju za skupni drugi mesti v vozniškem in konstruktorskem seštevku ter zadnjo dirko v bogati karieri nekdanjega štirikratnega prvaka Sebastiana Vettla.

Povsem v ospredju so šle stvari v pričakovano smer, ki jo je Nizozemec pred tem pokazal že na 14 dirkah. Že v soboto je dobil zadnje kvalifikacije v sezoni, danes pa brez večjih težav še dirko, kar je bila že njegova 15. zmaga letos in 35. v karieri. S številko 15 pa je še za nekoliko višje postavil rekordno letvico zmag v eni sezoni - rekord je bil sicer njegov že po Mehiki, ko je ušel Michaelu Schumacherju in Vettlu (13).

"Dobra dirka je bila, odločale pa so pnevmatike. Neverjetno je, da sem zmagal še 15. v sezoni. Vem, da bo kaj takega težko ponoviti, a po drugi strani bo to tudi motiv za naslednjo sezono," je zadnje dejanje ocenil prvak.

Odprt pa je bil še boj za drugi mesti v obeh seštevkih. Pri voznikih sta se vanj podala Leclerc in Perez, ki sta imela pred startom po 290 točk, na koncu se je z boljšo današnjo uvrstitvijo do mesta podprvaka privozil Monačan.

Foto: Epa Charles Leclerc

Temelje za takšen razplet pa so pripravili mehaniki v boksih. Pri Red Bullu so se za Pereza odločili za dva postanka, medtem ko je bil Leclerc na menjavi pnevmatik le enkrat. Tako je po Mehičanovem drugem postanku ostal pred njim na drugem mestu, Perez se mu je, potem ko je najprej prehitel Hamiltona, sicer približal, za kakšen napad pa mu je zmanjkalo časa in se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

"Vedel sem, da lahko Pereza premagamo samo s takšno strategijo. Upam, da bomo v naslednji sezoni naredili še korak naprej in se borili za naslov," pa je dejal Leclerc.

Končni seštevek sezone se je za Verstappna ustavil pri 454 točkah, Leclerc jih je zbral 308, Perez pa 305.

Pri konstruktorjih pa je Ferrari brez večjih težav ubranil naskok pred Mercedesom, saj je George Russell končal na petem mestu, Hamilton pa je dva kroga pred koncem zaradi tehničnih težav odstopil. Red Bull je sezono končal pri 759 točkah, Ferrari pri 554, Mercedes pa pri 515.

Kot zanimivost velja omeniti, da je letošnja sezona sploh prva za Hamiltona, v kateri ni dosegel niti ene zmage. V vseh od leta 2007, odkar je v formuli 1, je namreč zmagal vsaj enkrat, letos pa je premoč Red Bulla in Ferrarija prekinil samo njegov moštveni sotekmovalec Russell z edino Mercedesovo zmago v Braziliji.

Tako bo število zaporednih sezon z zmago eden od rekordov, kjer si bo Lewis Hamilton delil prvo mesto: če bi namreč letos dobil vsaj eno dirko, bi s 16 zaporednimi sezonami prehitel Michaela Schumacherja. Britanec je zmagoval med letoma 2007 in 2021, Nemec pa med 1992 in 2006.

Zadnjo dirko v karieri, natančno 299., pa je danes odpeljal nekdanji svetovni prvak Vettel. Nemec iz ekipe Aston Martin je z desetim mestom še ujel zadnjo točko. Vettel se niti na zadnji dirki ni izneveril svojemu dirkaškemu značaju in je po radijski zvezi okrcal svojo ekipo, ker je po njegovem mnenju pripravila slabo strategijo postankov, po prihodu skozi cilj pa je na ciljni ravnini "skuril" pnevmatike z vožnjo na mestu.

Foto: Profimedia Sebastian Vettel

Po 16 letih v karavani je bil danes sicer daleč od mest, ki jih je bil vajen v najboljših časih. A zgodovinska statistika pove veliko: 299 dirk, 53 zmag, 57 najboljših startnih položajev in seveda štirje naslovi prvaka (2010-13).

 

VN Abu Dabija, izidi:

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)                 1:27:45,914
(povp. hitrost: 211,161 km/h)
 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)                       8,771
 3. Sergio Perez (Meh/Red Bull)                        10,093
 4. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)                         24,892
 5. George Russell (VBr/Mercedes)                      35,888
 6. Lando Norris (VBr/McLaren)                         56,234
 7. Esteban Ocon (Fra/Alpine)                          57,240
 8. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)                  1:16,931
 9. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)                   1:23,268
10. Sebastian Vettel (Nem/Aston Martin)              1:23,898
...
- najhitrejši krog: Lando Norris (44.; 1:28,391)

* SP skupno, končni vrstni red (22):
- dirkači:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      454
------------------------------------------
 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)      308
 3. Sergio Perez (Meh/Red Bull)        305
 4. George Russell (VBr/Mercedes)      275
 5. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)         246
 6. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      240
 7. Lando Norris (VBr/McLaren)         122
 8. Esteban Ocon (Fra/Alpine)           92
 9. Fernando Alonso (Špa/Alpine)        81
10. Valtteri Bottas (Fin/Alfa Romeo)    49
11. Sebastian Vettel (Nem/Aston Martin) 37
...
- konstruktorji:
 1. Red Bull     759
--------------------
 2. Ferrari      554
 3. Mercedes     515
 4. Alpine       173
 5. McLaren      159
 6. Alfa Romeo    55
 7. Aston Martin  55
 8. Haas          37
 9. AlphaTauri    35
10. Williams       8
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.