Na zasledovalke se ni ozirala

Foto: Žurnal24 Najboljše na Tour de Skiju. Saarinen (levo), Kuitunen in Majdič (desno).
Petra Majdič je na Tour de Skiju osvojila končno tretje mesto. Najprej je sicer kazalo, da bo lahko napadla obe Finki, vendar ji je na koncu zmanjkalo moči. Zmagala je Virpi Kuitunen.
Oglej si celoten članek
 

Končni vrstni red (Ž)

1. V. Kuitunen (FIN) 2:06:41,4
2. A. K. Saarinen (FIN) +7,2
3. P. Majdič (SLO)
+34,5
34. V. Fabjan (SLO) +12:27,6

Smučarske tekačice in tekači so zaključili z naporno preizkušnjo Tour de Ski . Po šestih zahtevnih etapah jih je čakala še zadnja, najtežja in težko pričakovana etapa na Alpe Cermis . Ženske so morale premagati devet kilometrov dolgo progo, najtežje pa jih je čakalo prav v zaključku. Vzpon na 1278 metrov visoki vzpon Alpe Cermis – tekmovalke so se morale na nekaterih mestih spopasti tudi z 28-odstotnim naklonom – se je še enkrat več izkazal za izjemno zahtevnega in selektivnega.

Majdičeva je začela odlično in se je po dobrih treh kilometrih Saarinenovi približala na slabih 11 sekund, medtem ko je Kuitunenova spet začela izjemno hitro in si je prav na prvem vmesnem času pritekla še višjo prednost, kot jo je imela na startu. Marit Bjoergen , ki bi edina lahko ogrožala najboljše tri je povsem pogorela in jasno je bilo, da se Norvežanka ne bo mogla boriti za zmago.


Kuitunenova in Saarinenova sta na cilju tako obležali v snegu. Takoj za njima je ciljno črto prečkala Petra Majdič. © AFP

 
Do zadnjega atoma moči
Majdičeve pa Finki nista zmedli, tekla je v svojem ritmu in ob začetku zaključnega vzpona ujela Saarinenovo. Prav dolgo ni zdržala v njenem zavetrju, ko je bil vzpon najtežji, se je pognala v lov za Kuitunenovo. Vendar tudi Saarinenova ni popuščala in se je naši predstavnici postavila po robu. Nekaj časa sta obe tekli z ramo ob rami, obenem pa sta zmanjševali zaostanek za Kuitunenovo, ki je očitno popuščala. V nadaljevanju pa je nekoliko popustila tudi Majdičeva, Saarinenova je stopnjevala ritem in ujela svojo sonarodnjakinjo.

 

Zmagovalke Tour de Skija

2006/2007: Virpi Kuitunen (FIN)
2007/2008: Charlotte Kalla (ŠVE)
2008/2009: Virpi Kuitunen (FIN)

Vendar izkušena Kuitunenova tokrat ni dovolila presenečenja. Očitno si je dobro zapomnila lansko preizkušnjo, ko ji je zmago prav na tem vzponu izpred nosu odnesla mlada Charlotte Kalla . Tokrat pa se Kuitunenova ni zmedla. V zadnjih metrih je zbrala dovolj moči, da je strla odpor Saarinenove, ki se je očitno precenila, in tako se je še drugič v treh letih veselila zmage na Tour de skiju. Petra Majdič je, tudi potem ko najboljšima ni mogla več slediti, vztrajala v svojem ritmu in povsem zasluženo osvojila tretje mesto. Za Radio Slovenija je poudarila, da se na zasledovalke ni ozirala, videlo se je, da je poskušala napasti obe največji tekmici: "Res fenomenalno. Super smo zadovoljni. Dejstvo je, da sem poskušala narediti še nekaj več, pridobiti še kakšno mesto. Nisem se toliko osredotočila na zasledovalke, kot sem se na Virpi in na Saarinenovo."


Kuitunen v ospredju, v ozadju, na tretjem mestu, pa lahko vidimo Petro Majdič. © AFP

 
 

Zmagovalci Tour de Skija

2006/2007: T. Angerer (NEM)
2007/2008: L. Bauer (ČEŠ)
2008/2009: D. Cologna (ŠVI)

Ko je utrujena šteje metre, korake ...
Največji skok na lestvici je uspel Justini Kowalczyk , ki je z izjemno predstavo zasedla četrto mesto. Poljakinja je možnosti za višjo uvrstitev zapravila v sprintu v Novem Mestu na Češkem, ko je že v četrtfinalni skupini padla in izgubila dragocene sekunde. In tako kot bo Poljakinja obžalovala tisti padec, tako bo marsikdo težko pozabil tisto zlomljeno palico Petre Majdič v Oberhofu. "Mogoče nas je ta Oberhof stal celo zmage, ampak, dosegli smo tretje mesto in mogoče nas je prav to gnalo naprej, saj smo vedeli, da moramo nadoknaditi zaostanek," je za Radio Slovenija povedala Majdičeva in opisala, kaj se je dogajalo v zadnjih, najtežjih kilometrih: " Reči moram, da v zadnjih sto, dvesto metrih ali že kakšen kilometer pred ciljem samo še šteješ. Ko sem res močno utrujena, mi začne popuščati koncentracija. Takrat samo še štejem. Štejem si korake, tempo …"

Kako naporen je bil zadnji vzpon in sploh celoten Tour de ski se je pokazalo, ko so se praktično vse tekmovalke na ciljni črti zgrudile na tla. Sicer pa je z devetimi kilometri najhitreje opravila Therese Johaug , ki je zasedla končno šesto mesto. Majdičeva je bila v zadnji etapi 15., deset sekund boljši čas je imela Saarinenova, medtem ko je Kuitunenova za Majdičevo zaostala slabih 15 sekund.


Švicar Dario Cologna je bil suvereno najboljši med moškimi. © Reuters

 

Cologna suvereno

Pri moških, ki so morali preteči deset kilometrov se je zanesljive zmage veseli Dario Cologna . Švicar, odkritje te sezone, je bil preprosto najmočnejši in na zadnjem vzponu je pred najbližjimi zasledovalci celo povečal prednost, tako da je imel dovolj časa, da je ciljno črto prečkal s švicarsko zastavo v rokah.

 

Končni vrstni red (M)

1. D. Cologna (ŠVI) 35:12,0
2. P. Northug (NOR) +59,0
3. A. Teichmann (NEM) 1:02,8

V ozadju je bil precej bolj zanimiv boj za drugo mesto. Nemca Axela Teichmanna je namreč tik pod vrhom ujel Petter Northug . Nemcu je sledil do zadnjih metrov, v sprintu pa ga je premagal, tako se je veselil drugega mesta. Teichmann je bil tretji, Di centa četrti, Ročev pa peti. Lanski zmagovalec Lukaš Bauer (11. mesto) je spet tekel odlično in je pridobil kar osem mest, vendar je možnosti za skupno zmago zapravil že v prejšnjih dneh. Zanimivo, z  zadnjo preizkušnjo je najhitreje opravil Igor Babikov, ki pa je v skupnem seštevku zasedel šele 35. mesto. Vzpon pa je najhiterje premagal domačin Giorgio Di Centa . Naš edini predstavnik Nejc Brodar je odstopil že v drugi etapi.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.