Nachbar brez konkurence št. 1

Foto: Žurnal24 Bostjan Nachbar getty
Boštjan Nachbar, košarkar New Jersey Nets, bo po mnenju anketirancev spletne strani zurnal24.si tisti Slovenec, ki bo v letošnji sezoni lige NBA pustil najbolj globok pečat.
Oglej si celoten članek

Kar 62 odstotkov bralcev spletne strani zurnal24.si meni, da bo Boštjan Nachbar tisti, ki bo v letošnji ligi NBA izmed petih Slovencev najboljši. Enakega mnenja je tudi nekdanji odlični slovenski košarkar, sedaj pa komentator na Televiziji Slovenija Peter Vilfan, ki pravi: "Nachbar bo brez konkurence najboljši Slovenec v ligi NBA. Čeprav ima v ekipi izjemno konkurenco, tudi na svojem igralnem mestu, je pokazal največ. V ligi NBA je treba imeti srečo, da naletiš na trenerja, ki te spoštuje in ti da priložnost. Hkrati te morajo sprejeti še soigralci. Boštjanu je to uspelo. Z odločnostjo in dobrimi predstavami v lanski sezoni in letos v pripravljalnem obdobju je svojim delodajalcem pokazal, da želi in zmore igrati na najvišjem nivoju." Statistika 2,06 metra visokega krilnega igralca je v letošnji sezoni naslednja: v uvodnih treh srečanjih je na parketu v povprečju prebil dobrih 22 minut, v tem času pa dosegal po 8,3 točke, 3,3 skoka in 0,7 podaje.


Rezultati ankete © sportnet1

 
Na drugo mesto v anketi ste postavili centra najbolj evropske ekipe v ligi NBA, Toronta, Raša Nesterovića . Prekaljeni košarkarski maček ima od vseh Slovencev največ izkušenj s profesionalno košarko onstran Atlantika. Pa bo tudi najboljši? Vilfan mu za letošnjo sezono ne napoveduje napredka: "Nesterović bo v Torontu dobil svojo vlogo in solidno minutažo. Ne pričakujem pa bliskovitega preskoka. V ligi NBA je že toliko let, da se od njega lahko pričakuje standardni učinek. Ne v Minnesoti, ne v San Antoniu in niti tukaj sedaj ne izstopa. Težko bo še kdaj ponovil najboljšo sezono v Minnesoti, zaradi katere je tudi odšel v San Antonio, kjer si je pozneje nadel šampionski prstan ob osvojitvi naslova prvaka lige NBA." Rašo je pri dveh uvodnih zmagah kanadskega moštva v povprečju igral dobrih 16 minut in v svojo statistiko vpisal po štiri točke, 1,5 skoka in 0,5 podaje.


Rašo Nesterović © AFP

 

Drugemu slovenskemu centru v ligi NBA Primožu Brezcu ne cvetijo rožice. Po odlični sezoni v vrstah Charlotta pred dvema letoma, ko je postal eden od glavnih zvezdnikov moštva, so njegov vzpon presekale poškodbe. "Primož je očitno zapadel v velike težave. V prvi vrsti zaradi zdravstvenih težav. Po tisti sijajni sezoni, ko si je uspel zagotoviti novo pogodbo, so vsi pričakovali, da bo šla njegova kariera le še strmo navzgor. Namesto, da bi bilo res tako, se je vse zaustavilo. Očitno je tudi letos na približno enakem nivoju kot lani. Brezec mora postopoma ujeti formo iz zadnje sezone, ko je bil dober," je njegovo vlogo pri Bobcatsih pokomentiral Vilfan. Sežančanu je trener v prvi tekmi nove sezone namenil solidnih 20 minut, v katerih je v statistiko vpisal le dve točki in dva skoka.


Primož Brezec © sourcename

 

Najmanj glasov, le štiri odstotke, ste namenili Saši Vujačiću , članu slavnih Los Angeles Lakersov. Ta v prvi tekmi ni dobil priložnosti, v drugi pa v 15 minutah dosegel 12 točk, imel še dva skoka in podajo. Mariborčanu se vsako leto ponavlja ista zgodba, meni Vilfan, ki dodaja da po odličnih predstavah v pripravljalnem obdobju pozneje ne zablesti. "Jaz letos kakšnega velikega preskoka ne pričakujem" , na kratko njegove možnosti opisuje Vilfan, ki je nekaj besed namenil še petemu Slovencu v ligi NBA Benu Udrihu .


Saša Vujačić © Getty Images

 

Udrih tokrat ni bil vključen v anketo, saj je bila njegova prihodnost v ligi NBA še pred enim tednom negotova. San Antonio se je odrekel njegovim storitvam in ga predal Minnesoti, ki pa mu je še isti trenutek pokazala izhodna vrata. Udrihu vseeno ni bilo treba dolgo čakati, saj so ga v svoje vrste sprejeli pri Sacramentu. "Težko rečem, ali je Sacramento zanj dober. Ni najbolje, če le nekaj ur pred začetkom nove sezone zamenjaš sredino. Dvomim, da ima Beno pri Kraljih zagotovljen kakršenkoli status oziroma minutažo," pravi Vilfan. In kje vidi vzroke za stagniranje Bena Udriha v zadnjem času: "Po prvi sezoni, ko je bil izbran na tekmo novincev All Star, se je v San Antoniu preveč udomačil. Bolj ali manj je stagniral. Včasih je sprememba dobra, da začneš drugače razmišljati, trenirati in se drugače obnašati. Zmanjkalo mu je želje po dokazovanju," še meni Vilfan, ki je pokomentiral tudi košarico večine slovenskih profesionalcev slovenski reprezentanci.


Beno Udrih © AFP

 

"Nihče me ne bo prepričal, da treningi z reprezentanco in priprave za velika tekmovanja, kot so EP, SP ali OI, niso koristni. To je najboljša priprava za
sezono NBA. To dokazujejo drugi evropski igralci NBA, ki so nosilci reprezentance. Propagirajo košarko v svoji državi ter gredo potem spet nazaj v NBA in sijajno igrajo. Jaz sprejemam njihova različna mnenja, vsak ima svoje razloge za izostanek. Vsak se pač poskuša na svoj način najbolje pripraviti," je bil kritičen Vilfan.

Nekaj besed je legendarni košarkar namenil še evropskemu napredku v košarki, ki mu tudi v ZDA že nekaj časa ne morejo več oporekati: "V ligi NBA je kopica odličnih evropskih košarkarjev. Prednjači Nemec Dirk Nowitzki, MVP rednega dela v lanski sezoni, sledi mu Francoz Tony Parker, lani najbolj koristen igralec končnice. Skoraj ni več ekipe, ki v moštvu ne bi imela Evropejca. Ne samo kot člana ekipe, pač pa tudi kot nosilca ekipe," pogovor sklene Vilfan.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.