Nadal se je poigral s Federerjem

Foto: Reuters rafael nadal Foto: E rafael nadal Foto: Reuters rafael nadal Foto: Reuters roger federer Foto: Reuters rafael nadal Foto: Reuters roger federer Foto: Reuters rafael nadal
V enem izmed najbolj enostranskih obračunov med dvema teniškima velikanoma, Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom, je Španec s 6:1, 6:3 slavil v finalu mastersa v Rimu. Nadal bo po zaslugi te zmage že v ponedeljek uvrščen na četrto mesto lestvice ATP.
Oglej si celoten članek

Trideseti obračun Rogerja Federerja in Rafaela Nadala ni upravičil visokih pričakovanj, saj je Španec z brutalnim tenisom povsem zasenčil neprepričljivega Švicarja in se z rezultatom 6:1, 6:3 veselil sedme zmage na mastersu v Rimu.

Nadal dominiral od prve minute

Težko pričakovani spopad, ki je na papirju veliko obetal, je z začetnim udarcem otvoril Federer, ki je brez težav prišel do servisne igre. Nadal je nato izenačil in v tretji igri takoj pokazal, zakaj je pred začetkom obračuna veljal za velikega favorita. Španec je z brejkom v tretji in peti igri pobegnil na 4:1, nato pa na svoj začetni udarec in z novim odvzemom servisa, ki danes Federerju ni najbolje služil, prišel do zmage v prvem nizu (6:1).

Federer ušel najhujšemu porazu po letu 2000

Zgodba je v drugem nizu potekala po že videnem scenariju, saj je Rafa takoj odvzel servis nasprotniku in povedel 2:0. Po manj kot uri igre je Španec pri vodstvu s 5:1 serviral za zmago - to bi bil prvi dvoboj po letu 2000, kjer bi Federer osvojil samo dve igri - vendar je Švicar vendarle prišel do brejka, se v naslednji igri izkopal po zaostanku s 15:30 in znižal na 3:5. To je oživilo zaspane gledalce, ki so upali, da se bo obračun končno ''začel'', vendar je Nadal že v deveti igri ponovno stopil na plin in obračun zaključil v svojo korist (6:3).

Nadal je dobil 70% točk na svoj prvi servis in 75% na drugega, medtem ko je Federer zbral 55% točk na prvi začetni udarec in le 32% na drugega. Španec je dosegel 12 winnerjev in osem neizsiljenih napak, Federer pa 15 winnerjev in 32 neizslijenih napak. Tenisača sta se na igrišču merila le 79 minut.

Zgodovina se ponavlja

Nadal je obračun od prve do zadnje minute, z izjemo sedme igre drugega niza, odigral na vrhunskem nivoju, medtem ko je bil Federer daleč od svoje prave forme. Švicarski maestro ni našel recepta, kako prodreti skozi Nadala, svoje pa so dodale še številne napake na backhand strani, ki so v zadnjih letih postale stalnica v igri tretjega igralca sveta.

Tenisača sta se v finalu mastersa v večnem mestu pomerila drugič - leta 2006 je Nadal na poti do zmage ubranil dve zaključni žogici in po pravem trilerju slavil v podaljšani igri petega niza - tudi tokrat pa se je obračun, resda z bolj enostranskim rezultatom, končal z enakim izkupičkom.

''Kralj peska'' še naprej stoodstoten (8/8)

Nadal nadaljuje izjemni povratek po sedemmesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena. Španec je po povratku v teniško karavano nastopil na osmih turnirjih in se osemkrat uvrstil v finale. V letošnji sezoni je zbral že šest titul, dvakrat pa je izgubil v finalu. Z zmago v Rimu je število lovorik na turnirjih serije masters povišal na 24, medtem ko Federer ostaja pri 21. Švicar je prvič letos zaigral v finalu ATP turnirja, na svojo prvo titulo v letu 2013 pa bo moral še nekoliko počakati.

Z zmago v večnem mestu in četrtfinalnem izpadu Španca Davida Ferrerja, ki ga je izločil prav Nadal, bo ''Kralj peska'' že v ponedeljek uvrščen na četrto mesto lestvice ATP, kar pomeni, da bo na Roland Garrosu četrti nosilec. S tem se je izognil morebitnemu četrtfinalnemu obračunu z Novakom Đokovićem, ki je eden izmed dveh tenisačev, ki sta ga letos uspela premagati.

ATP Masters 1000, Rim, finale:

Rafael Nadal (Špa/5) : Roger Federer (Švi/3) 6:1, 6:3

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.