Nadal zlahka do 40. peščene lovorike

Foto: Reuters rafael nadal Foto: Reuters rafael nadal Foto: Reuters rafael nadal Foto: Reuters rafael nadal Foto: Reuters rafael nadal
Španec Rafael Nadal je zmagovalec teniškega mastersa v Madridu. ''Kralj peska'' je v finalu s 6:2, 6:4 premagal Švicarja Stanislasa Wawrinko in se veselil pete turnirske zmage v letošnji sezoni. Nadal je s tretjo zmago v Magični kocki osvojil že 23. turnir serije masters v karieri.
Oglej si celoten članek

Švicar Stanislas Wawrinka v finalu teniškega mastersa v Madridu ni imel nobenih možnosti, da bi presentil Rafaela Nadala, saj je Španec dominiral od prve do zadnje točke. Wawrinka, ki je v četrtfinalu in polfinalu prikazal izjemno predstavo, je začel nekoliko nervozno, kar je Nadal takoj izkoristil in hitro pobegnil na dva brejka prednosti (4:0).

V peti igri se je Švicar vendarle uspel vpisati na rezultatsko tabelo, a začetnega udarca petega igralca sveta nikakor ni uspel ogroziti. Nadal je prvi niz, v katerem dobil 100 odstotkov točk na svoj prvi začetni udarec in ob šestih neizslijenih napakah zbral deset winnerjev, brez kakršnihkoli težav zaključil sebi v prid (6:2).

Švicar v drugem nizu ponudil odpor

V drugem nizu se je Wawrinka končno nekoliko sprostil in prikazal nekaj izjemnih udarceh tako na forehand kot na backhand strani. Švicar se je pri rezultati 2:2 spet znašel v težavah, saj je imel Nadal na voljo tri brejk priložnosti, ki pa jih je Švicar ubranil. Domači favorit je nadaljeval s svojo igro in Wawrinko pošiljal z ene strani igrišča na drugo, medtem ko Švicar, ki bo v ponedeljek uvrščen med prvo deseterico ATP, nikakor ni mogel krotiti visokih in prodornih udarcev najboljšega igralca na peščeni podlagi vseh časov.

Bilo je samo vprašanje časa, kdaj bo Wawrinka ponovno popustil, in to se je zgodilo v sedmi igri, ko je Nadal z brejkom pobegnil na 4:3 in na svoj začetni udarec obračun z lahkoto pripeljal do konca (6:4). Španec je dobil 89% odstotkov točk na svoj prvi začetni udarec in 73% na drugega, med obračunom pa mu ni bilo potrebno braniti nobene brejk priložnosti.

Nadal izboljšal svoj rekord

Rafael Nadal je po povratku po sedemesečni odsotnosti zaigral na sedmih turnirjih in se na vseh prebil do finala. V Madridu je osvojil drugi masters v letošnji sezoni, skupno pa že 23., s čimer je na večni lestvici še povečal naskok pred Švicarjem Rogerjem Federerjem (21). Nadal je v sezoni 2013 nanizal lovorike v São Paulu (ATP 250), Acapulcu (ATP 500), Indian Wellsu (Masters 1000), Barceloni (ATP 500) in Madridu (Masters 1000), dvakrat pa je bil poražen v finalu, in sicer v Viñi del Mar (ATP 250) in Monte Carlu (Masters 1000).

Nadal in Wawrinka sta se pomerila devetič in Španec še naprej ostaja nerešljiva uganka za drugega najboljšega Švicarja v karavani ATP. Wawrinka je naskakoval prvi naslov na turnirjih serije masters - leta 2008 ga je v Rimu premagal Novak Đoković - tokrat pa je moral priznati premoč ''Kralju peska''. Za Nadala je bila to že 55. turnirska zmaga v karieri (55-23) in jubilejna 40. na pesku, s čimer se je Španec izenačil z Avstrijcem Thomasom Mustrom. Pred njim je samo še Argentinec Guillermo Vilas, ki je v času svoje kariere (1969-1992) nanizal 46 peščenih lovorik.

Teniška karavana se je že preselila v Rim, kjer se jutri začenja tretji in zadnji peščeni masters letošnje sezone, ki se bo zaključila z velikim vrhuncem na Roland Garrosu. Žreb turnirja v večnem mestu si lahko pogledate TUKAJ.

ATP Masters 1000, Madrid, finale:

Rafael Nadal (Špa/5) : Stanislas Wawinka (Švi/15) 6:2, 6:4

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.