Naj novi stadion postane trdnjava

Foto: Žurnal24
Ob 20.45 bo sledil premierni obračun na novem stadionu v Stožicah med nogometnima vrstama Slovenije in Avstralije. Kek je zadovoljen z motivacijo, nasprotnik pa ima novega selektorja.
Oglej si celoten članek
Na lestvici Fife ni prišlo do bistvenih sprememb. V vodstvu je Španija (1883 točk) pred Nizozemsko (1659) in Brazilijo (1524), Slovenija (917) je zadržala 19. mesto. Od tekmecev v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo na Poljskem in v Ukrajini 2012 je Italija (982) na 11. mestu. Srbija je na 13., Severna Irska na 59., Estonija na 94., Ferski otoki pa na 118. mestu.

Dvoboj z Avstralci bo služil kot preverjanje stanja pripravljenosti slovenskih nogometašev. Matjaž Kek je vpoklical 21 nogometašev, med katerimi je le en novinec. To je novopečeni član Maribora Josip Iličić. Poškodovanega Daliborja Stevanovića pa je v ponedeljek zamenjal Iličićev soigralec Armin Bačinović. Ne bo sicer niti Reneja Krhina in Marka Šulerja. "Zelo sem zadovoljen s temi tremi treningi v Kranju in zadovoljen z željo in motivom vsakega igralca. Sam spisek je pokazal, da imamo v ekipi kar nekaj sprememb. Imamo tudi določene težave, ampak te lahko rešimo in dosežemo pozitiven rezultat.".

Avstralska nogometna zveza je na dan tekme proti Sloveniji imenovala novega selektorja. Novi prvi strokovni mož bo v naslednjih štirih letih Nemec Holger Osieck. 61-letni Osicek je bil pomočnik Franza Beckenbauerja na svetovnem prvenstvu leta 1990 v Italiji, kjer je Nemčija osvojila prvo mesto, na klubskem področju pa je vodil nemški Bochum, turški Fenerbahče in japonsko moštvo Urava Red Diamonds. V obdobju od leta 1999 do 2003 je bil selektor kanadske reprezentance.

Slednji meni, da je ena izmed nalog slovenske vrste tudi na novem objektu vzpostaviti pravi odnos z navijači: "Na ta stadion smo čakali veliko let. Ponosni smo lahko, da smo dobili objekt, ki ga lahko opisujemo s presežki. Upam, da bo tudi ta postal trdnjava. V Ljudskem vrtu se res počutimo kot doma, ampak do tega smo prišli predvsem z všečno in s srčno igro, s katero smo vpeljali to kemijo med občinstvom in nami. Na nas je, da to naredimo tudi v Ljubljani."

Kek dodaja, da kljub prijateljski tekmi Avstralci ne bodo lahek zalogaj. "Avstralija je 20. ekipa na Fifini lestvici. Torej gre za ekipo, ki je v podobnem rangu kot naša. Ima izredne tehnično-taktične lastnosti, čeprav je tudi v njihovi vrsti nekaj sprememb. Resda v javnosti niso nekakšni zvezdniki, ampak Avstralija je ekipa s karakterjem in ni prišla le občudovat stadiona, ampak doseč dober rezultat," je še povedal Kek.

Eden ključnih mož v slovenski vrsti je kapetan Robert Koren, ki bo odigral svojo jubilejno 50. tekmo v državnem dresu. "Zavedamo se, da nas čaka težak tekmec. Mi bi po drugi strani radi našo igro dvignili še na malce višjo raven. Pokazali bomo pravi obraz, v imenu igralcev pa lahko obljubim, da bomo dali vse od sebe. Tekma ima poseben naboj, saj prvič igramo na novem stadionu v Stožicah in dali bomo svoj maksimum," je izjavil Koren, ki bo bržčas užival tudi v vzdušju, saj si bo razprodano tekmo ogledalo več kot 16.000 gledalcev.

Foto: Žurnal24

Na drugi strani tudi Avstralci, ki jih začasno vodi Nizozemec Han Berger, ne bodo nastopili v popolni postavi, saj bodo manjkali nekateri nogometaši, med njimi tudi prvi zvezdnik Tim Cahill, ki je staknil poškodbo. Med 20 izbranci, med katerimi prednjačita imeni Mark Schwarzer in Lucas Neill, je le 13 tistih, ki so igrali na SP 2010 v Južnoafriški republiki.

Berger je svoj izbor za tekmo proti Sloveniji opisal kot začetek pomlajevanja avstralske vrste. Tudi zato je pri vabilih izpustil Harryja Kewella, Bretta Emertona, Marka Bresciana, Vincea Grello, Josha Kennedyja, Craiga Moora in Scotta Chipperfielda, vpoklical pa mlade in obetavne Nathana Burnsa, Tommyja Oara, Brucea Djiteja in Jamesa Hollanda.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.