Najmočnejši nasprotnik

Foto: Žurnal24 Wayne Rooney bo prvo ime reprezentance Anglije v JAR. (Foto:EPA)
Angleška nogometna reprezentanca je najuglednejši tekmec Slovenije v skupini C. Toda v zadnjih desetletjih ni imela veliko uspeha na SP.
Oglej si celoten članek

Na Otoku nastope svoje ekipe na prvenstvih sveta vse od leta 1966, ko so osvojili svoj edini naslov, povzemajo s tremi besedami: pričakovanje, evforija in razočaranje.

Čeprav bi polfinale leta 1990 v Italiji ter četrtfinala leta 2002 in 2006 zadovoljili večino držav, te uvrstitve zagotovo ne veselijo angleških navijačev. Anglija, na lestvici FIFA je bila najvišje leta 1997 na četrtem mestu, in njeni privrženci pričakujejo več. Na SP 2010 - za Angleže bo to 13. nastop - tudi zato, ker menijo, da jim je italijanski strokovnjak na klopi Fabio Capello dal nekaj, česar doslej niso imeli.

Potem ko se pod vodstvom Steva McClarna niso uvrstili na Euro 2008, so kvalifikacije za mundial prestali bolj ali manj z lahkoto. Vse to je Angleže in mnoge spremljevalce nogometa pripravil do velikih upov, da Anglija lahko spet zasede nogometni vrh.

Foto: Žurnal24

Capello je v Anglijo prišel kot strateg, ki zahteva disciplino, kot trener, ki je osvojil vse, kar se je na klubski ravni osvojiti dalo. Njegov smisel za taktiko je že dal sadove tudi v angleški reprezentanci, toda bolj kot to - ključen je bil njegov neomajen karakter, s katerim je povezal ekipo zvezdnikov in si priboril spoštovanje.

A kljub vsem tem Capellovim superlativom bo na koncu vse odvisno le od igralcev. In angleški so na papirju zelo močni. Hrbtenico moštva sestavljajo David James, John Terry, Steven Gerrard in prvo ime ekipe Wayne Rooney, izkušnje bo bržčas prispeval tudi zvezdnik David Beckham, hitrost in mladost pa Aaron Lennon in Theo Walcott.

Nekaj sivih las lahko Capellu povzroči pripravljenost Ria Ferdinanda. Steber obrambe ima v zadnjem obdobju veliko težav s poškodbami, tako da so ob Terryju zaigrali že njegovi številni potencialni partnerji v osrčju zadnje vrste.

Na sredini igrišča je Capello le našel pravi položaj za Gerrarda, tako da je na zelenici lahko tudi skupaj s Frankom Lampardom. Na bokih bo veliko odvisno od Beckhamove forme, dobrodošel bi bil zdravi Joe Cole, zraven pa so še hitri Lennon, Walcott in Shaun Wright-Philipps.

Napad je v Rooneyjevi domeni. Kdo bo njegov kolega v prvih "bojnih" linijah, pa še ni znano. Pripravljeni Emile Heskey je bil Capellova prva izbira, možnosti pa ostajajo še Jermain Defoe, Darren Bent in Peter Crouch. Če se bo izkazal, pa je zraven lahko tudi Michael Owen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.