Najprej napadel Pogačarja, zdaj ga še zbada: "Vidim, da še ne razume..."

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kolesar ekipe Ineos Grenadiers je mnenja, da Tadej Pogačar še ne zna dirkati slovitih enodnevnih klasik.
Oglej si celoten članek

Mladi Tom Pidcock bo tudi v letošnji sezoni glavni favorit najbogatejše kolesarske ekipe na svetu Ineos Grenadiers na spomladanskih klasikah. Aktualni svetovni prvak v ciklokrosu se namreč znajde na vseh površinah, odlično obvladuje kolo in ima zelo močan sprint ter je kot ustvarjen za spomladanske enodnevne kolesarske poslastice.

Toda v nedeljo je na prestižni klasiki Gent-Wevelgem, kjer je veljal za enega prvih favoritov, izgledal povsem izgubljen in nemočen, ko je preizkušnjo končal na komaj 67. mestu. Po preizkušnji je priznal, da ne ve, kdaj bo ujel svojo pravo formo, potem ko je imel v zadnjem času hude želodčne težave, zaradi katerih je tudi izpustil takšni dirki, kot sta Strade Bianche in Milano-San Reamo.

A že v sredo je na dirki Dwars door Vlaanderen izgledal povsem drugače, ko je bil dolgo časa celo v igri za zmago, na koncu pa je dobil sprint šesterice za tretje mesto in se prvič v sezoni povzpel na stopničke.

Foto: Profimedia Tom Pidcock

"Zadovoljen sem s stopničkami. Užival sem v dirkanju, uspel mi je zelo dober sprint, a tako se je pač odvilo, da sem na koncu sprintal zgolj za tretje mesto. Bil sem zelo močan, dirkal sem brez pomislekov, kar je pomembno za mojo samozavest pred nedeljo in vsemi prihodnjimi dirkami," je po dirki razložil Britanec, ki bo eden glavnih favoritov na nedeljskem drugem velikem kolesarskem spomeniku sezone, Dirki po Flandriji.

Na slednji pa bo eden izmed glavnih favoritov tudi slovenski kolesarski as Tadej Pogačar, ki si želi po Lombardiji in dirki Liege-Bastogne-Liege v svojo zbirko dodati še tretjega izmed petih slovitih spomenikov kolesarstva.

Pogačar sicer ni ravno vajen tekmovanja na enodnevnih klasikah po granitnih kockah, kot je Dirka po Flandriji, a je odlično opravil z generalko, saj je dirko Dwars door Vlaanderen končal na 10. mestu, bil bi pa verjetno še dosti višje, če bi imel nekoliko več sreče, ali če se ne bi Pidcock odločil za napad ravno v trenutku, ko je bil Slovenec zadržan v ozadju zaradi množičnega padca.

Britanec se sicer lahko brani, da je bil ritem na čelu glavnine sicer ves čas visok, oziroma da je pripravljal svoj napad ravno za vzpon na Tenhoutteberg, a dejstvo je, da se je odločil za silovit napad ravno v trenutku, ko je v glavnini prišlo do množičnega padca, v katerega je bil vpleten tudi Slovenec. Če bi Britanec napadal že pred tem, mu nihče ne bi mogel očitati ničesar, tako pa vseeno ostaja občutek, da je Pidcock pospešil zato, ker je videl, da se z napadom lahko odkriža Pogačarja.

Tadej je nato pokazal vso svojo moč, ko se je čisto sam podal v lov na vodilno osmerico, nekaj časa je celo zmanjševal zaostanek, a na koncu sam vseeno ni mogel konkurirati združeni moči osmih kolesarjev. Pidcock pa se tu ni ustavljal. Ko so ga po dirki vprašali glede nekoliko vprašljivega napada, s katerim se je rešil Slovenca, je precej zadovoljno pojasnil, da očitno mladi slovenski šampion še ne zna voziti podobnih dirk.

"Ko vidim, kako vozi, mi je jasno, da ne razume povsem, kaj so ključne točke takšnih dirk. To je popolnoma razumevajoče, saj ni vajen takšnih dirk, saj jih v preteklosti ni vozil. Vidi se, da je to prva izmed takšnih njegovih dirk, saj je tvoja pozicija enako pomembna, kot je moč tvojih nog. Očitno je imel zelo močne noge. Po radiu sem dvakrat slišal, da čisto sam zmanjšuje zaostanek za nami. Toda ko si pripravljaš pozicijo pred vzponom, se to ne začne pred samim vznožjem, temveč že pet kilometrov prej."

Foto: Profimedia Tom Pidcock

Pidcock je tako Pogačarja obtožil, da si je za poraz kriv sam, ker je bil preveč zadaj, da bi lahko ob njegovem napadu odgovoril nanj. Obenem pa je očitno pozabil na dejstvo, da je bil zadaj, ker je bil eden izmed nesrečnikov ujetih pri padcu.

"Prav tako, ko imate ob sebi glavnino polno ogromnih, nabitih dečkov, se morate tudi s komolci izboriti za prostor, oziroma morda iti pod njimi. Ko se bo tudi to naučil, pa ne bo več razloga, da ne bi mogel biti v vodilni skupini," je kolesar, ki je do sedaj v cestno-kolesarski karieri zmagal vsega eno dirko (De Brabantse Pijl leta 2021), poučil dvakratnega zaporednega zmagovalca Dirke po Franciji ter zmagovalca dveh velikih kolesarskih spomenikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.