Najtežje gostovanje Barcelone do zdaj

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V soboto ob 22. uri bodo vse oči ljubiteljev nogometa spet uprte v Madrid, kjer bo vodilni Real pred domačimi navijači v 16. kolu španskega prvenstva gostil Barcelono, ki s tekmo več za večnim rivalom zaostaja za tri točke.
Oglej si celoten članek

Real bo tokrat v psihološki prednosti, saj Barceloni po 15 kolih prvenstva beži za tri točke, z morebitno zmago pred domačimi navijači pa bi večnemu tekmecu pobegnil že na varnih šest točk, in to s tekmo manj.

Če sklepamo iz pretekle sezone, ko sta obe najboljši moštvi izgubljali le redko, bi znala biti tekma na Santiagu Bernabeu morda že odločilna za naslov prvaka, Kataloncem bo zaradi izjemne forme Reala še toliko težje. Nogometaši iz Madrida blestijo predvsem v napadu, saj so v 14 prvenstvenih tekmah dosegli že 49 golov, dva več od Barcelone, ki je boljša v obrambi in je v 15 tekmah prejela le sedem golov, tri manj kot beli balet.

V ospredju derbija bosta dvoboja dveh najkontroverznejših svetovnih trenerjev Realovega Joséja Mourinha in Barceloninega Pepa Guardiole, ter dveh najboljših in najučinkovitejših nogometašev Cristiana Ronalda in Lionela Messija.

15 zaporednih zmag Reala
Mourinho, ki ga je predsednik Reala Florentino Perez v sezoni 2009/10 pripeljal prav z namenom, da se ekipa iz prestolnice spet dokoplje do naslova španskega prvaka, je na dobri poti, da po vseh ponižanjih s strani Kataloncev končno uresniči cilj. Real je v prvenstvu zmagal na zadnjih 10 tekmah, če štejemo še tekme v Ligi prvakov, pa je niz zmag dolg že 15 tekem.

"V nogometu je vedno vse mogoče. Vedno so možna presenečenja," je po zmagi s 3:0 nad Ajaxom v Ligi prvakov dejal portugalski trener in dodal, da je Real trenutno v veliko boljši formi, kot je bil lani. Za še večjo samozavest so poskrbeli kar nogometaši Barcelone sami, ki bodo v lovu na rekordni četrti zaporedni naslov španskega prvaka pod pritiskom, saj v gosteh ne blestijo. Če so na devetih domačih tekmah osemkrat zmagali in enkrat remizirali, pri tem pa dosegli kar 39 golov, so na šestih gostujočih tekmah zmagali le dvakrat, razmerje v doseženih in prejetih golih pa je zgolj 8:7 v njihov prid.

Statistika na El Casicu ne šteje
Vsi ti podatki kot po pravilu na El Clásicu ne štejejo veliko. Zadnje večne dvoboje so zaznamovali predvsem škandali, prekrški in rdeči kartoni. Tega se zaveda tudi eden od zvezdnikov Barcelone Xavi, ki pred tekmo pravi: "Res je, da je Real v odlični formi, morda za odtenek boljši, kot mi, vendar pa to v takih derbijih ne pomeni prav veliko."

Če upoštevamo zgolj statistiko, bi morala biti favorit Barcelona, saj je pod vodstvom Guardiole slavila na kar sedmih od zadnjih 11 dvobojev proti Realu, po prihodu Mourinha v beli balet pa je Guardiola vknjižil tri zmage, tri remije in le en poraz. Slednji se je zgodil v finalu Kraljevega pokala letos.

Na drugi strani bo velik boj potekal tudi na nogometni zelenici, kjer se bosta za vnovično slavo potegovala dva najboljša nogometaša na svetu Ronaldo in Messi, ki sta v prvenstvu dosegla vsak po 17 golov, a je Argentinec v prednosti, če štejemo zgolj večne derbije. Messi je v 15 tekmah Realu zabil kar 13 golov, Ronaldo pa Barceloni zgolj tri na devetih tekmah.

Španska liga, 16. kolo:
Sobota ob 18.00:
Levante – Sevilla

Ob 20.00:
Betis – Valencia

Ob 22.00:
Real Madrid – Barcelona

Nedelja ob 12.00:
Rayo Vallecano – Sporting Gijon

Ob 16.00:
Getafe – Granada
Villareal – Real Sociedad
Ob 18.00:
Malaga – Osasuna
Zaragoza – Mallorca

Ob 19.45:
Athletic Bilbao – Santander

Ob 21.30:
Espanyol – Atletico Madrid

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.