Največji uspeh slovenskih odbojkarjev

Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je na šestem evropskem prvenstvu prvič uvrstila v četrtfinale.
Oglej si celoten članek

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je na šestem evropskem prvenstvu prvič uvrstila v četrtfinale. Za največji uspeh slovenske odbojke je poskrbela v Sofiji, kjer je v dodatnem boju za uvrstitev med osem najboljših s 3:0 (16, 19, 22) premagala Nizozemsko, drugouvrščeno ekipo skupine A.

Izbranci Andree Gianija so pokazali odlično igro in nasploh prvič na uradnih tekmovanjih ugnali tulipane. In to prepričljivo. Boljši so bili v vseh elementih, najbolj pomembno pa je bilo, da so odlično servirali in sprejemali, tako da ni prišel do izraza blok tekmecev, v prejšnjih tekmah njihovo najmočnejše orožje. V napadu je bil spet razpoložen Klemen Čebulj, tudi Mitja Gasparini in Alen Pajenk sta odigral najboljšo predstavo na prvenstvu.

V slovenski vrsti res ni bilo slabe točke, o čemer so se lahko prepričali tudi nevtralni gledalci, ki kar niso mogli verjeti, da je Slovenija na tak način pometla s papirnatimi favoriti, ti so bili enakovredni le v tretjem nizu. Tudi sami poraženci so bili šokirani, večina se je izognila novinarjem, tisti, ki so bili pripravljeni govoriti, pa so priznali, da je zmagal boljši tekmec in da so sami priložnost za četrtfinale izpustili v skupinskem delu, ko so tesno izgubili proti Bolgariji.

Slovenci so tekmo začeli zbrano in odločno. Po dveh zaporednih asih Dejana Vinčića so ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:5, as Čebulja pa jim je zagotovil vodstvo 15:11. "Pomemben je naš ritem, bodite osredotočeni na to, ne glejte rezultata," so bila navodila selektorja Gianija ob drugem tehničnem odmoru. Učenci so ga ubogali, odigrali tudi končnico brez napak, na drugi strani so jih tulipani naredili veliko, posledica tega je bil gladko izgubljen prvi niz.

Gianijevi izbranci so v prvem nizu dosegli tri blok točke in tri ase, Nizozemci v teh dveh elementih niti ene. Toda podobno razmerje moči je bilo tudi v prvem nizu pred dvema letoma na prvenstvu v Herningu, a so se nato veselili Nizozemci. Izhodišče je bilo odlično, a Slovenci so morali še naprej igrati zbrano, točko za točko. Videti je bilo, da bodo, s trojnim blokom so v drugem nizu prišli že do vodstva 8:4, vendar so po vodstvu 11:7 zašli v serijo napak, nekaj jih je bilo povsem nepotrebnih. Z delnim izidom 1:6 so zašli v zaostanek, a k sreči zadržali mirne živce. Z asom Jana Kozamernika so spet povedli z dvema točkama razlike, po dveh odličnih servisih pa z 21:17. Da tekmec ni imel nobenih možnosti, pa je v napadu skrbel spet izjemni Čebulj, pa tudi Gasparini in Pajenk sta bila veliko boljša kot na prejšnjih tekmah.

V tretjem nizu so Nizozemci sicer vzpostavili ravnotežje na igrišču. Kazalo je na napeto končnico, a do drame vendarle ni prišlo. Po izidu 20:20 so Nizozemci naredili napako pri servisu, nato jim je živce načel Gasparini, pomagal jim ni blok Čebulju, Slovenci so ohranili mirnost in postavili piko na i. Za najpomembnejšo zmago v zgodovini slovenske odbojke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.