"Namesto rož meni uspevajo smučke"

Foto: V. L.
Foto: V. L.
"Smučke božam, se z njimi pogovarjam, to je kot z rožami doma," je dejala Darja Črnko, najpomembnejši del ekipe Ilke Štuhec, ki je danes eksplodirala še v slalomu.
Oglej si celoten članek

"Fajn si namazala mama," je po prvi vožnji slaloma, kjer je uvrstila na 11. mesto, dejala Ilka Štuhec. V drugi vožnji je celo napredovala in na koncu dosegla najboljši rezultat kariere. Mama in hči sta se seveda objeli, gospa Darja je hčerko še "pofotkala" in se za tem vrnila, kot je obljubila, na kratek pogovor, do katerega sicer v Mariboru v teh dneh ni bilo lahko priti.

Foto: V. L. Zlata lisica Zgodba hčerke in njene mame serviserke zanima vse, sploh na domačem terenu, danes je zanimala še hrvaškega novinarja, ki se je na kratko priključil in prosil za intervju: "Ste nastanjeni v Habakuku, kjer se da dobiti vas in Ilko?" je vprašal Darjo Črnko, ki je vztrajnega novinarja poučila, da hčerka v teh dneh biva doma, v Mariboru, kjer se najbolje počuti in ga obrnila na službo za odnose z javnostmi Smučarske zveze Slovenije, kjer vestno in zavzeto dela nekdanja smučarka Špela Pretnar.

Gospa Darja, kako sprejemate vso to pozornost, vas moti?
Ne, samo včasih je težko komu dopovedati, da si Ilka mora odpočiti, da mora dati smuči iz glave, počivati. Eni pač mislijo, da mora biti vedno na razpolago, dajati izjave, da je to njena služba, da mora to početi. Ne, njena služba je smučanje. Izjave? Seveda je jasno, da spadajo zraven, kar ona ve, to vsi vemo, samo je včasih pač treba malo počakati. 

Kaj pa vi, kako pa se vi počutite ob vsem tem? Kako se počutite kot mama, saj veste, mame otroka poskušamo kar se da zavarovati?
Jaz? Ful dobro. Vesela sem, ker je njej uspelo. Seveda bi jo kot mama včasih rada zaščitila. Sicer pa si vesel, da je otroku uspelo, ker je res dosti tega dala skozi. 

Koliko pa vam to vzame energije?
U, zelo veliko. Sreča, da me delo še vedno veseli.  Ko pa me ne bo več, pa tega zagotovo ne bom več delala.

Kdaj ste zjutraj vstali in namazali slalomske smuči, ki so se očitno dobro odnesle?
Ja, glejte, dobro sem namazala ... /smeh/ Ne, hecam se, smučk nisem mazala jaz. Slalomskih smuči ne mažem jaz, moje so smukaške. Za slalom jih pravzaprav ni treba, narediš robnike in to je to.

V vaših rokah so torej smuči, s katerimi Ilka zmaguje, smuči za smuk, kjer serviserji ne smejo delate napak. Ko Ilka še spi vi v hotelu, na tekmah, vstanete in mažete smuči?
Smuči se mažejo celo popoldne. To je procedura, ki traja, sploh če se spreminjajo razmere, kar se mene tiče, celo noč. Sicer sem bolj takšen počasni serviser, drugi so bolj hitri.

Kdo vas je tega naučil?
Zrasla sem v smučarskem servisu, imel ga je moj oče, sama sem smučala. Denar sem si služila s tem. Naš servis sicer še vedno dela, vendar ne več tako, ker je dosti manj smučarjev. To sem nekako znala, vendar potem, ko pride svetovni pokal, kar naenkrat vidiš, da nič ne znaš. Se pogovarjam z ostalimi serviserji, nekaj sama. Saj veste, ženske roke. Smučke božam, se z njimi pogovarjam, to je kot z rožami doma.

Hočete reči, da nam ostalim ženskam uspevajo rože, vam pa smučke?
Ja, res ... /v smehu/ Dobro in prav ste to povedali.  

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:04 8. Januar 2017.

    Dober intervju, pohvala mami. Ilki pa želim še veliko uspeha in, da nas bo tako lepo razveseljevala kot nas je …

  • 16:42 8. Januar 2017.

    Kar naj še v bodoče tako boža smučke Ilke, da bo še bolj smučala.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.