Napaka Pedrose, Lorenzo svetovni prvak

Foto: Reuters dani pedrosa Foto: Reuters dani pedrosa Foto: EPA stoner lorenzo pedrosa Foto: EPA stoner lorenzo pedrosa Foto: EPA casey stoner Foto: EPA casey stoner Foto: EPA casey stoner Foto: EPA casey stoner Foto: EPA jorge lorenzo Foto: EPA jorge lorenzo Foto: EPA jorge lorenzo Foto: EPA jorge lorenzo Foto: EPA jorge lorenzo Foto: EPA dani pedrosa Foto: EPA dani pedrosa Foto: EPA motogp honda
Španec Jorge Lorenzo je še drugič v karieri postal svetovni prvak v razredu motoGP. Po odstopu rojaka Danija Pedrose na dirki za VN Avstralije je Lorenzu zadostovalo že drugo mesto. Pred Španca se je zavihtel domači favorit Casey Stoner.
Oglej si celoten članek

Foto: EPA jorge lorenzo Španski motociklist Jorge Lorenzo je drugič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu MotoGP. Lorenzo je na današnji dirki za veliko nagrado Avstralije osvojil drugo mesto in si tako kot leta 2010 zagotovil naslov svetovnega prvaka. Najtesnejši konkurent, rojak Dani Pedrosa, je odstopil, zmago pa si je privozil domačin Casey Stoner.

Slavje Stonerja pa je minilo v senci naslova svetovnega prvaka, ki je po ogorčenem boju z Danijem Pedroso vendarle pripradel Lorenzu. Slednji na zadnjih dirkah ni mogel pariratu svojemu rojaku in v Avstraliji ni bilo nič drugače. Pedrosa je Lorenza hitro prehitel, nato pa v veliki želji, da bi si privozil nekaj prednosti, napravil napako in končal v pesku. "Kakšen dan! Srečen sem, lažje je bilo od pričakovanj, saj je Dani naredil napako in padel. Želel sem voziti skupaj s Caseyjem, a je bil premočan. Danes sem moral končati dirko in postal sem svetovni prvak. To je prekrasen občutek! Rad bi se zahvalil celotni ekipi Yamaha, moji družini, prijateljem, pokroviteljem in navijačem. To so zame krasni trenutki. Bili smo potrpežljivi, osredotočeni na naše delo in svetovni naslov je tukaj," je po dirki dejal svetovni prvak Lorenzo.

Foto: EPA casey stoner Novega svetovnega prvaka je na dirki prehitel še Stoner, a Lorenzu zaradi velikega darila Pedrose ni bilo potrebno ničesar tvegati, zato si je do konca rutinirano privozil drugo mesto, ki je zadostovalo za drugi naslov v karieri. Zmage se je zasluženo veselil Stoner, ki je tako še šestič (in zadnjič!) slavil pred domačimi navijači. V treh dneh se je na dirkališču, predvsem po zaslugi Stonerja, ki se poslavlja po koncu sezone, zbralo rekordnih 122 470 obiskovalcev. ''Zelo pomembno je, da sem pred koncem sezone zmagal na dirki in vesel sem, da mi je to uspelo doma pred tako veliko množico. Skrbelo me je, če bom fizično pripravljen za dirko, vendar mi je uspelo. Nekaj krogov pred koncem sem imel veliko prednost in sem opazoval gledalce, kako so me spodbujali. Ponosem se bil, da sem Avstralec. Čestitke Jorgeju, ki je imel odlično sezono in skoraj vedno končal na prvem ali drugem mestu. Sožalje Daniju. Videl sem njegovo nesrečo. Naredil je majhno napako, zato mi je žal za njega. Hvala vsem, ki ste prišli in izkazali podoro,'' je povedal Stoner.

Svetovna prvaka v razredih Moto2 in Moto3

Foto: EPA Marc Marquez V razredu Moto3 je zmagal Nemec Sandro Cortese in potrdil naslov svetovnega prvaka. Na dirkališču Phillip Island je bil drugi Portugalec Miguel Oliveira, tretji pa Avstralec Arthur Sissis.

V najšibkejšem razredu Moto2 je novi svetovni prvak postal Španec Marc Marquez. Slednjemu je za osvojitev naslova zadostovalo današnje tretje mesto. Zmagal je njegov rojak Pol Espargaro pred Avstralcem Anthonyjem Westom.

VN Avstralije, MotoGP:

1. Casey Stoner (Avs/Honda) 41:01,324
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) +9,223
3. Cal Crutchlow (VB/Tech 3 Yamaha) +14,570
4. Andrea Divizioso (Ita/Tech 3 Yamaha) +23,303
5. Alvaro Bautista (Špa/Gresini Honda) +23,432
6. Stefan Bradl (Nem/LCR Honda) +23,467
7. Valentino Rossi (Ita/Ducati) +37,113
8. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) +38,387
9. Karel Abraham (Češ/Cardion Ducati) +52,613
10. Aleix Espargaro (Špa/Aspar) +1:00,299
11. Randy De Puniet (Fra/Aspar) +1:00,342
12. Hector Barbera (Špa/Pramac) 1:21,951
13. Danilo Petrucci (Ita/Ioda Racing) 1:27,857
14. Michele Pirro (Ita/Gresini Honda) 1 krog
15. Ivan Silva (Špa/Avintia Racing) 1 krog

Moto2:

1. P. Espargaro (Špa/Pons 40 HP Tuenti) 39:26,486
2. A. West (Avs/Speed Up) +16.811
3. M. Marquez (Špa/CatalunyaCaixa Repsol) +16,837
4. S. Redding (VB/VDS Racing) +16,957
5. D. Aegerter (Švi/Technomag) +26,018

Moto3:

1. S. Cortese (Ita/Red Bull KTM) 38:20,014
2. M. Oliveira (Por/Estrella Galicia) +2,108
3. A. Sissis (Avs/Red Bull KTM) +5,031
4. A. Rins (Špa/Estrella Galicia) +5,084
5. D. Kent (VB/Red Bull KTM) +5,107

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.