Napeta končnica na novem dvoboju Dončića in Younga

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dallas Mavericks so v domači dvorani s 122:130 klonili proti Atlanti. Kljub vrnitvi dveh odličnih obrambnih igralcev je znova škripalo prav v obrambi.
Oglej si celoten članek

Košarkarji zasedbe Dallas Mavericks so se po neuspešni gostujoči seriji vrnili pred domače gledalce, kjer so tokrat pričakali Atlanto Hawks, franšizo, ki se bo vseskozi povezovala tudi z Luko Dončićem. Slednjega je namreč izbrala na draftu, nato pa ga v dogovoru z Dallasom poslala v Teksas za Traeja Younga in pick na naslednjem naboru. Le še redki zdaj dvomijo v to, da so Mavericks iz tega posla izšli kot zmagovalci.

Slovenski zvezdnik na zadnji tekmi proti Portlandu sicer ni zaigral, na dvoboju z istim tekmecem 24 ur pred tem pa je prikazal najslabšo strelsko predstavo v sezoni. Dosegel je 15 točk, precej strokovnjakov je prepričanih, da se je pri Slovencu poznala utrujenost z dvoboja z La Lakers, ko je odigral 53 minut.

Sledila sta dva poraza Dallasa s Portlandom, v tokratni dvoboj z Atlanto pa so se Mavs podali s petega mesta na Zahodu z razmerjem 24-21. Hawks so bili šele deveti na Vzhodu (22-22). Zasedba iz Teksasa je dobila zadnje štiri medsebojne dvoboje.

Gostitelji so slabo vstopili v tekmo, v prvih dveh minutah so izgubili štiri žoge, Luka dve. Ta je nato sicer dosegel prvi koš za Dallas, a so gostje povedli z 8:2, za nameček pa je Christian Wood sedel na klop zaradi dveh hitrih prekrškov. 

Dallas se je s trojko Doriana Finney-Smitha, pomemben član čete Jasona Kidda, še zlasti v obrambi, se je vrnil po mesecu dni odsotnosti zaradi poškodbe, že približal na dve točki zaostanka, a je bil domači strokovni štab prisiljen v minuto odmora po štirih minutah in pol igre pri zaostanku sedmih točk.

Po 'timeoutu' je Luka dosegel svoj drugi koš iz igre, sledila je še trojka Spencerja Dinwiddieja. Dončić je Dallas nato držal na sprejemljivem zaostanku, ko je po nekaj uspešnih napadih zadel še prvo trojko, so bili prisiljeni reagirati tudi pri Atlanti. Posvet na klopi je zahteval Nate McMillan. Njegovo moštvo je sicer vodilo s 25:22.

Slabi dve minuti pred koncem četrtine so se domači ob Slovenčevi tretji asistenci, koš je dosegel JaVale McGee, približali le na točko zaostanka. Vendar so jim sodniki nato prisodili še šesto in sedmo izgubljeno žogo, najprej s tremi sekundami pod košem, nato še z osebno napako McGeeja v napadu pri postavljanju blokade. Atlanta se je znova oddaljila na 38:31.

Dončić ni popuščal, najprej je dosegel koš ob prekršku, uspešno izvedel še dodaten prosti met.

V zadnjem napadu Dallasa v prvi četrtini je izsilil še tri proste mete, nepravilno so ga namreč zaustavljali pri poizkusu za tri točke. Zadel je vse tri proste mete in postavil končni izid po prvih 12 minutah. Bilo je 37:40.

Luka je dosegel kar 19 točk (met iz igre 6/7, prosti meti 6/6), k temu dodal še skok in tri asistence. Prvi del druge četrine je presedel na klopi. Svojo vrnitev po mesecu odsotnosti zaradi poškodbe komolca je kmalu 'naznanil' tudi Josh Green, ko je zabil za 44:48. Potezo Avstralca je na klopi z aplavzom pozdravil tudi Dončić. 

Ta se je na parket vrnil šest minut in pol pred koncem polčasa, Dallas je bil takrat pri -5. Kasneje se je domače moštvo štirikrat približalo na tri točke zaostanka, po ukradeni žogi Wooda pa je Luka stekel v protinapad in s svojo peto podajo na tekmi našel Finney-Smitha, ki je zadel za 55:56. Do glavnega odmora so bile še dobre tri minute časa.

Luka je svoj prvi met na koš v drugi četrtini poslal šele v zadnji minuti prvega polčasa, ko pa je zgrešil. Na drugi strani so mu ob metu AJ Griffina dosodili osebno napako, z njo se sicer ni strinjal, želel je ogled posnetka, a se pri Dallasu pravilno niso odločili za 'challenge'. Griffin je z dvema prostima metoma poskrbel za prednost Atlante s 65:62. Dončić je v zadnji sekundi sicer še enkrat poizkušal priti do prvih točk v četrtini, a je bil iz težkega položaja znova nenatančen.

Ostal je pri 19 točkah, glede na prvo četrtino pa je v svojo statistiko dodal le dve podaji.

Največjo razliko med ekipama so povzročile izgubljene žoge, Dallas jih je zapravil 10, Atlanta šest.

Foto: Profimedia Luka Dončić

Po treh minutah in pol tretje četrtine je Dallas s trojko Dončića povedel prvič na tekmi. Slovenec je koš dosegel tudi v prejšnjem napadu, z njegovim nizom petih točk pa se je na semaforju izpisal izid 75:73. Pri Atlanti so takoj reagirali z minuto odmora.

Po vrnitvi na parket so Hawks zapravili prve tri napade, na drugi strani pa je Wood v prvo zadel koš in dodaten prosti met, nato pa še trojko, vmes pa je bil uspešen še Dwight Powell. Ob uspešnih zaključkih soigralcev se je sicer izkazal tudi Finney-Smith, ki je v napadu prišel do dveh odbitih žog. Ob Dončićevih petih točkah še pred 'timeoutom' je Dallas prišel do skupnega niza 13:0 za +10.

A ko je že kazalo, da se bodo gostitelji nekoliko odlepili, je osem točk v nizu za nov priključek Atlante nanizal Dejounte Murray. Luka je pet minut pred koncem tretje četrtine nekoliko zašepal, po svojem drugem skoku je nekoliko nesrečno pristal na tleh. 

Dončić je kasneje zaporedoma izgubil dve žogi, nato pa so sodniške piščalke ostale neme ob njegovem prodoru, ko je prišlo do kontakta, Slovenec pa je grdo priletel na tla. Atlanta se je približala le na točko zaostanka.

Tako je bilo tudi ob koncu zadnje minute v tretji četrtini, ko je Luka zgrešil met za tri točke, Young je potegnil v napad in podal za 'alley-oop' zabijanje Clinta Capele. Švicar je tako Hawks popeljal v vodstvo z 98:97. Dončić je poizkusil še z metom s svoje polovice, a se je žoga odbila od obroča.

Luka je sedel na klop, po treh minutah pa se je vrnil ob prednosti tekmeca s 106:104. Pri Dallasu so imeli še naprej precej težav s pokrivanjem Murrayja, ki je bil najzaslužnejši, da so gostje prišli do pet točk prednosti, trojko za 115:110 je sicer zadel De'Andre Hunter. Ta je kmalu zatem sicer sedel na kop, McMillan ga je preventivno potegnil z igrišča zaradi petih osebnih napak.

Dončić je nato izgubil še sedmo žogo na tekmi, Young je s prostima metoma Atlanto popeljal do +7, Bullocku pa so sodniki dosodili prekršek v napadu. A slednji je v nadaljevanju prispeval pet točk, tri minute pred zadnjim piskom sirene pa so se Mavericks po njegovem košu približali na 118:121.

Po minuti odmora je slovenski zvezdnik pobral skok v obrambi, v napadu pa zadel za -1.

Foto: Profimedia Luka Dončić

Vendar je Murray zadel novo trojko, Bullocka je ob prodoru blokiral John Collins, Young pa je zadel za vodstvo s 126:121.

Na drugi strani je Dončić zgrešil trojko, a je visoko skočil Finney-Smith in žogo takoj zabil skozi obroč. Ostalo je še 35 sekund. Težavo Dallasa je predstavljalo dejstvo, da so pri Atlanti na parketu ostali le dobri izvajalci prostih metov. Young je zadel dva za 128:122.

Luka je zgrešil met za tri točke, enako tudi Dinwiddie po novem skoku Finney-Smitha. Znova je do žoge prišel Young in po prekršku spet vnovčil prosta meta. S 130:122 je postavil končni izid.

Dončić je na tekmi dosegel 30 točk ter imel še štiri skoke in osem asistenc. Wood je zbral 22 točk, Dinwiddie 20, Bullock pa 18. Pri zmagovalcih je do 30 točk prišel Murray, proti Dallasu vselej razpoloženi Collins je vknjižil 19, Young pa je s prostimi meti ob koncu prišel do 18 točk.

Na vrhu lestvice zahoda ostaja zasedba Denver Nuggets, ki je prišla do osme zaporedne zmage. Denver je s 122:118 premagal zasedbo Minnesota Timberwolves.

Za Denver je zaigral tudi Vlatko Čančar. Koprčan je odigral 16 minut in v tem času k zmagi prispeval štiri točke, dva skoka, podajo in ukradeno žogo. Najboljši je bil Nikola Jokić z 31 točkami, 11 skoki in 13 podajami.

Zelo vroča ostaja tudi druga najboljša ekipa zahoda Memphis Grizzlies, ki je z zgolj točko razlike s 115:114 na domačem parketu premagala znova zelo dobre Cleveland Cavaliers. Memphis je dosegel rekord kluba z 11. zaporedno zmago.

V Los Angelesu je LeBron James dosegel 32 točk, kar pa ni bilo dovolj za zmago Lakers v kalifornijskem derbiju proti Sacramento Kings (111:116).

 

* Izidi:
New York Knicks - Washington Wizards     105:116
Dallas Mavericks - Atlanta Hawks         122:130
(Luka Dončić: 30 točk, 8 asistenc, 4 skoki v 39 minutah za Dallas)
Houston Rockets - Charlotte Hornets      117:122
Memphis Grizzlies - Cleveland Cavaliers  115:114
New Orleans Pelicans - Miami Heat         98:124
Oklahoma City Thunder - Indiana Pacers   126:106
Utah Jazz - LA Clippers                  126:103
Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves  122:118
(Vlatko Čančar: 4 točke, dva skoka, asistenca v 16 minutah za Denver)
Los Angeles Lakers - Sacramento Kings    111:116

* Vzhodna konferenca:
Boston Celtics                       33   12   73,3
Milwaukee Bucks                      29   16   64,4
Philadelphia 76ers                   28   16   63,6
Brooklyn Nets                        27   16   62,8
Cleveland Cavaliers                  28   18   60,9
Miami Heat                           25   21   54,3
New York Knicks                      25   21   54,3
Atlanta Hawks                        23   22   51,1
Indiana Pacers                       23   23   50,0
Chicago Bulls                        20   24   45,5
Toronto Raptors                      20   25   44,4
Washington Wizards                   19   26   42,2
Orlando Magic                        16   28   36,4
Charlotte Hornets                    12   34   26,1
Detroit Pistons                      12   35   25,5

* Zahodna konferenca:
Denver Nuggets                       32   13   71,1
Memphis Grizzlies                    31   13   70,5
Sacramento Kings                     25   18   58,1
New Orleans Pelicans                 26   19   57,8
Dallas Mavericks                     24   22   52,2
Golden State Warriors                22   22   50,0
Utah Jazz                            24   24   50,0
LA Clippers                          23   24   48,9
Oklahoma City Thunder                22   23   48,9
Minnesota Timberwolves               22   24   47,8
Portland Trail Blazers               21   23   47,7
Phoenix Suns                         21   24   46,7
Los Angeles Lakers                   20   25   44,4
San Antonio Spurs                    14   31   31,1
Houston Rockets                      10   35   22,2
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.