"Rečeno mi je bilo, da mi Rogliča ni več treba čakati"

Foto: Epa
Foto: Epa
Danski kolesar Jonas Vingegaard je razkril, kako se je na Touru nepričakovano znašel v vlogi prvega aduta Jumbo-Visme.
Oglej si celoten članek

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) se je po poškodbi moštvenega kolega Primoža Rogliča na letošnji dirki po Franciji znašel v vlogi prve violine nizozemske ekipe. Zaupanje je upravičil z drugim mestom v skupni razvrstitvi, kjer je zaostal le za dvakratnim zmagovalcem Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates).

Pred začetkom francoske pentlje je Jumbo-Visma vse upe polagala v Rogliča, a jim je načrte prekrižal padec v tretji etapi, v katerem je slovenski šampion utrpel tako hude poškodbe, da je zmaga zanj postala nedosegljiva.

Po še nekaj junaških nastopih v hudih bolečinah so se v moštvu pred začetkom devete preizkušnje odločili, da Roglič zapusti Tour.

Foto: Epa primož roglič Vingegaard je v pogovoru za Cyclingnews razkril, da je Slovenec še pred odstopom sam pristopil k njemu in mu prižgal zeleno luč za napad na najvišja mesta.

"Po kronometru mi je bilo rečeno, da mi ni več treba čakati na Rogliča. Pred tem je veljalo, da mu moram pomagati, da ne bo izgubil preveč časa. Po vožnji na čas so se stvari spremenile. Prvih nekaj dni so mi v moštvu govorili, da moram Rogliču v primeru njegovega padca odstopiti kolo, po kronometru pa mi je Primož sam dejal, da mi ga ni več treba čakati. Nekaj dni pozneje je ekipa presedlala name," je razkril 24-letni Danec.

Foto: Profimedia Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar

Vingegaard se je letošnje francoske pentlje udeležil z namenom pridobivanja izkušenj, a se je nepričakovano znašel v prvi bojni liniji. "Za mano je izjemno leto. Pred sezono nisem pričakoval takšnih dosežkov. Naredil sem velik korak naprej in res sem zelo zadovoljen. Upal sem, da bom napredoval kot kolesar in pomočnik. Dosegel sem precej več kot to, vendar rezultati niso moje edino gonilo. Želim si le napredovati," je povedal.

"Nastopiti bi moral na Vuelti, a je Tom Dumoulin odpadel in so vzeli mene. Prvotno naj bi bil pomočnik, potem pa smo se na trening kampu začeli pogovarjati, da bi me lahko obdržali v igri za skupno zmago in to taktično izkoristili v drugem delu dirke. Kar naenkrat sem se znašel v prvem planu. To je bila posledica Rogličevega padca, kar je bila velika škoda," je dodal.

"Pogačar nima slabosti"

Povedal je še, da si želi tudi prihodnje leto dirkati na Touru, četudi bi to pomenilo, da si bo moral vlogo kapetana deliti z Rogličem. S skupnimi močmi bosta poskušala zrušiti Pogačarja, ki na poti do dveh zaporednih lovorik tako rekoč ni pokazal šibke točke.

"Videti je, kot da nima slabih dni. Upam, da ga bomo lahko premagali. To bo naš cilj. Tour de France je največja dirka leta, zato bi bila naša zmaga nekaj enkratnega. Pri Pogačarju ne vidim nobene slabosti. Dober je v vsem. Vsak dan bomo morali biti pri stvari in se potruditi po najboljših močeh," je recept za zmago opisal Vingegaard.

Foto: Epa

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:20 10. November 2021.

    Kolesarstvo je en hudo brutalen šport.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.