Naš skakalni as razkril šokanten razlog, zaradi katerega končuje kariero

Foto: Epa
Foto: Epa
Eden nekdaj najbolj nadarjenih slovenskih smučarskih skakalcev je pojasnil, kaj je glavni razlog, da pri vsega 24 letih končuje svojo skakalno pot.
Oglej si celoten članek

Medtem ko je bilo že dalj časa jasno, da se od kariere smučarskih skokov poslavlja Cene Prevc, ki se bo od športa, kateremu je posvetil večino življenja, poslovil na zaključku svetovnega pokala v Planici, je včeraj kot strela z jasnega udarila novica, da se bosta ob Cenetu od skokov poslovila tudi Tilen Bartol ter Bor Pavlovčič.

Sploh slovo slednjega, ki bo danes ob 15. uri s svojim skokom tudi odprl preizkus skakalnice ter petdnevni planiški praznik, je precej razburilo športno javnost, saj nam njegov razlog za konec kariere prikaže enega izmed najbolj krutih elementov smučarskih skokov.

Foto: Epa Bor Pavlovčič

Naš mladi skakalec se namreč poslavlja zaradi težav s telesno težo ter stalnega boja s kilogrami. Vsi se verjetno zavedamo, kako zelo zahteven šport so smučarski skoki in koliko zahtevajo od samega tekmovalca, a je vseeno Pavlovčič s svojo razlago šokiral športno javnost.

Na vprašanje medijev, zakaj se je odločil za tako zgoden konec kariere, je namreč odgovoril, da zaradi svoje višine (velja za enega najvišjih skakalcev) težje nadzira svojo težo, ki mora biti pri smučarskih skokih ekstremno nizka. Težave naj bi imel že vse od leta 2016, vse od takrat pa se bori s številnimi vzponi in padci. Tako teže, kot posledično rezultatov.

Zadnji dve leti pa naj bi imel tako velike težave s prekomerno težo, da tudi skoki več niso na pravi ravni. Zdaj ga je v zadnjem času načela še bolezen in naš nekdaj izjemno nadarjeni skakalec si je rekel, da ima dovolj stradanja in mučenja. Ni mu preostalo drugega, kot da se poslovi od skokov, čeprav še vedno pušča odprta vrata morebitni vrnitvi. A le, če bo našel zdrav način boja s težo.

Foto: Epa bor pavlovčič

Pavlovčič je sicer v svetovnem pokalu nastopal od leta 2016 dalje, nastopil pa je na 37 tekmah, na katerih je trikrat stal na stopničkah. Vse tri stopničke je osvojil v svoji daleč najboljši sezoni 2020/21, ko je skupni seštevek svetovnega pokala končal na 13. mestu, medtem ko je v skupnem seštevku poletov osvojil celo četrto mesto.

Zmago na tekmi svetovnega pokala je zgrešil za vsega 0,7 točke, ko ga je v Klingenthalu premagal Halvor Egner Granerud. Ene izmed svojih treh stopničk je dosegel tudi v domači Planici, kjer ima osebni rekord kar 249,5 metrov.

Pavlovčič je za konec še razložil, da je bil v tisti svoji najuspešnejši sezoni tako konkurenčen zgolj zaradi stradanja ter da to ni bilo podobno pravemu življenju. Na tak način si ne želi skakati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:44 29. Marec 2023.

    Vsaj pošteno se bo lahko najedel po koncu športne kariere. Naj mu tekne.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.