Navijaška kletka

Foto: Žurnal24 Dogodki v Ljudskem vrtu so dobili epilog.
Tragični dogodki po tekmi Maribora in Celja še vedno odmevajo. Sporna je predvsem ograja. Zahtevala jo je policija, upravna enota ni izdala dovoljenja. Navijači zahtevajo, naj jo odstranijo.
Oglej si celoten članek

Ducat navijačev NK Maribor z južne in vzhodne tribune zahteva odstranitev ograje na južni tribuni stadiona Ljudski vrt. "Ta nadgradnja ograje je nevarna in sporna. Ni preizkušena in uradnega prevzema zanjo nikoli ni bilo. Zahtevamo tudi odstranitev tistega, ki je dal soglasje za postavitev nadgradnje. Porezali smo se že pri obešanju transparentov. Na to, da je ograja nevarna, smo opozarjali že večkrat, res pa je, da nikoli uradno," razlaga eden izmed navijačev, ki ni želel razkriti svojega imena.

 

Kdo je odgovoren?

"Ograja ne sme biti izdelana tako, da si lahko kdo, ko jo želi preplezati, prereže prste. V vsakem primeru sta organizator in lastnik objektivno odgovorna za povzročeno škodo, a je pri tem treba dokazati protipravno ravnanje: da je bila ograja postavljena v nasprotju s pravili Fife in našimi pravili o športnih prireditvah. Otroci, ki so preplezali ograjo, so zagotovo ravnali protipravno, a ne tako, da bi si pri tem odrezali svoje prste," je za Žurnal24 pojasnil mariborski odvetnik Bojan Gruber.

Ni za plezanje
Nastavke na ograjo je dal postaviti in to tudi plačal upravljalec Ljudskega vrta, to je Zveza mariborskih športnih društev Branik. Njen predsednik Alojz Križman je pojasnil, da je ograjo zahtevala policija iz varnostnih razlogov, ker lahko dober meter ograje vsak prepleza. "Na tehničnem pregledu pred dvema letoma je policija v navijaškem sektorju zahtevala posebne nastavke, ki bi ograjo povšali za slab meter. Ti montažni nastavki so izdelani iz tankih profilov in celotna mreža je privarjena v okvir. Navijače, ki so plezali na ograjo, je bilo strah skočiti skoraj tri metre v globino, in nevešči so se s prsti oprijemali odprtin v mreži (namenjenih le gledanju skoznje), kar pa lahko povzroči poškodbe," je nevarnost opisal Križman.

Klub bi jo lahko odstranil
Ob tem Križman opozarja, da iz pogodbe, ki jo ima NK Maribor sklenjeno z njimi, izhaja, da bi lahko klub te nastavke tudi snel. " Ker so menili, da nastavki niso problematični, so ostali nameščeni od prve tekme in jih niti zdaj ni še nihče snel. Klub bi se lahko v dogovoru s policijo kadarkoli odločil, da jih več ne bo," dodaja Križman in poudarja, da zdaj policija nastavkov več ne zahteva. Bojan Ban, direktor NK Maribor, je razložil, da brez nastavkov od upravne enote ne bi dobili dovoljenja za izvedbo nogometne tekme, a iz delne odločbe mariborske upravne enote, ki smo jo pridobili, ne izhaja, da mora biti za izvedbo tekme ograja povišana. Željko Vogrin, načelnik upravne enote, je bil jasen: "Mi o teh nastavkih nismo obveščeni, prav tako jih nismo zahtevali in zanje nismo izdali nobenega dovoljenja."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.