Ne enega, rešil je štiri človeška življenja!

Foto: YouTube francis kone
Herojstva, ki prekašajo serijsko zabijanje golov.
Oglej si celoten članek

Francis Kone je človek, ki se odlično znajde v kriznih situcijah. Napadalec češke ekipe Zbrojovka Brno je v svoji karieri rešil življenja štirih kolegov, nazadnje februarja letos, ko je s hitro in razumno reakcijo preprečil zadušitev vratarja Martina Berkovca.

Za svoje herojstvo je na letošnjem izboru Mednarodne nogometne zveze (Fifa) zasluženo prejel nagrado za fair-play.

Nogometaš Toga je bil na tekmi z Bohemians 1905, kjer Berkovec igra na posoji, tarča rasističnih žaljivk, ki so jih v nadaljevanju srečanja preglasile stoječe ovacije in glasen aplavz. Potem ko je Berkovec po hudem trčenju s soigralcem nepremično obležal na zelenici, je Kone zadevo vzel v svoje roke.

"Videl sem, da se drugi nogometaš premika, zato me ni skrbelo, a vratarju so se obrnile oči. Usta je imel zaprta. Uspelo mi jih je odpreti in umakniti jezik, ki je zaprl dihalne poti. Ugriznil me je, a to ni pomembno. Vsega je bilo hitro konec. Ko sem videl, da bo vse v redu, sem vstal in se umaknil," se dogodka spominja 26-letni napadalec, ki ga je pohvalil tudi član zdravniške službe v nasprotni ekipi.

Kone nima formalne izobrazbe s področja medicine, ima pa veliko izkušenj.

"Mi nismo Usain Bolt, da bi v nekaj sekundah pritekli do nogometaša na drugi strani igišča. Prav tako moramo počakati na dovoljenje sodnika. Vsa čast Koneu za to, kar je naredil," je dejal zdravnik Bohemiansov Martin Vavra.

Po tekmi so se mu nekateri navijači opravičili. "Dobil sem sporočila. Dva sta se mi opravičila na družbenih omrežjih. Ko sta bila priča Afričanu, ki je rešil njihovega igralca, sta se zamislila nad svojim početjem. Ne vem, ali so bila sporočila iskrena. Upam, da ja," je povedal nogometaš.

Foto: Print screen francis kone

"Lahko bi se končalo precej huje. Vratar bi lahko umrl. Vem, kaj je treba narediti, in to sem naredil," je pojasnil Kone, ki je v svoji karieri igral v šestih različnih državah. Pri 18 letih je odšel na Tajsko, kjer se je v telovadnici zgrudil eden od soigralcev. Kone se je tudi takrat izkazal s hitrim posredovanjem in preprečil najhujše.

Foto: Profimedia francis kone "Tudi on me je ugriznil," je povedal in dodal: "Druga takšna situacija se je zgodila v Afriki. Prijatelj me je prosil, naj zaigram na ekshibicijskitekmi. Igralec je trčil z vratarjem in padel vznak. Takrat mi je bilo najtežje. Bil je v nezavesti, telo se mu je zakrčilo. Težko je bilo odpreti usta in sprostiti dihalno pot. Uspelo mi je," se spominja Kone.

"Tretji primer se je prav tako zgodil v Afriki. Po prvem incidentu nisem želel povedati mami, da je ne bi prestrašil. Po drugi situaciji sem ji povedal, kaj sem naredil. Odvrnila je: Bravo, sin! Ne moreš čakati, da bo to storil nekdo drug. Ko se zgodi kaj takšnega, nikoli ne obrni hrbta!"

Mama in oče sta tekmo, na kateri je Kone rešil življenje češkemu vratarju, spremljala po televiziji. "Ne moreva iz hiše, da ne bi nekdo govoril o tem. Ponosna sva na sina," sta povedala.

Nagrado je v imenu nogometaša sprejel Daniel Chrysostome (na sliki spodaj).

Foto: Epa Daniel Chrysostome

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:08 25. Oktober 2017.

    Tako bi lahko bili ponosni funkcionarji NZS fair-play Mariborčanov,ki so posodili svoje rezervne drese nasprotnemu moštvu ne pa, da Ankarančane …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.