Ne naslovi, najpomembnejši so prijatelji

Foto: SPS Dejan Bodiroga pravi, da je lani Roma podobno kot Olimpija startala slabše, a se
Za Dejanom Bodirogo je zares neverjetna kariera, ki jo je sklenil lani. Po dveh sezonah pri Romi se je preselil na mesto športnega direktorja, s svojo Lottomatico pa je v četrtek gostoval v Tivoliju.
Oglej si celoten članek
 
 

Ko se slovenska reprezentanca zbere v popolni postavi, ima izjemno kakovost.

Dejan Bodiroga

 
Spoštovani bralci, prosimo ne zamerite nam malce daljšega uvoda, vendar pri igralcu s toliko lovorikami preprosto ne gre drugače. Zdaj 35-letni Dejan Bodiroga , doma iz srbskega Zrenjanina , je pri 17 letih na povabilo Krešimirja Čosića odšel v Zadar , sledili so Stefanel, Real in Panathinaikos , kjer je bil med letoma 1998 in 2002 vedno med najboljšimi igralci stare celine, leta 2000 in 2002 pa je osvojil Evroligo. V naslednji sezoni kasneje mu je to uspelo tudi z Barcelono . Njegova kariera je tesno prepletena z Željkom Obradovićem , ki ga je vodil tako v Realu kot v Panathinaikosu ter tudi v reprezentanci. Zanjo je debitiral že pri 18 letih. Po razpadu SFRJ Jugoslavije in nastanku ZR Jugoslavije (kasneje SČG ) je za reprezentanco igral od leta 1995 do 2005 in z njo prevladoval v evropski in tudi svetovni košarki. Na EP 1997 je osvojil zlato medaljo, prav tako leta 1998 na SP v Grčiji, kjer je bil razglašen za najkoristnejšega igralca. Kasneje je bil še bronast na EP 1999 v Franciji, zlat na EP 2001 v Turčiji in tudi na SP 2002 v ZDA. Velik uspeh pa je tudi srebrna medalja z OI 1996 v Atlanti. Reprezentančno kariero je sklenil leta 2005 po EP v Srbiji. Zares izjemno, zdaj pa se Dejan s košarko ukvarja na drugačen način.

Dejanove izkušnje so neprecenljive. © SPS

 
Sani Bečirovič je odigral odlično. Morda zato, ker je imel še večji motiv kot na drugih tekmah?
Odigral je sijajno tekmo. Zagotovo je zanj drugače, ko igra v Ljubljani, čeprav je motiviran pred vsako tekmo. Lahko rečem, da sta s Primožem prava profesionalca in dajeta naši ekipi dodatno razsežnost v kakovosti.

Kako pomembna tekma je bila to za vas?

Zelo. Po tekmi v Rimu, ko smo mi vodili, nato pa vse pokvarili, je bila to zmaga, ki smo jo potrebovali zunaj Rima.

Pred sezono ste pripeljali Sanija in Primoža. Imate v mislih še koga od drugih Slovencev.

Imam, in to ne le Slovencev. O tem ne bi govoril. Letos smo sestavili dobro ekipo, mlado z nekaj izkušenimi igralci. Pričakujemo dobro sezono v italijanskem prvenstvu, kar bo leto izjemno težko, vendar mislim, da bomo boljši iz tekme v tekmo.

Kdo od slovenskih igralcev vam je najbolj po godu?
Gre za sijajna imena. Rašo je že malo veterana, če se lahko tako izrazim, vendar je odveč govoriti o njegovih in kvalitetah ostalih. Ko se slovenska reprezentanca zbere v popolni postavi, ima izjemno kakovost. Sani je v najboljših letih, Lorbek ima izjemen potencial, Vidmar in Preldžić imata privilegij, da lahko napredujeta pod Tanjevićevim vodstvom.

Verjamete, da lahko Union Olimpija še pride med najboljših 16 ekip v Evropi?

Zagotovo je Tivoli neugoden teren za vsakega. Tau je tekmo dobil šele v zadnjih sekundah. Mi pa smo danes odigrali dobro tekmo. V Evroligi tako ali tako ni lahkih tekem. Je pa še vse odprto. Tudi mi smo imeli v lanski sezoni težek začetek, a smo se nato vrnili.


Takole se je Dejan Bodiroga pred petimi leti veselil naslova evropskega prvaka. © AFP

 
V Ljubljani ste igrali že neštetokrat. Kako se počutite v slovenski prestolnici?
Tukaj se vedno počutim dobro. Prihajam skoraj vsako leto. Prej s Panathinaikosom, nato z Barcelono, nazadnje z Romo. To je mesto, ki živi s košarko. Rad sem prišel tudi zdaj, ko nisem več na parketu.

 
 

To je mesto, ki živi s košarko. Rad sem prišel tudi zdaj, ko nisem več na parketu.

Bodiroga o Ljubljani

 
Kaj bi izpostavili v svoji izjemno bogati karieri?
Vse cilje, ki sem jih imel, sem izpolnil, igral sem v največjih evropskih klubih. Poleg tega sem nastopal v lepih evropskih mestih, spoznaval nove kulture. Povsod, kjer sem bil, imam prijatelje. To se mi zdi celo najpomembnejše.

Kako ste se namestili na direktorskem stolčku?

Ponudba Rome je bila takšna, da ji nisem mogel reči ne. Meni in moji družini je v Rimu izjemno lepo. Mislim, da s svojimi izkušnjami in znanjem lahko pomagam Lottomatici, da se vrne k tistim rezultatom, ki jih je imela v preteklosti. Sicer pa delo športnega direktorja zahteva zares veliko časa. Precej več kot dva treninga na dan.

Dejan Bodiroga na trenerski klopi?

Za zdaj ne.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.