"Ne potrebujemo elitnih športnih funkcionarjev"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
"Hočemo, da s športom upravljajo športniki, ne pa elitni športni funkcionarji, ki delajo brez pooblastil tistih, ki se ukvarjajo s športom," je bil po zadnjih sporih, ki mečejo slabo luč na slovenski šport, oster minister Žiga Turk.
Oglej si celoten članek

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je danes sprejel športnike in športnice, ki so se izkazali na nedavnih prvenstvih v plavanju in gimnastiki. Ob tem se ni mogel izogniti aktualnemu dogajanju v slovenskem športu, predvsem zapletom na kongresu Fis v Južni Koreji.

Glede trenutno najbolj vroče teme na področju športa v Sloveniji – hudih obtožbah med predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Janezom Kocijančičem in predsednikom v odstopu Smučarske zveze Slovenije Tomažem Lovšetom, do katerih je prišlo zaradi izgubljene kandidature Planice za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva 2017 – je minister Žiga Turk med drugim dejal: "Ne potrebujemo elitnih športnih funkcionarjev. Šport je treba vrniti športnikom."

"Bil sem razočaran, ker smo izgubili kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskih športih 2017. Vendar bo obnova Planice tekla naprej, saj so skoki slovenski nacionalni šport. Nordijski center bomo gradili naprej in znova kandidirali za leto 2019," je uvodoma dejal minister Turk.

"A to, da smo izgubili kandidaturo, ni najhujše, veliko bolj zaskrbljujoča so prerekanja in obrekovanja med funkcionarji smučarske zveze in olimpijskega komiteja. Grožnje, barantanja, podtikanja in esemesi ne sodijo v krog ljudi, ki bi si morali z ramo ob rami prizadevati za uspešno kandidaturo. Hkrati so v te esemese vpletli tudi ministrstvo," je dodal Turk.

"Odkar sem minister, so nas športniki že mnogokrat razveselili in navdušili, manj uspešni pa so športni funkcionarji. Zato menim, da je usmeritev ministrstva, se pravi, da šport vrnemo športnikom, prava. Prizadevamo si, da se bodo sredstva za šport delila s čim manj posredniki. Da nihče ne bo imel monopola nad tem, ne ministrstvo ne posamezniki. Ni res, da država prevzema nadzor nad športom. To je izmišljotina tistih, ki so dolga leta bdeli nad športom in sklepali milijonske posle, nato pa od države zahtevali denar. Hočemo, da s športom upravljajo športniki, ne pa elitni športni funkcionarji, ki delajo brez pooblastil tistih, ki se ukvarjajo s športom," je zaključil minister.

Sprejem na ministrstvu je bil organiziran za slovensko plavalno reprezentanco, ki se je z evropskega prvenstva na Madžarskem vrnila z zlatom Damirja Dugonjića ter bronasto medaljo ženske štafete, ter za gimnastično izbrano vrsto, ki je po zaslugi Mitje Petkovška na EP v Franciji osvojila bronasto kolajno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:02 5. Junij 2012.

    Odlična igra, ki te postavi v vlogo športnega direktorja. Vodiš ekipo, selekcioniraš igralce, gradiš športne objekte, dvorano, lahko trguješ z …

  • 15:14 5. Junij 2012.

    Šport še nikdar ni bil v rokah športnikov, ampak vedno v rokah funkcionarjev, saj se športniki nimajo časa ukvarjati z …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.