"Ne vračajta se domov, boljše bo, če se sama ubijeta"

Foto: Profimedia Carlos Bacca
Kolumbijska reprezentanca je po streljanju enajstmetrovk izpadla v osmini finala svetovnega prvenstva.
Oglej si celoten članek

"Ne vračajta se domov, mrtva sta, boljše bo, če se sama ubijeta," je le eno od sporočil, ki sta ga po neuspešnem izvajanju enajstmetrovk dobila Carlos Bacca in Mateus Uribe. Omenjena igralca sta zgrešila z bele točke, Uribe je zadel prečko, Bacci pa je strel zaustavil vratar, v četrtfinale pa je napredovala Anglija. 

Policija je grožnje na socialnih omrežjih vzela zelo resno, že pred tem so 'navijači' grozili tudi Carlosu Sanchezu, ki si je na tekmi skupinskega dela prislužil rdeči karton proti Japonski. 

Razlog za resno iskanje anonimnih pogumnežev na socialnih omrežjih je tudi tragičen dogodek, ki se je zgodil pred 24 leti. Ravno dan pred dvobojem z Angleži je namreč minilo toliko časa od umora kolumbijskega reprezentanta Andrésa Escobarja. Branilec je bil član ene izmed najbolj nadarjenih kolumbijskih generacij, ta je imela v svojih vrstah tudi zvezdnike Carlosa Valderramo, Faustina Asprillo in Freddyja Rincona, 'nori' vratar René Higuita pa je mesto v izbrani vrsti izgubil, ker je moral odslužiti zaporno kazen zaradi pomoči pri ugrabitvi, na SP v ZDA pa so njeni navijači pričakovali dobro uvrstitev.

A v skupini, ki so jo številni Kolumbijci označili za lahko, so Južnoameričani najprej doživeli poraz proti Romuniji, brez možnosti za napredovanje pa so ostali že po izgubljenem dvoboju z ZDA. Gostitelji so slavili z 2:1, na tekmi je Escobar dosegel avtogol. Zmaga proti Švici je bila slaba tolažba.

Po vrnitvi v domovino so mnogi nogometaša opozorili naj bo previden, a je dejal, da "ne bo skrival obraza pred svojim narodom". V rodnem Medellinu je odšel na zabavo, ki se je končala s šestimi metki v njegovem telesu. Njegovo dekle Pamela Cascarado je slišala krik morilca, ki je ob strelih v stilu južnoameriških komentatorjev vpil: "Gooooooooool!"

Ob spominih na ta dogodek so se sicer javili tudi bolj umirjeni navijači. "A res želimo, da se ponovi tisto, kar se je zgodilo Andresu Escobaru? Je to res Kolumbija? Tekme se zmagujejo in izgubljajo, bodimo normalna država," je zapisal eden izmed njih. "Včeraj je bila obletnica smrti Andresa Escobara in vi pišete takšne reči. Žal mi je, ampak ne strinjam se s takšnim dre.. kot ste vi," je zapisal drugi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.