Nečak prvega strelca v zgodovini slovenske izbrane vrste je zvezdnik lige NCAA

Foto: Profimedia Luka Garza
Legendarni slovenski reprezentant ima zelo nadarjenega nečaka.
Oglej si celoten članek

Čez lužo ljubitelji košarke ob imenu Luka takoj pomislijo na dvajsetletnega slovenskega zvezdnika ekipe Dallas Mavericks, a z Dončićem ime deli tudi eden naboljših košarkarjev študentske košarke. 

"Pravzaprav mi ni pomembno, kdo me pozna in ve, kaj počnem in kdo ne. Vem, da ni veliko ljudi, ki bi me poznali, a o tem tudi ne razmišljam. Ob tem se le nasmehnem. To je dodatna motivacija," je v pogovoru za sloviti Sports Illustrated dejal Luka Garza, košarkar Iowe. Trenutno je prvi strelec v priznani NCAA konferenci Big Ten s povprečjem 22.9 točke na tekmo in drugi skakalec z 10.2 ulovljene žoge na dvoboj. 

"Dokazal ke, da je eden izmed najboljših študentskih košarkarjev v državi," je po tekmi z Iowo, Garza je dosegel 33 točk, dejal trener Michigana in nekdanji NBA zvezdnik Juwan Howard. To je bila za Garzo četrta tekma v sezoni, ko je presegel mejo tridesetih točk.

"Vsakdo lahko reče, da bi bila njegova statistika boljša, če bi imel na voljo večjo minutažo in več metov na koš. Vedel sem, da je bolje delati in manj govoriti o tem. Potreboval sem določene izkušnje, da lahko zdaj tako igram. Ne verjamem, da bi lahko to počel že lani. Nisem vedel kako, a sem vedel, da bo moj čas prišel. Še pomembneje je, da sem vedel, dabom pripravljen na to," pravi Garza, ki je v minuli sezoni dosegal po 13.1 točke in 4.5 skoka na tekmo.

Že lani je pri Iowi je s Tylerjem Cookom, ki je v tej sezoni že član NBA ekipe Cleveland Cavaliers, tvoril enega najboljših parov visokih košarkarjev v NCAA ligi. Cook je takrat zbral po 14.1 točke in 6.7 skoka na dvoboj.

Foto: Profimedia Luka Garza

Po odhodu Cooka in hujših poškodbah branilca Jordana Bohannona in krila Jacka Nungea napad Iowe sloni na Garzi. "Njegova delovna etika in priprava na tekme ga postavljata v položaj, da je lahko uspešen. Ne preseneča me. Ni posesti žoge pri kateri ne bi bil pri stvari, je moj najbolj deloven igralec in je psihično zelo močan," meni glavni trener Iowe Fran McCaffrey.

A vse bi bilo lahko povsem drugače. Pred minulo sezono so mu iz trebuha odstranili veliko cisto. Garza pravi, da je zaradi težav z zdravjem začel drugače gledati na košarko, da je postal psihično močnejši: "Na vse sem začel gledati malce drugače. Obstajalo je tveganje, da ne bom več igral in da bom izgubil vranico. Na očeta in medicinske sestre sem se moral zanašati že, če sem želel vstati. To me je še dodatno motiviralo, želel sem se še bolj osredotočiti na košarko."

Pred vsako tekmo 211 centimetrov visoki košarkar trikrat meditira. S tem se je začel ukvarjati v minuli sezoni, potem ko je nanizal štiri tekme z 20 doseženimi točkami. "Zelo me je skrbelo, če bom na naslednjem dvoboju spet lahko dosegel dvajsetico, pred tekmo me je bilo prav strah. Želel sem se osredotočiti, nisem želel biti vzhičen ali potrt. Toliko je reči, ki te lahko skrbijo, če svojim mislim pustiš, da zaidejo v to smer."

Foto: Profimedia Luka Garza

Garza je sicer nečak Teomana Alibegovića, ki je z 990 točkami še vedno prvi strelec v zgodovini slovenske izbrane vrste. Lukov oče Frank je igral za univerzo Idaho, mama Šejla, svakinja Teomana, pa je bila košarkarica v Evropi in je zaposlena na ambasadi Bosne in Hercegovine v Washingtonu. Tudi igralčev dedek James Halm je igral študentsko košarko, bil je član univerze Hawaii.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.