Neenotnost med dirkači F1: "Ne bom pokleknil"

Foto: F1.com
Neenotnost dirkačev formule 1 je izzvala mešane odzive.
Oglej si celoten članek

Formula 1 pred začetkom dirke za VN Avstrije poklonili svetovnemu boju proti razismu ter izkazali podpori gibanju 'Black Lives Matter' oziroma 'Življenja temnopolitih štejejo'.

Združenje dirkačev je še pred uradnim začetkom dirkaškega konca tedna napovedalo družno akcijo proti rasizmu in predsodkom ter se zavezalo k promociji raznolikosti, enakosti in vključevanja.

K projetku je pristopila tudi Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) , ki je namenila milijon evrov za zagotavljanja večje raznolikosti v elitnem dirkaškem športu.

Dirkači so se pred začetkom dirke zbrali na startni vrsti. Vsi so nosili kratke majice z napisom 'Življenja temnopoltih štejejo', vendar pa, kot se je kmalu izkazalo, v svojih prizadevanjih niso bili povsem enotni.

Večina dirkačev je v znak solidarnosti pokleknila, medtem ko se šesterica - med njimi tudi mlada zvezdnika Charles Leclerc (Ferrari) in Max Verstappen (Red Bull) - za to ni odločila.  "Dva bodoča zvezdnika F1 sta stala. To ne izgleda dobro," je menil urednik CBS Sports Igor Mello.

Dirkača sta kasneje pojasnila svoji stališči. "Verjamem, da več kot formalne geste, ki se nekaterim lahko zdijo sporne, pomenijo dejstva in ravnanja v vsakdanjem življenu," je sporočil Leclerc in dodal: "Ne bom klečal, kar pa ne pomeni, da nisem predan boju proti rasizmu."

Podobno se je odzval Verstappen. "Zelo sem predan boju za enakopravnost, vendar verjamem, da ima vsak pravico do izražanja na svoj način. Danes nisem pokleknil, vendar spoštujem odločitev vseh, ki so," je zapisal.

Poleg omenjenih dirkačev so na nogah ostali še Carlos Sainz, Danil Kvjat, Kimi Räikkönen in Antonio Giovinazzi.

Komentatorji Sky Sportsa so dogodek označili za prelomen v zgodovini formule 1, čeprav je bilo veliko navijačev razočaranih, da dirkači niso bili poenoteni. Odzval se je aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je zavrnil namigovanja, da so dirkači pokleknili na njegovo pobudo.

"Od nikogar nisem zahteval ali ga prosil, naj poklekne. Sploh nisem načel te teme, ampak so jo načeli v združenju dirkačev. Vsak lahko pove svoje mnenje. Fantom sem povedal, da bom pokleknil, oni pa lahko naredijo, kar želijo. Hvaležen sem vsem, ki so to storili. S tem smo poslali močno sporočilo, vendar na koncu to, ali je nekdo pokleknil ali ne, ne bo spremenilo sveta. To je odločitev vsakega posameznika," je povedal dirkač Mercedesa. 


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.