Nekdanji junak Dirke po Sloveniji znova na vrhu Dauphineja

Foto: Epa
Foto: Epa
Nizozemec Dylan van Baarle (Team Ineos) je zmagovalec zadnje etape Kriterija Dauphine, medtem ko je skupni seštevek še drugič v zadnjih treh letih dobil nekdanji zmagovalec Dirke po Sloveniji, Danec Jakob Fuglsang (Astana).
Oglej si celoten članek

Letošnji Kriterij Dauphine se je zaključil z zahtevno gorsko etapo, na kateri so kolesarji prečkali kar sedem kategoriziranih vzponov. Dylan van Baarle je v zadnjih metrih v sprintu za zmago premagal Jacka Haiga (Mitchelton-Scott) medtem ko je tretjeuvrščeni Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal) za najhiterjšima zaostal za 50 sekund.

V boju za skupno zmago je rumeno majico zadržal vodilni Danec Jakob Fuglsang, medtem ko sta po odstopu Adama Yatesa na drugo in tretje mesto napredovala Tejay Van Garderen (EF Education First) in Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe). Fuglsang je imel na koncu 20 sekund prednosti pred Američanom ter še sekundo več pred Nemcem.

Foto: Epa Kriterij Dauphine

V zahtevni etapi, ki se je končala v švicarskem Champeryju, je Fuglsang skupaj s svojimi ekipnimi kolegi iz Astane brez težav nadzoroval položaj in odbil nekaj napadov konkurentov. Prave nevarnosti za izgubo vodstva pa ni bilo. 

Dančevo delo je olajšal predvsem odstop drugouvrščenega Britanca Adama Yatesa, ki je sredi etape stopil s kolesa, razlog za to je bila bolezen oziroma povišana temperatura, zaradi katere je odstopil tudi moštveni kolega Primoža Rogliča pri ekipi Jumbo Visma Nizozemec Steven Kruijswijk.

Etapo je sicer zaznamoval uspešen beg, ki pa se je izoblikoval šele med vzponom na drugi kategorizirani vzpon, Cote de Rond. Vse do tega trenutka glavnina ne dopusti pravega pobega, edini ki se prebije v ospredje je Julian Alaphilippe, ki si kot prvi na vrhu prvega današnjega klanca tudi teoretično zagotovi pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

V beg se je nato podala dvanajsterica kolesarjev, katero so sestavljali Dylan van Baarle, Jack Haig, Julian Alaphilippe, Felix Grossschartner, Carlos Verona, Sébastien Reichenbach, Sepp Kuss, Julien Bernard, Carl Fredrik Hagen, Hermann Pernsteiner, Alessandro De Marchi in Warren Barguil. Med vzponom na peti kategorizirani klanec se ubežnikom, ki imajo prednost večjo od štirih minut, pridruži še Nils Politt.

Med vzponom na predzadnji ter hkrati najtežji klanec, Cote des Rives, prednost pade pod dve minuti, zato se za napad odločijo danes najmočnejši ubežniki, Van Baarle, Haig, Kuss in Hagen. Nekaj časa še sodelujeo, a po silovitem napadu mladega Avstralca Haiga lahko tempo kolesarja Mitchelton-Scotta drži le Van Baarle.

Haig in Van Baarle tako prečkata Cote des Rives s prednostjo 26 sekund pred Hagenom, kateremu se v lovu za vodilnima pridruži še Alaphilippe, a prednost vodilne dvojice do cilja zgolj še narašča.

Foto: Epa Kriterij Dauphine

Nizozemec nato prvi začne z zaključnim sprintom in se kot specialist za klasike po pričakovanjih izkaže za močnejšega od hribolazca Haiga. Fuglsang ter večji del favoritov konča v skupini, ki zaostane 1:59 za zmagovalcem.

Za 34-letnega Fuglsanga, nekoč tudi zmagovalca dirke Po Sloveniji, je to 21. zmaga v karieri in četrta letos. V tej sezoni je dobil tudi prestižno enodnevno dirko Liege-Bastogne-Liege. Zanimivo pa je, da je tokrat dirko dobil brez etapne zmage, leta 2017, ko je tu zmagal prvič, je dobil dve.

Foto: Epa Kriterij Dauphine

Trije slovenski tekmovalci so imeli na dirki vlogo pomočnikov, zato se niso mogli dokopati do odmevnejšega rezultata. Luka Mezgec je odstopil v predzadnji etapi, Jan Tratnik in Luka Pibernik pa sta si tudi v zadnji etapi nabrala dodatni zaostanek, ta je znašal več kot 16 minut. Končala sta med zadnjimi, v skupnem seštevku pa je bil boljši Tratnik, z zaostankom 56 minut in sedmih sekund je zasedel 63. mesto.

 

Sanchez s poznim napadom do zmage, majica Asgreenu

 

Španec Luis Leon Sanchez (Astana) je s solo napadom 12 kilometrov pred ciljem prišel do impresivne zmage na hriboviti drugi etapi letošnje Dirke po Švici. Kasper Asgreen (Deceuninck Quick Step) je prevzel skupno vodstvo, medtem ko je vodilni Rohan Dennis (Bahrain Merida) padel na tretje za Petra Sagana (Bora Hansgrohe).

Današnji beg se sicer izoblikuje med prvim vzponom na Schallenberg, ko se v ospredje podajo Guillaume van Keirsbulck, Gavin Mannion in Claudio Imhof, katerim se kmalu pridruži še Fabien Grellier.

Foto: Epa Dirka po Švici

Ker med ubežniki ni bilo pravega sodelovanja, se Imhof na polovici dirke odloči za solo akcijo in si privozi več kot 4 minute prednosti, medtem ko ostale ubežnike ujame glavnina, ki se na vmesnem sprintu spopade za bonusne sekunde. Dve si privozi Sagan, ena pa pripade Avstralcu Michaelu Matthewsu.

37 km pred ciljem je ujet tudi Imhof, nato pa se med zadnjim vzponom na Schallenberg za napad odloči Omar Fraille, kateremu se pridružita Asgreen in Roland Thalmann. Danec na zadnjem vmesnem sprintu pobere tri bonusne sekunde, nato pa je celotna trojica ujeta 18 km pred ciljem.

Nato pa pride na vrsto izjemni Luis Leon Sanchez, ki napade 12 km pred ciljem in si privozi prednost 30 sekund. Glavnina se na čelu s sprinterskimi ekipami požene za pogumnim Špancem, a je prepozna. Sanchez ima še ravno dovolj prednosti, da v miru proslavi svojo zmago, medtem ko sprint glavnine za drugo mesto dobi Sagan.

Foto: Epa Dirka po Švici

V glavnini 58 kolesarjev je bil tudi tekmovalec Katjuše Simon Špilak, zasedel je 40. mesto. V skupnem seštevku je napredoval na 26. mesto, za vodilnim Asgreenom zaostaja 39 sekund.

Slabše se je odrezal Matej Mohorič (Bahrain Merida), zaostal je pet minut in 21 sekund in zasedel 73. mesto. Skupno je 74., zaostaja šest minut in devet sekund.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.