Nemci v deveti seriji strli italijanski urok

Foto: EPA Mesut Özil Italija Nemčija Euro 2016 Foto: EPA Italija Nemčija Euro 2016 Foto: EPA navijači Italija Nemčija Euro 2016 Foto: EPA navijači Italija Nemčija Euro 2016 Foto: EPA Nemčija Italija Euro 2016 Foto: EPA Italija Nemčija Euro 2016 Foto: EPA Mesut Özil Italija Nemčija Euro 2016 Foto: EPA Mesut Özil Nemčija Italija Euro 2016 Foto: EPA Mesut Özil Nemčija Italija Euro 2016 Foto: EPA Leonardo Bonucci Italija Nemčija Euro 2016 Foto: EPA Leonardo Bonucci Italija Nemčija Euro 2016 Foto: EPA Leonardo Bonucci Italija Nemčija Euro 2016 Foto: EPA Leonardo Bonucci Italija Nemčija Euro 2016 Foto: EPA Manuel Neuer Nemčija Italija Euro 2016
V derbiju četrtfinala je Nemčija po streljanju enajstmetrovk ugnala Italijo (7:6), potem ko je bil po rednem delu in podaljšku izid 1:1.
Oglej si celoten članek

Izbrana vrsta Nemčije je aktualna svetovna prvakinja, a Italija je zanjo zgodovinsko neugodna tekmica. "Elf" slovenskih zahodnih sosedov tako doslej ni še nikoli premagal v izločilnih bojih velikih tekmovanj, klonil je tudi na zadnjem Euru, ko so bili "azzurri" boljši v polfinalu. Tokrat je tradicija le padla.

Nemci na prvih štirih tekmah letošnjega Eura še niso dobili zadetka, v osmini finala so zanesljivo izločili Slovaško (3:0). Italijani so za uvrstitev med osem najboljših ugnali Španijo (2:0) in se ji tako maščevali za poraz v finalu Eura 2012, a več jim v Franciji ni uspelo.

Nemčija se bo v polfinalu pomerila z zmagovalcem nedeljskega obračuna med gostiteljico Francijo in presenetljivo Islandijo. Drugi polfinalni par je Portugalska - Wales.

Bonucci izničil Özilovo iznajdljivost

V uvodnih minutah so malce več napadalne ambicioznosti pokazali Italijani, ki so zaigrali brez poškodovanega Danieleja de Rossija. Pri Nemcih je ofenzivnega Juliana Draxlerja v prvi postavi nadomestil bolj obrambno naravnani Benedikt Höwedes in to je botrovalo previdnejšemu začetku Nemcev.

V 15. minuti je moral zaradi poškodbe iz igre Sami Khedira, nadomestil ga je kapetan Bastian Schweinsteiger. V 20. minuti je je Mats Hummels poslal dolgo podajo proti Mariu Gómezu, a napadalec si žoge ni uspel ustaviti in končala je pri Gigiju Buffonu.

Ob zgoščeni formaciji obeh ekip na sredini igrišča smo do prvega pravega poskusa čakali vse do 41. minute, ko je Gómez po predložku z desne z glavo meril nenatančno. Že v naslednji minuti je sledila najlepša priložnost v prvem delu, ko je Thomas Müller po gneči v kazenskem prostoru slabo zadel žogo v obetavnem položaju. Hitro so odgovorili tudi Italijani: po dolgi podaji je ostro žogo pred vrata poslal Emanuele Giaccherini, Stefano Sturaro pa ob bloku Nemcev ni zadel okvirja.

Prva priložnost v drugem delu je pripadla Nemcem, ko je Gómez namestil strel Müllerju s 16 metrov, Alessandro Florenzi pa je z akrobatskim izbijanjem na črti preprečil zadetek. Italijani so prvič poskusili šele v 62. minuti, Marco Parolo je z razdalje meril mimo vrat.

Sredi nadaljevanja pa je "Elf" zasluženo povedel. Gómez je na levi našel vtekajočega Jonasa Hectorja, ta je podal v sredino, kjer je bil najspretnejši Mesut Özil in iz bližine matiral nemočnega Buffona. Le tri minute kasneje je Gómez po podaji Özila pred vrati ušel "ofsajd zanki" in s peto zvito poskusil, toda italijanski vratar je svoje moštvo ohranil v igri. 

Italijani so stopili na plin in v 74. minuti je po podaji z leve zapretil Graziano Pellè, a ni bil dovolj natančen. Zato pa so se "azzurri" veselili štiri minute kasneje. Po visoki podaji je v svojem kazenskem prostoru z roko igral Jerome Boateng, Viktor Kassai je pokazal na belo točko, Leonardo Bonucci pa je uspel premagati Manuela Neuerja, ki je klonil prvič na Euru.

Italijani so dobili krila in Pellè je po protinapadu s 16 metrov slabo zadel žogo, ko bi lahko reagiral bolje. Pred iztekom rednega dela je s polrazdalje poskusil še Mattia de Sciglio, zadel pa je zunanji del mreže. Tekma se je tako iztekla v podaljšek.

Podaljšek v znamenju previdnosti

V prvem delu podaljška so bili Nemci bolj aktivni pri iskanju zadetka, a ekipi sta vendarle bolj pazili na svoja vrata, kot pa krenili na vodstvo in po 105 minutah je bil izid še naprej poravnan.

Drugi del podaljška je bil vendarle malce bolj pester, saj je po predložku z desne in zmedi v italijanski obrambi že v 107. minuti z improviziranim strelom poskusil rezervist Draxler, meril je čez gol. Slednji je nato v protinapadu še slabo oddal žogo do Müllerja. 

V 113. minuti so bili nevarni tudi "azzurri", rezervist Lorenzo Insigne je po akciji na levi strani zadel dobro postavljenega Neuerja. Srečanje se je tako prevesilo v izvajanje enajstmetrovk.

Loterija Nemcem

V prvi seriji sta bila Lorenzo in Toni Kroos natančna. V drugi seriji je Simone Zaza, ki je vstopil tik pred koncem podaljška, streljal čez gol, a je takoj zatem Buffon ubranil udarec Müllerja.

V tretji seriji je bil sprva zanesljiv Andrea Barzagli, medtem ko je Özil zadel vratnico. Vezist Arsenala je zgrešil strel z bele točke že v predtekmovanju proti Severni Irski. V četrti seriji je Pellè streljal katastrofalno in zgrešil vrata, Draxler pa je ohranil mirnost in poravnal izid.

 V zadnji seriji je Bonucci spet prevzel odgovornost, a je bil tokrat Neuer uspešnejši kot v rednem delu in je lepo ubranil udarec. Zaključno žogo je dobil Schweinsteiger, a se zlomil pod pritiskom in žogo poslal previsoko.

V šesti seriji je Giaccherini zatresel mrežo, enako je uspelo Hummelsu. Neuerja je uspel premagati tudi Parolo, sedmi nemški strelec Joshua Kimmich pa je prav tako uspel odgovoriti. S pomočjo okvirja je zadel tudi De Sciglio, izenačil je Boateng.

V deveti seriji je Matteo Darmian streljal slabo in Neuer je bil na pravem mestu. Drugo zaključno žogo za Nemce je dobil Hector in jo izkoristil za veliko zmago "Elfa".

Euro 2016, četrtfinale:

Nemčija - Italija 7:6** (1:1, 0:0)
Özil 65.; Bonucci 78./11m

Nedelja ob 21.00:
Francija - Islandija

Wales - Belgija 3:1 (1:1)
Williams 31., Robson-Kanu 55., Vokes 86.; Nainggolan 13.

Poljska - Portugalska 4:6** (1:1, 1:1)
Lewandowski 2.; Sanches 33.

* - po podaljšku
* - po enajstmetrovkah

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.