Nenormalna tekma, za konec pa eksplozija Dončića

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Dallasa so že v prvi četrtin zaostajali za 20 točk, na koncu pa slavili s 104:99.
Oglej si celoten članek

Dallas se je v drugo domačo tekmo v sezoni podal s popotnico dveh zaporednih zmag, zaradi težav s spodnjm delom hrbta je pri Mavericks proti San Antono Spurs manjkal Kristaps Porzingis. Odsotna sta bila tudi Trey Burke in Sterling Brown.

Domači so sicer zelo slabo odprli dvoboj, po treh minutah in pol je Jason Kidd že moral vzeti minuto odmora, njegovi izbranci v tem času še niso uspeli zadeti iz igre. Njihov met je znašal 0/4, tekmeca 5/8, košarkarji iz San Antonia so tako povedli z 11:1. Tudi posvet na klopi ni spremenil veliko, gostje so prišli celo do 18:1, nato je tik pred polovico četrtine izpod koša zadel Luka Dončić.

A to je bila edina uspešna akcija domačih v prvih sedmih minutah tekme. Neuspešni meti so se nadaljevali (1/11), prednost San Antonia je narastla že na 20 točk pri 23:3. Dve minuti in pol pred koncem četrtine je za 7:25 poskrbel Jalen Brunson in po Dončiću, ki je med tem sedel na klop, kot drugi domači igralec zadel iz gre. Gostitelji so naposled popravili igro v obrambi, s trojkama Reggieja Bullocka in Franka Ntilikine pa se je začela prednost tekmeca topiti. Mavs so četrtino sklenili z delnim izdom 10:0 in prišli do 15:25.

Dallas je dosegel tudi prvih šest točk v drugi četrtinii, eksplodiral je Brunson. Ko je ta zadel svojo tretjo trojko, eno je vmes dodal še Maxi Kleber, so domači po štirih zaporednih uspešnh metih za tri točke povedli s 33:29. Kleber je ob tem blestel še v obrambi in na hitro zbral štiri blokade. Igralca, ki sta bila zaslužna za neverjeten preobrat, sta na voljo dobila počitek pet minut pred iztekom polčasa.

Dončić, ki so mu med drugim po ogledu posnetka sodniki razveljavili trojko iz kota, ker je stopil na avt črto, je svojo prvo asistenco na tekmi, ob tem je bil začuda tudi brez skoka, podelil šele tik pred zadnjo minuto druge četrtine. Nato je ob izteku napada zadel še trojko, a je z enako mero na drugi strani ob zadnjem pisku sirene v prvem polčasu odgovoril Bryn Forbes. San Antonio je ob glavnem odmoru vodil z 49:47. Luka je imel v svoji statistiki vpisanih sedem točk in podajo.

Gostje so v tretji tretjini ostajali korak pred domačimi, naposled je v napadu steklo tudi Dončiću, ki je nanizal šest točk za zaostanek s 64:66, kasneje je dodal še en koš, nato pa sedel na klop. Izenačenje je prišlo dve minuti pred koncem četrtine, ko je trojko zadel Ntilikina, sledil je še uspešen met Kleberja izza črte za 76:73. A zadnje tri točke v četrtini so dosegli gostje.

V zadnjih 12 minut precej nenavadnega dvoboja se je tako krenilo brez točkovne razlike. Luka se je dokaj hitro vrnl v igro, sledile so asistenca za koš Dwighta Powella, prvi skok v obrambi in doseženi točki, Dallas pa je povedel z 90:86. Popovich je nalet domačih skušal prekiniti z minuto odmora.

Slovitemu strategu namera ni uspela, na vrsto so namreč prišle minute slovenskega zvezdnika. Najprej je prišel do svoje pete asistence, nato pa je z dvema trojkama, skupno pa osmimi točkami, poskrbel za 100:90. Na semaforju so ostale še štiri minute. Luka, ki je dvoboj odprl z metom 3/10, je nadaljeval z osmimi zadetimi meti iz prav toliko poizkusov. 

A San Antonio se je s trojko minuto pred koncem približal na 99:102. Dallas je nato izgubil žogo, pri Ostrogah so klicali mnuto odmora. Dogovor ni bil spešen. Gostje so sicer prišli do dveh metov, a niso zadeli, sledila je osebna napaka nad Bullockom. Ta je zadel enega od dveh prostih metov za 103:99.

Na drugi stran je bil še manj uspešen Keldon Johnson, dobitnik zlate olimpijske medalje z ameriško reprezentanco je sicer namerno zgrešil drugi met. Še po eni hitri osebi napaki je bil s črte prostih metov polovično natančen še Dorian Finney-Smith, ki pa je vseeno postavil končni izid dvoboja. Zadnji napad San Antonia se je namreč končal z zgrešenim metom.

Dončić je bil prvi strelec tekme, dosegel je 25 točk. Zadel je 11 od 19 metov iz igre (3/8 za tri točke, 0/3 prosti meti), k temu je dodal tri skoke, pet asistenc in blokado. Izgubil je sicer kar sedem žog. Brunson je zbral 19 točk, Finney-Smith 14, Kleber pa 12 ob desetih skokih in šestih blokadah.

Pri San Antoniu je bil znova prvo ime Dejounte Murray (23 točk, 10 skokov, 8 asistenc). Forbes je dosegel 15 točk, Lonnie Walker IV in Avstrijec Jakob Pöltl (13 skokov) pa 14.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.