Neville: "Igranje za Anglijo – izguba časa"

Foto: EPA
Foto: EPA
Angleška nogometna reprezentanca še vsaj 10 let ne bo osvojila nobenega od velikih turnirjev, meni nekdanji reprezentant Gary Neville, ki na svojih 85 reprezentančnih tekem nima najlepših spominov: "Kakšna izguba časa je bila to."
Oglej si celoten članek

"Naša nogometna kultura bazira na moči igralcev. Mislim, da se še vsaj 10 let ne bomo mogli resno boriti za kakšno večjo lovoriko. Bojim se, da nas čaka še kar nekaj dala, a gremo vsaj v pravo smer," je v svoji avtobiografiji, ki izhaja v obliki podlistka v častniku Mail on Sunday, zapisal nekdanji angleški reprezentant Gary Neville. V mislih ima, da je danes nogomet bolj tehničen, medtem ko se je angleški nogomet dolga desetletja osredotočal na fizično moč igralcev. A to ni edina težava, ki jo vidi Neville, ki se je lani upokojil po 600 nastopih za Manchester United. "Mladi angleški igralci se mi kar malo smilijo, saj so ujeti med enormna pričakovanja in realnostjo svojih kvalitet. Nekateri so sicer zelo dobri, a nimajo mentalitete za osvajanje velikih turnirjev."

Če so številni Angleži žalovali, ko je leta 2000 padel stari Wembley, Gary Neville ni bil med njimi. "Bil sem zelo zadovoljen, ko je utrujen starec z obupnimi prostori, kjer so bili navijači stisnjeni, padel. Nikoli nisem žaloval za stolpoma, niti za sekundo." Tako na starem kot na novem je pod petimi različnimi selektorji odigral 85 reprezentančnih tekem, a na tiste čase nima najlepših spominov. "Pogosto razmišljam o svoji reprezentančni karieri. Pred kratkim sem pomislil, kakšna izguba časa je bila to. Se opravičujem, če zvenim zagrenjeno, a mojega najboljšega ekipnega kolega Davida Beckhama so razmesarili po svetovnem prvenstvu leta 1998, mojega brata Phila pa po Euru 2000." Javnost, še posebej pa mediji v Angliji pač zahtevajo lovorike (na mundialu leta 1998 je David Beckham v osmini finala dobil rdeči karton in mediji so ga raztrgali kot glavnega krivca za izpad proti Argentini).


"Igranje za Anglijo je bil pravi vrtiljak. Bili so vzponi in padci. Ni manjkalo trenutkov, ko nisi bil prepričan, če uživaš v vožnji. To bi morali biti najlepši, fantastični trenutki življenja. A brez dvoma se nas je ogromno igralcev, ko smo oblekli angleški dres, balo posledic neuspeha," žolč izliva Neville. Igranje za Manchester United mu je bilo mnogo bolj v veselje. "Imam se za patriota, a po pravici povedano, je bilo igranje za Anglijo le dodatek. Zmage za moj klub so bile vedno najbolj pomembne. Če bi izbiral med evropskim naslovom z Unitedom ali evropskim z Anglijo, bi vedno izbral United," je zaključil Neville.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.