''Ni bilo španske zarote''

Foto: EPA
Foto: EPA
Marc Márquez je po zadnji dirki sezone kategorično zanikal obtožbe Valentina Rossija in zatrdil, da Jorge Lorenzo ni zmagal s pomočjo španske zarote.
Oglej si celoten članek

Z dirko za VN Valencie se je končala letošnja sezona elitnega motociklističnega razreda motoGP. Naslova svetovnega prvaka se je po polemiki, ki je zaznamovala zadnje tedne prvenstva in Valentina Rossija oropala dostojnih možnosti v lovu na jubilejno deseto lovoriko, veselil Jorge Lorenzo, ki je v najmočnejšem razredu slavil tretji (2010, 2012, 2015), skupno pa peti naslov prvaka, saj je dva dosegel že v razredu do 250 kubičnih centimetrov (2006, 2007).

Osmoljenec prvenstva Rossi je bil na pragu prvega naslova po letu 2009, na dirki pa ni mogel višje od četrtega mesta, potem ko se je na VN Malezije zapletel v incident z Marcom Márquezom in poslednjo dirko sezone začel z zadnjega startnega mesta.

''The Doctor'' ni skoparil z obtožbami na račun španske trojice in Márqueza označil za ''sramoto''. ''Tudi danes je bil njihov načrt povsem očiten,'' je dejstvo, da dirkača Honde v zadnjih krogih nista napadla Lorenza, s čimer bi mu lahko posredno zagotovila naslov svetovnega prvaka, poudaril Rossi.

Olje na ogenj govoricam, da sta mu rojaka priskočila na pomoč v boju z Italijanom, je po dirki prilil novopečeni prvak Lorenzo. ''Vedela sta, kaj je na kocki. To, da sta Španca, mi je pomagalo. Na kateri drugi dirki bi me poskušala prehiteti, a tokrat ne. Če bi bil Valentino v mojem položaju in bi bila za njim dva Italijana, bi naredila povsem enako. Ta naslov je za Španijo,'' je povedal Lorenzo in kasneje svoje besede preklical, češ da ''dirke ni mogel spremljati iz tretje osebe'' in da sta mu Márquez in Pedrosa ponudila ''natančnejši vpogled v to, zakaj ga nisa mogla ogroziti.''

Márquez je ostro zavrnil vse Rossijeve obtožbe in še enkrat poudaril razplet dirke na Phillip Islandu, kjer je na poti do zmage ugnal svetovnega prvaka. ''Oba z Danijem sva pritiskala na 100 odstotkih. Vsi veste, da imamo pri visokih temperaturah težave s prednjo gumo. Pričakovali smo, da bodo temperature nižje, vendar je bilo pet stopinj več kot v soboto. Ne vem, kako je bilo z Danijem, a jaz sem pritiskal, še posebej na začetku. V zadnjih šestih krogih sem spoznal, da je zmaga mogoča, vendar me je Dani prehitel, izgubila sva pol sekunde in Jorgeja je bilo nemogoče ujeti,'' je povedal Márquez.

Foto: EPA marquez lorenzo pedrosa

''Rossi je o tem govoril že v Phillip Islandu. Tega na razumem, saj sem mu podaril pet točk, Andrea Iannone pa mu je odščipnil štiri. Po koncu dirke se mi je opravičil, ker je bilo toliko prehitevanj, segla sva si v roke in vse to. Potem smo prispeli v Malezijo in v četrtek se je zgodilo (Rossijeve obtožbe, da Márquez pomaga Lorenzu, op. a.). Če bi bil v resnici Lorenzov telesni stražar, bi vozil pet ali šest sekund za njim in ne bi tvegal s poskusi prehitevanja. Vedno dam vse od sebe in boril sem se za zmago,'' je dodal dirkač Honde.

Márquezu se je v boju z obtožbami na račun domnevne španske zarote pridružil tudi Pedrosa. ''Trudil sem se celoten konec tedna, a kot ste videli na dirki, se nisem počutil najbolje in imel sem nekaj težav. Proti koncu mi je uspevala popolna vožnja, a ne verjamem, da Valentino ve, kako sem se počutil na motoju,'' je povedal Pedrosa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:13 9. November 2015.

    eh kje pa , edin pedrosa ni bil zraven markez pa itak lažnivc da večjega ni

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.