Nibali novi kralj Vuelte

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Letošnjo že 65. kolesarsko dirko po Španiji je dobil Italijan Vincenzo Nibali. Zadnjo etapo je dobil Tyler Farrar. Edini slovenski predstavnik Grega Bole pa se je izkazal s šestim mestom, skupno je bil 97.
Oglej si celoten članek

Vincenzo Nibali (Liquigas) je zmagovalec 65. kolesarske dirke po Španiji. Po nedeljski 85 km dolgi etapi, ki se je končala na ulicah Madrida, je postal prvi Italijan po 20 letih z zmago na Vuelti. Zadnjo, 21. etapo je v ciljnem sprintu dobil Američan Tyler Farrar, odlično pa se je s šestim mestom odrezal tudi Slovenec Grega Bole.

Prvi Italijan po Giovannettiju

Veliki zmagovalec tritedenske Vuelte, poleg Toura in Gira ene od treh najprestižnejših večetapnih dirk na svetu, je v nedeljo postal 25-letni italijanski kolesar Nibali, ki je letos nase opozoril že s tretjim mestom skupno na italijanski pentlji. A zmaga na dirki po Španiji je njegov daleč največji dosedanji uspeh. Z zmago je Sicilijanec obenem postal prvi Italijan po Marcu Giovannettiju leta 1990, ki mu je uspelo osvojiti špansko pentljo. Nibali je v skupni razvrstitvi za 43 sekunde ugnal Španca Ezequiela Mosquero, potem ko je v sobotni gorski etapi uspešno odbil njegov zadnji napad. Tretje mesto je zasedel Slovak Peter Velits, ki je za zmagovalcem zaostal nekaj več kot tri minute (3:04).

Končno sem tudi sam postal član kolesarske elite zmagovalcev večetapnih dirk. Uresničile so se mi otroške sanje.
Vincenzo Nibali

"Uresničile so se mi otroške sanje"
"Končno sem tudi sam postal član kolesarske elite zmagovalcev večetapnih dirk. Uresničile so se mi otroške sanje," se je po zmagi veselil Nibali, ki sicer v nekaj več kot treh tednih ni dobil nobene etape, a je dirko odpeljal taktično odlično v slogu pravega borca. "To je kolesarski šampion, na katerega je Italija tako dolgo čakala!" pa je bil navdušen šef ekipe Liquigas, Roberto Amadio.

Zadnjih deset zmagovalcev:
2010: Vicenzo Nibali (Ita/Liquigas)
2009: Alejandro Valverde (Špa/Caisse D'Epargne)
2008: Alberto Contador (Špa/Astana)
2007: Denis Menčov (Rus/Rabobank)
2006: Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana)
2005: Denis Menčov (Rus/Rabobank)
2004: Roberto Heras (Špa/Liberty Seguros)
2003: Roberto Heras (Špa/US Postal)
2002: Aitor Gonzalez (Špa/Kelme)
2001: Angel Casero (Špa/Festina)
2000: Roberto Heras (Špa/Kelme)

"Ljudje mi govorijo, da sem lahko pravi tekmec Albertu Contadorju, saj dobro vozim tako na čas kot gorske etape. A dejstvo je, da je Contador osvojil vse, kar se osvojiti da, sam pa imam za zdaj v žepu le eno večjo zmago. Zelo težko se mu bo zoperstaviti, saj drugi odlični kolesarji to poskušajo že vrsto let, vendar pa mi bo mogoče enkrat le uspelo, da se bova na Touru udarila za skupno zmago," je še povedal Nibali.

V 21. etapi od San Sebastian de los Reyesa do Madrida je v ciljnem sprintu zmago slavil Farrar (Garmin), ki je ugnal sprinterskega zvezdnika Britanca Marka Cavendisha (HTC - Columbia) na drugem in Avstralca Allana Davisa (Astana) na tretjem mestu. S šestim mestom v zadnji etapi se je izkazal tudi Bole, ki je skupno končal na 97. mestu. Poleg tokratnega šestega mesta je Bole nanizal še tretje mesto v šesti etapi, dvakrat je bil peti in šesti ter enkrat osmi, tako da je lahko zadovoljen z nastopom.

Kolesarska dirka po Španiji, 21. etapa:

1. Tyler Farrar (ZDA/Garmin) 2;02:24
2. Mark Cavendish (VBr/HTC-Columbia)
3. Allan Davis (Avs/Astana)
4. Wouter Weylandt (Bel/Quickstep)
5. Matthew Goss (Avs/HTC-Columbia)
6. Grega Bole (Slo/Lampre) vsi isti čas

Kolesarska dirka po Španiji, končni vrstni red:

1. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas) 87;18:31
2. Ezequiel Mosquera (Špa/Xacobeo) + 0:43
3. Peter Velits (Slk/Columbia) + 3:04
4. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša) + 4:22
5. Fränk Schleck (Luks/Saxobank) + 4:45
...
97. Grega Bole (Slo/Lampre) + 2;44:32

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.