"Nihče na nas ne bo gledal zviška"

Foto: Šport TV/Tadej Tinev
Foto: Šport TV/Tadej Tinev
Ivo Jan, nekdanji golgeter slovenske hokejske reprezentance, je prepričan, da si slovenski hokejisti lahko zagotovijo obstanek med elito. Odločale bodo prve tekme z Norveško, Belorusijo, Dansko in Švico.
Oglej si celoten članek

Kaj lahko risi dosežejo na svetovnem prvenstvu?
Doseže se lahko marsikaj. Veliko bo odvisno tudi od utrujenosti bratov Rodman, ki sta ena izmed ključnih mož v naši reprezentanci. V torek sta še osvojila drugo nemško ligo. Veliko bo odvisno tudi od poškodbe rebra Roberta Saboliča. Odšel je na Švedsko in zato predvidevam, da bo lahko igral, je pa vprašanje na koliko odstotkih bo njegova igra.

Slovenci se bodo prvič spoprijeli z novim sistemom?
Ta sistem je bil narejen predvsem za gledalce. Za prvih sedem tekem se točno ve, kdo s kom igra in je tudi lažje zaradi prodaje vstopnic. Bolj je odvisno od sreče, saj je na primer letošnja skupina na Švedskem težja od tiste na Finskem. Se mi pa zdi, da se je slovenska izbrana vrsta sposobna obdržati v skupini A. Tudi olimpijske kvalifikacije so pokazale, da lahko premagamo bolje rangirane reprezentance od nas. Verjamem, da bodo risi pokazali fanatično slovensko borbenost in obstali v skupini A.

V skupini z risi so tudi Belorusi, ki imajo nastop na naslednjem SP že zagotovljen, zato bo še nekoliko težje obstati med elito?
Res je, da to nekoliko oteži vso reč, a se fantje s tem ne smejo obremenjevati. Treba je razmišljati le o prvem tekmecu. Norveška je v pripravljalnem obdobju igrala vrhunsko, premagala je tudi Ruse, Fince in Slovake.    

Najprej risi igrajo z Norvežani, nato z Belorusi in Danci. So to tekme, kjer bi morala  Slovenija iskati točke?
Zaradi rezultata na Danskem nihče ne bo na nas gledal zviška. Zame je uvrstitev na OI eden največjih uspehov slovenskega ekipnega športa. Vse izbrane vrste se bodo zdaj dobro pripravile na Slovenijo, velikih skrivnosti pa tako ali tako ni. Te tekme, tudi s Švico, so najpomembnejše. Zelo bo odvisno od dnevne forme, velik faktor pri morebitnemu uspehu pa bi bil lahko predvsem vratar. Tu so Slovenci lahko mirni. Vsi trije slovenski vratarji so odlični, vseeno pa nekoliko izstopa Robert Kristan, ki je v pripravljalnem obdobju branil fenomenalno.

Kaj je poleg vratarja še treba imeti za obstanek med elito?
Velik poudarek bo na disciplini v igri, odločale pa bodo malenkosti. Tista ekipa, ki bo storila manj napak, bo prišla do zmage.

Na takšnih turnirjih velikokrat odloča igra z igralcem manj ali več.
Seveda. Ameriški izraz 'special teams' veliko pove. Takšne situacije bodo zelo pomembne. Tu ima slovenska reprezentanca manjši hendikep. Pomembni igralci, ki bodo v takšnih trenutkih na ledu, so se pozno priključili izbrani vrsti, brata Rodman šele na Švedskem. To bi na začetku prvenstva še znalo vplivati na igro reprezentance. Fantje so sicer veliko preigrali skupaj in se dobro poznajo, težava ne bi smela dolgo trajati.

Kdo so favoriti?
Vedno so favoriti člani velike šesterice (Kanada, ZDA, Rusija, Češka, Finska in Švedska, op. p.). Osebno so zame favoriti Rusi, že od nekdaj so mi bili najbolj pri srcu zaradi načina igre, a so me že tudi nekajkrat razočarali. Švedi bi znali biti močni, tekme bodo igrali doma, nikoli pa ne veš, katere igralce bodo pripeljali Kanadčani in Američani. Te reprezentance so tako izenačene, da lahko vsaka premaga vsako.

Med kariero ste igrali tako na Finskem kot na Švedskem. Verjetno bo organizacija SP vrhunska, kot se spodobi za hokejski državi?
Hokej je v obeh državah med prvimi športi, veliko vlagajo vanj. Zame je bila to zelo lepa izkušnja, kar se tiče samega igranja sem se najboljše počutil prav na Švedskem. Finci so se že lani zelo potrudili in pričakujem, da bo enako tudi na Švedskem. 

Vi boste na SP opravljali delo komentatorja za Šport TV.
Vse je zame bolj sproščeno, čeprav sem na trenutke celo bolj nervozen kot takrat, ko sem še igral. Samo komentiranje je zelo zanimivo, zelo mi je všeč. Upam, da bomo naredili pravo vzdušje tudi za navijače, ki si bodo tekme ogledali po televiziji.

Je lažje igrati ali komentirati?
Nedvomno je lažje igrati (smeh). Vsaj meni osebno.

Vas kdaj prime, da bi se bivšim soigralcem pridružili na ledu?
Ne. Pride kdaj do mešanih občutkov, a svoje sem že dal. Pripravljen sem pomagati s kakšnim predlogom ali nasvetom, več pa ne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.