"Nihče nima denarja"

Foto: EPA
Foto: EPA
Zastopnik Amir Ružnić. Josip Iličić in Robert Berić naprodaj šele v poletnem prestopnem roku.
Oglej si celoten članek

Ste zelo iskana oseba te dni?
(smeh) Recimo, da da. Ampak ni nič pretresljivega.

Imate na mizi kakšno ponudbo za svoje igralce?
Največ se seveda dogaja okoli Josipa (Iličića, op. p.), a je predsednik Palerma odločno zaustavil vse zadeve. Predvidevam, da zaradi položaja na lestvici. Največ interesa in ponudb je za Josipa.

Milan, Liverpool ...
Vsa imena, ki so se pojavljala v medijih, so res pokazala zanimanje. Vendar nismo niti šli v kakšna pogajanja, ravno zato, ker nam je predsednik Maurizio Zamparini dal jasno vedeti, da ne bo nič s prodajo. Tu se je zadeva končala.

Iličić je zavrnil tudi Dinamo Kijev. Za kakšne vsote je pravzaprav šlo?
Tega vam ne morem povedati. Lahko pa rečem, da so bile vsote za te čase zelo velike. 

Kako je z Robertom Berićem? Omenjali so se Catania, Napoli, Sampdoria, Aston Villa, Norwich.
Z njim je podobno kot z Josipom. Veliko se govori o njem, obstaja interes, realnost pa je takšna, da denarja nima nihče. Še zlasti v januarskem prestopnem roku. V tem času se ponujajo predvsem kakšne posoje, kar pa v njegovem primeru ne pride v poštev. Treba bo malce počakati, predvidevam pa, da bo za oba zelo zanimiv poletni prestopni rok.

Berićeva cena okvirno znaša 1,2 milijona evrov. Koliko bo zahteval Maribor?
To je cena na transfermarketu, bojim pa se, da bo cena, ki jo bo postavil Maribor, še precej višja.

Ko je prestopil iz Interblocka v Maribor, sta se kluba dogovorila, da bodo tudi Ljubljančani dobili denar ob njegovem naslednjem prestopu. Kako je s tem?
Maribor je že izplačal Ljubljančane. Če se ne motim, je bil takrat dogovor 50:50, a pred kakšnima dvema ali tremi meseci so Mariborčani odkupili ta delež. Zdaj je Berić v polni lasti Maribora. 

Večina vaših igralcev, ki igra v tujini, je v Italiji. Je težko priti drugam?
Najtežje je bilo priti v Italijo. Ta je bila neki tabu. Bližina je sicer precej olajšala zadevo, a ne bi dejal, da je težje priti na druge trge. Moraš pa seveda imeti pravega konja. Z Iličićem, Jasminom Kurtićem lahko prideš tudi v Anglijo in Nemčijo. Nemški trg ni drugačen od italijanskega, morda je razlika le pri angleškem, kjer je več denarja. Vsa druga prvenstva pa niso toliko drugačna. Seveda so klubi, kot sta Barcelona in Real Madrid, tukaj izvzeti. Večjih razlik v kakovosti pa ni.

Ste kljub temu da je januar, pričakovali višje zneske ob prestopih?
Ne. Kriza se pozna tudi v nogometu. Bojim se, da bodo razmere vedno težje. Visokih zneskov nisem pričakoval, vse skupaj bo verjetno šlo le še navzdol.

Ste zadovoljni z napredkom mlajših nogometašev, ki igrajo v tujini? Zastopate Luko Krajnca (Genoa), Maksa Barišića (Catania), Žana Benedičiča (Milan) in Aljaža Cotmana (Wolverhampton).
Zelo, zelo. Tu moram izpostaviti Krajnca. Mislim, da sta v tej sezoni v Serie A debitirala le dva igralca letnika 1994. On je vsekakor naredil dobro izbiro, ko se je odločil za klub, ki daje priložnost mladim nogometašem. Menim, da je on naredil največji korak naprej. A pohvale si zaslužijo tudi drugi. Še posebno Benedičič, ki se vrača po dveh hudih poškodbah in igra dobro tudi za reprezentanco. Sem zelo zadovoljen z njimi.

V Milanu smo imeli že kar nekaj obetavnih nogometašev. Uroš Palibrk, Mitja Novinič, že prej Sandro Bloudek. Bo Benedičiču uspelo?
V velikih klubih je to zelo težko. To je tveganje takšne izbire. Ko si izbereš tako velik klub v mlajših selekcijah, veš, da se je potem težko prebiti naprej. Močno upam, da mu bo uspelo. Fant ima zagotovo kakovost, da igra v velikem klubu. Ali bo zdaj šel bo krajši ali daljši poti, se pravi, da bo kam posojen, pa bomo videli. Kakovost vsekakor ima.

Kakšen pa je domet Krajnca?
On je zagotovo nogometaš, ki bo zaigral v enem izmed najboljših klubov. Ali bo to v Italiji, Angliji ali pa Nemčiji, če bo tako nadaljeval. Že zdaj veliki klubi sprašujejo po njem. Fant bo zagotovo uspešno nadaljeval kariero, saj ima glavo na pravem mestu, v nekaj letih pa bo v enem izmed elitnih evropskih klubov. On in Iličić sta dva izmed redkih fantov, ki lahko razmišljata o desetih najboljših klubih v Evropi.

Je v Sloveniji še kaj zelo nadarjenih nogometašev?
Jih je kar dosti. Lahko bi izpostavil Anela Hajrića iz Maribora, ki ima 16 let. Je zelo zanimiv. V Kopru igra Domen Črnigoj, ki je letnik 1995. Isti letnik sta tudi Danijel Vujičić in Petar Stojanović iz Maribora. Je kar nekaj zanimivih fantov.

Ko sva že pri mladih, imate komentar na to, da se je kapetan reprezentance do 17 let Sven Dodlek odločil, da bo igral za Hrvaško?
To je pač odločitev vsakega posameznika. Tako se je odločil in to je treba spoštovati. 

Bi bila lahko takšna odločitev tudi posledica tega, da je morda iz hrvaške reprezentance lažje priti kam kot pa iz slovenske?
Ne. V preteklosti je Hrvaška res kotirala precej višje kot Slovenija. Zdaj ni več tako. Dokaz za to je, da imamo tudi mi igralce v Italiji, po vsej Evropi. Na primer Tima Matavža. Tudi mi imamo zelo kakovostne igralce in nismo v podrejenem položaju glede na Hrvaško, Srbijo ali pa Bosno in Hercegovino. Ne strinjam se s tistimi, ki poveličujejo hrvaško izbrano vrsto. Menim, da se lahko enakovredno kosamo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.