Nizozemci zaslužni za uspehe Španije

Foto: Žurnal24 Marchena in Busquets poudarjata pomen Barcelone za reprezentanco. (Foto: Reuters
Barcelona in nizozemska nogometna šola sta zaslužni za uspehe španske reprezentance na tem mundialu in na zadnjem Euru. Tako sta po petkovem treningu pred finalom dejala Busquets in Marchena.
Oglej si celoten članek
Busquets ima najbolj nevarnega Nizozemca Wesleyja Sneijderja. "Je odličen igralec. To je dokazal že v klubski karieri, še posebej pri Interju. Poskušali ga bomo ustaviti kot vse druge igralce: s skupnim delom in tako da ne bo imel časa za premislek pred podajo." Marchena pa poudarja, da je največja moč Nizozemske v njihovi popolnosti: "Dobro se branijo, imajo odličnega vratarja, vezni igralci so dobro organizirani. Spredaj imajo več morilskih napadalcev, ki so v protinapadih zelo hitri."

Španski nogomet je za igre, ki so jih popeljale v finale južnoafriškega SP, lahko hvaležen strokovnjakom njihovih nedeljskih finalnih nasprotnikov Nizozemcev. Tako je zaradi dolgoletne prisotnosti nizozemskih igralcev in trenerjev pri Barceloni. Sedem Barceloninih nogometašev je začelo polfinalno tekmo z Nemčijo, med njimi so Xavi, Andres Iniesta in Sergi Busquets, ki jih te dni štejejo za motor španske reprezentance. Busquets je prepričan, da njihovo znanje izhaja iz dediščine nizozemske šole, ki so jo pri Barceloni v zadnjih 20 letih gojili Johan Cruyff, Louis van Gaal in Frank Rijkaard. Aktivnost v napadu, prevlada v posesti žoge in hitre kratke podaje so ob čvrsti obrambi glavne karakteristike te španske ekipe. Enake kvalitete pa je imel tudi Cruyffov Barcelonin dream team z začetka 90. let.

"Ne pozabite, da sta nas številne Van Gaal in Cruyff pripeljala iz mladinskih Barceloninih vrst. Rijkaard pa je gojil filozofijo igre 4-3-3. Ta je pomembna za Barcelono in to smo sprejeli tudi v reprezentanci," je razlagal 21-letni Busquets. Dandanes Barcelona sicer ni več tako zelo nizozemska, a vsi še pomnimo njihove kolonije nizozemskih legionarjev: Frank de Boer, Phillp Cocu, Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel … Pomena Barcelone za špansko reprezentanco ne izpostavljajo le njeni igralci. "Barcelonini igralci se poznajo do potankosti. Z zadovoljstvom igramo z njimi," je dejal Carlos Marchena, sicer nogometaš Valencie, ki še naprej (čeprav so bili letos poraženi v Ligi prvakov) Barcelono šteje za najboljšo ekipo na svetu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.