Nogometne zgodbe leta 2013: pa Sreč(k)no 2014!

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Žoga je okrogla in tudi na zelenicah se je v letošnjem letu vrtela v nepredvidljive smeri. Nepričakovano slovo Sira Alexa Fergusona in nov rekord na nogometni tržnici ob prestopu Garetha Bala sta bila le dva vrhunca.
Oglej si celoten članek

Guardiola izbral: novi trener Bayerna (16. januar )

Kam bo šel? Chelsea, Manchester United in celo AC Milan so se omenjali kot potencialni novi klubi zaželenega Josepa Guardiole, ki pa je na polovici počitnic v Združenih državah Amerike odločil, da bo po rekordnih letih pri Barceloni nasledil Juppa Heynckesa v Münchnu. Januarja je Bayern sporočil, da bo njihovega legendarnega stratega po koncu (kot se je kasneje izkazalo rekordne) sezone nadomestil prav Katalonec, ki je v roke dobil navidez nemogoč projekt – izboljšati moštvo, ki je v zadnjem letu osvojilo vse, kar se osvojiti da. Po prvih mesecih Guardioline vladavine se zdi, da je nemogoče vseeno mogoče.

Sir Alex Ferguson napovedal upokojitev (8. maj)

Mediji, s katerimi je bil tolikokrat na bojni nogi, so dobili zadnjo bitko s Sirom Alexom Fergusonom in uspeli predčasno izvrtati informacijo, da se legendarni Škot poslavlja po koncu sezone 2012/13. Stari lisjak je sicer želel informacijo predati navijačem kar na stadionu po zadnji tekmi sezone, ko so rdeči vragi skupaj z zimzelenim strategom proslavljali njegov zadnji naslov, a so ga otoški kolegi prehiteli. Le nekaj dni pred uradno potrditvijo je Ferguson dejal, da nima nikakršnih načrtov o slovesu, nato pa se je 71-letni najtrofejnejši otoški trener odločil prav nasprotno. Informacijo je moral potrditi dve tekmi pred koncem sezone, ki jo je končal z rekordnim 20. ligaškim naslovom. Ferguson je kljub navidezni upokojitvi ostal na naslovnicah, najprej zaradi svoje razvpite avtobiografije, nato pa zaradi težav njegovega naslednika Davida Moyesa, ki ga je moral Sir Alex že večkrat javno podpreti, medtem ko tekme svojih rdečih vragov spremlja iz častne lože, nasproti velike tribune Old Trafforda, ki nosi njegovo ime. 

David Beckham oznanil konec kariere (16. maj)

Bilo je primerno, da je le nekaj dni za svojim nogometnim očetom Sirom Alexom skorajšnje slovo napovedal tudi eden njegovih najslavnejših sinov David Beckham. Le osem dni po Fergusonu je nekdanji angleški kapetan in takratni član Paris Saint-Germaina razkril, da se bo po kratki epizodi v Parizu po prihodu iz Združenih držav Amerike igralsko upokojil, a odšel je v slogu – pri 38 letih je osvojil še svoj prvi francoski državni naslov, prvega v novem tisočletju za PSG, ki ga je lahko postavil ob bok svojih angleških, španskih in ameriških uspehov. Kot prava nogometna ikona našega časa je priljubljeni "Becks" napovedal, da bo ostal v svojem poslu. Londončan ni dolgo čakal in že sodeluje pri zagonu novega kluba v ameriški ligi MLS, ki bo imel sedež v Miamiju. Zadnji tekmi sta odigrala tudi Paul Scholes in Phil Neville, tako da je kot edini še aktivni član Unitedovega mitskega "razreda 92'" ostal Ryan Giggs.

Foto: Reuters David Beckham

José Mourinho spet doma (3. junij)

Po koncu njegove napete vladavine pri madridskem Realu, José Mourinho je kraljevi klub spet naredil za evropsko velesilo, z njim trikrat igral v polfinalu lige prvakov in iz rok Barcelone iztrgal državni naslov, je bila možnost le še ena – Chelsea, ki ni dobil Josepa Guardiole, Mourinho pa ni imel več možnosti oditi na Old Trafford, kjer je Sir Alex Ferguson za svojega naslednika izbral Davida Moyesa, se je lahko veselil povratka "Special Onea". Portugalec se je na prvi novinarski konferenci v Londonu, kjer bo skušal ponoviti zaporedna naslova v Premier League iz svoje prve vladavine, sicer predstavil kot "The Happy One". Njegovo veselje je po začetku sezone hitro zbledelo, Chelsea je z nekaj netipično slabimi obrambnimi predstavami izpadel iz ligaškega pokala, a ostal v igri za vse ostale trofeje. Mourinho si je tako kot v Realu izbral svoje prve tarče – Ashelyja Cola, svoje napadalce in navijače, od katerih si želi glasnejše navijanje. 

Tito Vilanova zaradi bolezni zapustil Barcelono (19. julij)

Medtem, ko so se številni največji klubi že potili na pripravah, je bila Barcelona v šoku – Tito Vilanova, nekdanji pomočnik Josepa Guardiole, ki je kljub odhodu svojega prijatelja tvegal njun bratski odnos in ostal na čelu katalonskega giganta, je moral zaradi novih težav s tumorjem na obušesni žlezi zapustiti mesto trenerja. Vilanova je lahko s klubom še konec maja proslavljal nov naslov državnih prvakov in prihod brazilskega virtuoza Neymarja, toda zahrbtna bolezen ga je prisilila v umik kljub prejšnjim uspešnim operacijam. Klub je reagiral in na njegovo mesto v štirih dneh posadil dokaj neznanega Argentinca Gerarda Martina, ki kljub nespornim rezultatskim dosežkom (le dva poraza v sezoni na vseh frontah) ni navdušil lokalnih navijačev in medijev. Vilanova se je umaknil v zavetje družine in daleč stran od soja žarometov, bojda pa si v zasebni loži večkrat ogleda tekme Barcelone na Camp Nouu, kjer so mu navijači na zadnjem El Clásicu proti Real Madridu (2:1) posvetili tudi spektakularen mozaik s sporočilom "Força Tito".

Gareth Bale novi beli baletnik za (ne?)rekordno vsoto (1. september)

Kar Florentino Pérez hoče, to Florentino Pérez dobi. Zdelo se je že, da je madridski gradbeni baron po povratku v klub, ko je v paketu pripeljal Karima Benzemaja, Kakája in prvega zvezdnika Cristiana Ronalda, malce izgubil svoj čar za privabljanje galaktikov. Za novo tarčo si je zbral navidez nedosegljivega Garetha Bala, ki je prejšnjo sezono blestel pri Tottenhamu in osvojil naslov igralca leta, bil pa je tudi na radarju Manchester Uniteda. In ne samo to – predsednik Tottenhama Daniel Levy je bil pripravljen storiti prav vse, da zagreni življenje pogajalcem in do zadnjega stiskal Bala v kot (Valižan protestno ni treniral), nato pa ob ponujeni rekordni vsoti 100 milijonov evrov le popustil. Kljub temu, da vodilni v klubu še naprej zatrjujejo, češ da prestop ni bil najdražji v zgodovini, so se Balu uresničile otroške sanje, Ronaldo, ki ga v beli hiši še naprej častijo kot najdražjega, pa je za pomiritev strasti hitro dobil novo pogodbo, s katero je prvič postal najbolje plačani nogometaš na svetu.

Foto: Twitter Koscielny Özil Flamini Arsenal Giroud pižama hotel

Arsenal odprl denarnico za Özila (2. september)

Navijači Arsenala so se znova hudovali po še enem neuspešnem poslovanju kluba na prestopni tržnici, kjer se je pregovorno stiskaški trener Arsène Wenger med drugim osramotil s ponudbo za Luisa Suáreza (40 milijonov in en funt), s katero je želel aktivirati njegovo odkupno klavzulo, ki je v pogodbi Urugvajca sploh ni bilo. Propadel je tudi prestop francoskega vezista Yohana Cabayeja (Newcastle United), le povratek Mathieuja Flaminija je bila nova, zastonjska rešitev. Nato pa je prišel zadnji dan prestopnega roka in tudi njegovi soigralci pri madridskem Realu niso mogli verjeti svojim ušesom, ko so jim povedali, da klub v smeri Londona zapušča eden najboljših posameznikov Mesut Özil. Wengerju je uspelo – za 50 milijonov evrov je končno pripeljal igralca velikega formata, ki je uspel dvigniti celoten klub. Po katastrofalnem začetku sezone, Arsenal je izgubil domačo tekmo z Astonom Villo (1:3), je z nekaj čarovništva "Čarovnika iz Oza" klub iz severnega Londona zasedel vrh lestvice, kjer bo začel tudi novo leto 2014. 

Blatter vs. Cristiano in spremembe glasovanja (20. november)

Vladavina Lionela Messija že dolgo ni bila tako ogrožena pred januarsko podelitvijo FIFA zlate žoge, ki jo bo Argentinec skorajda zagotovo izgubil v boju z osvajalcem Bayernovega "trojčka" Franckom Ribéryjem in večnim tekmecem Cristianom Ronaldom, ki se je uspel izboljšati tudi v letošnji sezoni. O zlati žogi se toliko ni govorilo še nikoli, za kar je zaslužen tudi predsednik krovne nogometne organizacije Sepp Blatter, čigar oponašanje portugalskega zvezdnika v Oxfordu je obkrožilo svet in razhudilo zvezdo belega baleta. Po tednih negotovosti bo "komandant", kot ga je poimenoval Švicar, očitno le prišel na podelitev v njegovo domovino, Blatter pa je, verjetno kot opravičilo, podaljšal možnost glasovanja za dva tedna, ko so glasovalci (ti so lahko svoje glasove prvič tudi spremenili) videli tudi Ronaldovo izjemno predstavo v dodatnih kvalifikacijah za SP 2014.

Srečko osrečil Slovenijo, Maribor za zgodovino (4. januar in 12. december)

Za konec še dve domači. Srečko Katanec se je prav na začetku leta vrnil na klop slovenske nogometne reprezentance in jo popeljal na rob uvrstitve v dodatne kvalifikacije za mundial, njegov povratek pa so simbolično pozdravili tudi navijači v Mariboru, kjer so mu proti Norveški (3:0) namenili glasno skandiranje. Na stadionu, kjer se je Katanec na eni redkih tekem tudi poslovil od dresa slovenske reprezentance, so vijoličasti skoraj točno dva meseca kasneje spisali eno svojih najslavnejših zgodb – za napredovanje v šestnajstino finala Evropske lige je padel Wigan (2:1), zdaj je na vrsti Sevilla. Takšne "čage" v mestu ob Dravi še ni bilo ... Do naslednje, seveda!

Foto: Anže Petkovšek Srečko Katanec intervju hala Tivoli

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.